ΓΔ: 834.83 -0.17% Τζίρος: 63.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Nord Stream2-aerio-Mosxa-USA-kyroseis
Φωτο: Shutterstock

Reuters: Σε χρεοκοπία οδεύει η εταιρεία διαχείρισης του Nord Stream 2

Σύμφωνα με πληφορίες του πρακτορείου η επίσημη ανακοίνωση μπορεί να γίνει εντός της τρέχουσας εβδομάδας, ενώ θα υπάρξει και απόλυση όλων των εργαζομένων.

Η ελβετική εταιρεία που κατασκεύασε τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 από τη Ρωσία στη Γερμανία εξετάζει την ενδεχόμενη υποβολή αίτησης αφερεγγυότητας, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters, επικαλούμενο δύο πολύ καλά πληροφορημένες πηγές. 

Οι δύο πηγές, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας δήλωσαν ότι η Nord Stream 2 AG συνεργάζεται με έναν οικονομικό σύμβουλο για την εκκαθάριση ορισμένων από τις διαδικασίες της και θα μπορούσε να ξεκινήσει η διαδικασία αφερεγγυότητας σε ελβετικό δικαστήριο, σε σύντομο διάστημα και πιθανώς εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Παράλληλα η εταιρεία, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, θα τερματίσει τις συμβάσεις όλων των εργαζομένων της.

Σημειώνεται ότι ο αγωγός μήκους 1.230 χιλιομέτρων δεν είχε ξεκινήσει να λειτουργεί εμπορικά επειδή εκκρεμούσε η πιστοποίηση στη Γερμανία, η οποία η περασμένη εβδομάδα έβαλε αυτή τη διαδικασία σε αναμονή ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Gazprom πλήρωσε το μισό κόστος κατασκευής του Nord Stream 2, με το υπόλοιπο του έργου, το συνολικό ύψος του οποίου φθάνει στα 11 δισ. δολάρια, να χρηματοδοτείται από τη βρετανική Shell, την αυστριακή OMV, τη γαλλική Engie και τις γερμανικές Uniper και Wintershall DEA.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Ξεπερνούν τις 10 οι χώρες που έχει διακοπή η ροή ρωσικού φυσικού αερίου

Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να έχουν καταρτίσει σχέδια για τη διαχείριση και των τριών επιπέδων μιας κρίσης εφοδιασμού με φυσικό αέριο - έγκαιρη προειδοποίηση, συναγερμός και έκτακτη ανάγκη.
ΔΙΕΘΝΗ

Προειδοποιήσεις IEA στην Ευρώπη: Η Ρωσία μπορεί να κόψει το φυσικό αέριο

Υπενθυμίζεται ότι ο IEA ήταν πέρυσι ένας από τους πρώτους επίσημους φορείς που κατηγόρησαν δημόσια τη Ρωσία για εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ενόψει της εισβολής στην Ουκρανία.
ΔΙΕΘΝΗ

«Πνίγει» την Ευρώπη η Gazprom, εκτίναξη 22% για το φυσικό αέριο

Ξαφνική μείωση των ροών φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό με πρόσχημα τις διεθνείς κυρώσεις οδηγεί την τιμή στα 118 ευρώ/ μεγαβατώρα. Καμία ανησυχία προς το παρόν από Γερμανία για την ενεργειακή επάρκεια.