ΓΔ: 834.83 -0.17% Τζίρος: 63.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
union pay-kartes
Φώτο: Shutterstock

Προσχωρούν στο κινεζικό σύστημα οι Ρώσοι μετά το μπλόκο Visa - Mastercard

Στις αρχές του μήνα η Mastercard είχε ανακοινώσει τον αποκλεισμό χρηματοπιστωτικών οργανισμών της Ρωσίας από το δίκτυο διεκπεραίωσης πληρωμών της. Ήδη η Sberbank, Alfa Bank και Tinkoff δήλωσαν πως θα περάσουν στο κινεζικό σύστημα UnionPay.

Μετά την απόφαση των Visa και της Mastercard να αποσύρουν τις δραστηριότητές τους από τη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία, αρκετές ρωσικές τράπεζες δήλωσαν σήμερα πως σύντομα θα ξεκινήσουν να εκδίδουν κάρτες χρησιμοποιώντας το κινεζικό σύστημα κρατών UnionPay που θα συνδεθεί με το ρωσικό δίκτυο Mir.

Ήδη η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας Sberbank καθώς και η Alfa Bank και Tinkoff δήλωσαν πως θα περάσουν στο κινεζικό σύστημα UnionPay.

Στις αρχές του μήνα η Mastercard είχε ανακοινώσει πως απέκλεισε πολλούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της Ρωσίας από το δίκτυο διεκπεραίωσης πληρωμών της, ενώ ανέφερε ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις αρχές ελέγχου, σε περίπτωση πρόσθετων κυρώσεων, το προσεχές διάστημα σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε. Υποσχέθηκε επίσης να δωρίσει 2 εκατομμύρια δολάρια για να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στα θύματα της σύρραξης.

Παράλληλα, η Visa Inc. ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι εργάζεται για να εξασφαλιστεί η πλήρης συμμόρφωσή της προς τις διεθνείς κυρώσεις και ότι θα κινηθεί αναλόγως εάν εφαρμοστούν επιπρόσθετα μέτρα.

Ο αντίκτυπος από την αποβολή των ρωσικών τραπεζών από το SWIFT

Υπενθυμίζουμε πως την ερχόμενη εβδομάδα επτά ρωσικές τράπεζες  θα αποκλειστούν από το διατραπεζικό σύστημα SWIFT, όπως είχε αναφέρει η ΕΕ, εξαιρώντας τις Sberbank και Gazprombank, ώστε να υπάρχουν τράπεζες που θα συνεχίσουν να διεκπεραιώνουν συναλλαγές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΕ, από το σύστημα SWIFT αποκλείονται οι ακόλουθες τράπεζες:

  • Bank Otkritie, 
  • Novikombank, 
  • Promsvyazbank, 
  • Rossiya Bank, 
  • Sovcombank, 
  • VNESHECONOMBANK (VEB) και
  • VTB BANK. 

Η απόφαση για την αποβολή τραπεζών από το SWIFT θα προκαλέσει ένα τεράστιο οικονομικό πλήγμα στη Ρωσία, αλλά και θα έχει συνέπειες και για εταιρείες και τράπεζες της Δύσης, τονίζεται σε ανάλυση του Reuters. Το SWIFT είναι ένα ασφαλές σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων για την εξασφάλιση γρήγορων διασυνοριακών πληρωμών, το οποίο έχει καταστεί ο κύριος μηχανισμός χρηματοδότησης του διεθνούς εμπορίου.

Οι ρωσικές τράπεζες που θα χάσουν την πρόσβαση στο SWIFT θα δυσκολευτούν να επικοινωνήσουν με άλλες τράπεζες διεθνώς, ακόμη και σε φιλικές χώρες όπως η Κίνα, κάτι που θα επιβραδύνει το εμπόριο και θα καταστήσει τις συναλλαγές πιο δαπανηρές.

Ένα άλλο κρίσιμο θέμα είναι το πώς θα προσπαθήσουν οι ρωσικές τράπεζες που θα παραμείνουν στο SWIFT να παρακάμψουν τις κυρώσεις σε άλλες τράπεζες, διεκπεραιώνοντας δικές τους συναλλαγές. Θα είναι πολύ δύσκολο για τα αρμόδια στελέχη των τραπεζών να ξεκαθαρίζουν πότε μια ρωσική τράπεζα που δεν έχει αποκλεισθεί κάνει συναλλαγές για δικό της λογαριασμό και πότε μετατρέπεται σε «φωλιά» για να γίνονται συναλλαγές από αποκλεισμένες τράπεζες και να παρακάμπτονται οι κυρώσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Rossia, Russia, Central Bank, Kentriki Trapeza
ΔΙΕΘΝΗ

Ρίχνει στο 11% τα επιτόκια η Ρωσία για να φρενάρει η άνοδος στο ρούβλι

Από τον Φεβρουάριο η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έχει μειώσει από τον Φεβρουάριο το βασικό της επιτόκιο κατά 900 μονάδες βάσης, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει και σε νέες μειώσεις.
ΔΙΕΘΝΗ

Μπορέλ: Κι άλλες ρωσικές τράπεζες θα αποκλειστούν από το SWIFT

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει το έκτο πακέτο κυρώσεων ακόμα και εντός της ημέρας, που αναμένεται να συμπεριλάβει το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και θα στερούσε από τη Μόσχα μεγάλα έσοδα.
ΔΙΕΘΝΗ

Την παύση εργασιών της ρωσικής RCB Bank στην Κύπρο αποφάσισε η ΕΚΤ

Σύμφωνα με την απόφαση της ΕΚΤ η ρωσική τράπεζα δεν θα μπορεί να δέχεται νέες καταθέσεις, να χορηγεί νέα δάνεια ή να πραγματοποιεί νέες επενδύσεις. Η ΕΚΤ διόρισε και προσωρινούς διαχειριστές ώστε να παρακολουθούν τη ρευστότητα και το κεφάλαιο της τράπεζας.