ΓΔ: 819.08 -0.49% Τζίρος: 8.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:28:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Gazprom-Rosia-Kievo-aerio
Shutterstock

Η Gazprom ζητά από την Ινδία να πληρώνει το φυσικό αέριο σε ευρώ

Η GAIL έχει συμβόλαιο με την Gazprom Marketing & Trading Singapore για την αγορά 2,5 εκατ. τόνων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ετησίως, διεκπεραιώνοντας τις συναλλαγές της με δολάρια.

Από τον μεγαλύτερο διανομέα φυσικού αερίου της Ινδίας (GAIL) ζήτησε η Gazprom να πληρώνει τις εισαγωγές της σε ευρώ αντί για δολάρια δήλωσαν δύο πηγές στο πρακτορείο Reuters, δείχνοντας ότι ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός προσπαθεί να απεξαρτηθεί από το αμερικανικό νόμισμα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η GAIL έχει συμβόλαιο με την Gazprom Marketing & Trading Singapore για την αγορά 2,5 εκατ. τόνων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ετησίως, διεκπεραιώνοντας τις συναλλαγές της με δολάρια.

Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα, η Gazprom ζήτησε γραπτώς από την GAIL να διακανονίζει τις πληρωμές για τις αγορές αερίου σε ευρώ, ανέφεραν οι πηγές, προσθέτοντας ότι η κρατική ινδική εταιρεία εξετάζει ακόμη το αίτημα αυτό.

«Η GAIL δεν βλέπει κάποιο πρόβλημα στο να κάνει τις πληρωμές σε ευρώ καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες πληρώνουν τις δικές τους εισαγωγές σε ευρώ», ανέφερε μία πηγή.

Παράλληλα οι πηγές σημείωσαν ότι οι κυρώσεις της Δύσης μπορεί να μην πλήξουν τις πληρωμές σε ευρώ, επειδή το συμβόλαιο της GAIL είναι με τη θυγατρική της Gazprom στη Σιγκαπούρη.

Ωστόσο ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία θα ζητήσει σύντομα από τις «μη φιλικές» χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια το αέριο που αγοράζουν.

Η Ινδία, ωστόσο, έχει αποφύγει να καταδικάσει τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, αν και έχει ζητήσει να σταματήσει ο πόλεμος και δεν έχει απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού αερίου και πετρελαίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα επιρρίπτει ευθύνες στην ΕΕ για το κλείσιμο του Nord Stream

Με τον αγωγό φυσικού αερίου να παραμένει κλειστός επ' αόριστον, οι Ρώσοι τονίζουν πως οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ δυσχεραίνουν τον ενεργειακό κολοσσό Gazprom να συντηρεί τον αγωγό Nord Stream.
ΔΙΕΘΝΗ

Κλείνει ο Nord Stream για τρεις ημέρες, το πρώτο τεστ για την Ευρώπη

Μια τριήμερη διακοπή του αγωγού, βασική πηγή φυσικού αερίου για την Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά σήμερα Τετάρτη και οι ανησυχίες είναι διάχυτες ότι η Μόσχα θα βρει άλλη μια δικαιολογία για να περιορίσει τις προμήθειες.