ΓΔ: 2607.54 0.99% Τζίρος: 84.77 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:27:37
Φωτο: Shutterstock

Δύσκολη η κατάσταση στη Μαριούπολη έπειτα από 26 ώρες βομβαρδισμών

Δεν πρόκειται να υποχωρήσει ο στρατός αναφέρει ο εκπρόσωπος της εθνοφρουράς που σημειώνει ότι η μάχη συνεχίζεται στα προάστια της πόλης απέναντι στις ρωσικές κατοχικές δυνάμεις.

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στην Μαριούπολη όπως αναφέρει εκπρόσωπος της ουκρανικής Εθνοφρουράς σημειώνοντας ωστόσο πως ο στρατός δεν πρόκειται να παραδώσει την πόλη.

«Στρατιώτες της εθνοφρουράς πολεμούν μαζί με τους στρατιώτες του τακτικού στρατού και συνεχίζουν να υπερασπίζονται την πόλη ανέφερε χαρακτηριστικά» και συμπλήρωσε πως «ο ουκρανικός στρατός δεν πρόκειται να παραδώσει την πόλη και θα επιτεθεί στις κατοχικές δυνάμεις. Ο στρατός θα συνεχίζει να μάχεται τις ρωσικές δυνάμεις στα προάστια της Μαριούπολης».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν αδιάκοπα την πόλη με στόχο την καταστροφή των υποδομών συμπεριλαμβανομένου και του σιδηροδρομικού δικτύου της πόλης. Η πόλη δέχεται βαρύτατους βομβαρδισμούς τις τελευταίες 26 ώρες σημείωσες.

Στο Κίεβο παραμένει έξω από την πόλη το κονβόι μήκους 64 χιλιομέτρων, ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες ακούγονται ισχυρές εκρήξεις στην ουκρανική πρωτεύουσα. Οι κάτοικοι κλήθηκαν να πάνε αμέσως σε καταφύγια, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης καταγράφουν εκρήξεις, χωρίς όμως να δίνονται λεπτομέρειες. Δεν είναι ξεκάθαρο αν βρίσκεται σε εξέλιξη αεροπορική επιδρομή ή ποιοι είναι οι στόχοι.

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε μάχες στα όρια του Κιέβου και σε πιθανή κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους. Δεν είναι δυνατή η επαλήθευση των πληροφοριών αυτών ανεξάρτητα.

«Ο εχθρός προσπαθεί να εισβάλει στην πρωτεύουσα», προειδοποίησε ο δήμαρχος Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο, μέσω Telegram.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εικάζουν πως η παραμονή της σημαντικής αυτής δύναμης εκτός της πόλης μπορεί να σημαίνει ότι ετοιμάζεται ο πλήρης αποκλεισμός του Κιέβου κάνοντας αδύνατη την οποιαδήποτε παροχή βοήθειας στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μάιλι εξήρε σήμερα το θάρρος και την αποφασιστικότητα των Ουκρανών στρατιωτών που συνεχίζουν να πολεμούν ενάντια στην προέλαση των ρωσικών δυνάμεων, μια εβδομάδα μετά την έναρξη της εισβολής στη χώρα τους.

«Ο ουκρανικός στρατός μάχεται με απίστευτο θάρρος και επιδεξιότητα απέναντι σε υπέρτερες ρωσικές δυνάμεις», είπε ο Μάιλι που ξεκίνησε μια περιοδεία στην Ευρώπη από στις Βρυξέλλες με σκοπό να δείξει στη Ρωσία την «αποφασιστικότητα» των ΗΠΑ να υπερασπιστούν τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ.

«Οι Ουκρανοί είναι κινητικοί, κάνουν μια πολύ αποτελεσματική άμυνα», είπε σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι σε αντίθεση με τον ρωσικό στρατό, οι Ουκρανοί στρατιώτες έχουν το πλεονέκτημα ότι βρίσκονται στο δικό τους έδαφος.

Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι οι Ουκρανοί είναι τα μάτια και τα αυτιά του ουκρανικού στρατού, που τους παρέχει την καλύτερη δυνατή υπηρεσία πληροφοριών, επειδή έχουν «όλο τον πληθυσμό στο πλευρό τους», πρόσθεσε ο στρατηγός, ο οποίος μίλησε για πρώτη φορά δημόσια για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μετά από συνομιλίες στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ιδίως με τον Γενικό Γραμματέα της Ατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο στρατηγός Μάιλι πρόκειται να επισκεφθεί Αμερικανούς στρατιώτες και άλλους σε συμμαχικές χώρες που έχουν αναπτυχθεί στην Ευρώπη, ιδίως στη Γερμανία.

«Θα τους πω ότι η αποστολή τους είναι ουσιαστική για τη συνεισφορά μας στο ΝΑΤΟ, αλλά και ότι συνδέεται άμεσα με τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ», ανέφερε. «Το ΝΑΤΟ πρέπει να αποτρέψει οποιαδήποτε περαιτέρω εδαφική επίθεση από τη Ρωσία εναντίον χωρών που δεσμεύονται από το άρθρο 5». Το άρθρο 5 του καταστατικού του ΝΑΤΟ προβλέπει ότι αν μια χώρα δεχτεί επίθεση, όλες οι χώρες προτρέχουν σε βοήθειά της.

Ο στρατηγός Μάιλι πρόσθεσε ότι θέλει να πει στους Αμερικανούς στρατιώτες ότι εκτελούσαν «μια εξαιρετικά σημαντική αποστολή αναπτύσσοντας γρήγορα και επιδεικνύοντας την αποφασιστικότητα και τη βούληση των Ηνωμένων Πολιτειών». Ο Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε επίσης τις επιδόσεις του ουκρανικού στρατού, ο οποίος «μάχεται καλύτερα και προβάλλει μεγαλύτερη αντίσταση από ό,τι περίμεναν οι περισσότεροι ειδικοί, και σίγουρα η Ρωσία».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις νεκροί στο Χάρκοβο από ρωσικό drone, δύο στο Λουχάνσκ από ουκρανικές επιθέσεις

Τρεις νεκροί και τουλάχιστον πέντε τραυματίες μετά από ρωσική επίθεση με drone στο Χάρκοβο, ενώ δύο άμαχοι σκοτώθηκαν σε ουκρανική επίθεση στην περιοχή Λουχάνσκ σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους. Οι πληροφορίες δεν έχουν διασταυρωθεί.
Μακρόν και Ζελένσκι κοντά
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Όλα τα μέσα στην Ουκρανία για την άμυνά της ζητά ο Γάλλος πρόεδρος

Ο Μακρόν υπογράμμισε πως πρέπει να παρασχεθούν στην Ουκρανία όλα τα απαραίτητα μέσα για την άμυνά της, μετά τη συνάντηση με τον Ζελένσκι στις Βρυξέλλες. Ο Ουκρανός πρόεδρος χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συνομιλίες τους.
Εκτόξευση πυραύλου Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Νέα αποστολή πυραύλων Storm Shadow στην Ουκρανία

Η Βρετανία ενισχύει την Ουκρανία στέλνοντας επιπλέον πυραύλους Storm Shadow, ενώ ο Ζελένσκι συναντήθηκε με τον Άντι Μπέρναμ στο Λονδίνο. Η Ουκρανία έχει εξαντλήσει τους πυραύλους Patriot, δυσκολεύοντας την άμυνά της.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρουμανία: Ρωσική αποσταθεροποίηση βλέπει στη Μαύρη Θάλασσα ο πρόεδρος

Ο Ρουμάνος Πρόεδρος Νταν δήλωσε πως οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα είναι προσπάθεια της Ρωσίας να αποσταθεροποιήσει το ΝΑΤΟ και να πλήξει την Ουκρανία, επισημαίνοντας τη σύνδεση με τον πόλεμο στη χώρα.