ΓΔ: 792.9 0.56% Τζίρος: 69.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
biden, USA
Φωτο: Shutterstock

Τζο Μπάιντεν: Ο προϋπολογισμός του 2023 φορολογεί επιπλέον τους πλούσιους

Φόρο στα εισοδήματα των δισεκατομμυριούχων ζητά εδώ και καιρό η αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικού Κόμματος στο πλαίσιο της μάχης κατά των ανισοτήτων. Περί δίκαιου μεριδίου των δισεκατομμυριούχων έκανε λόγο ο πρόεδρος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρότεινε σήμερα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023 να πληρώσουν περισσότερους φόρους οι ευπορότεροι Αμερικανοί, προκειμένου «οι δισεκατομμυριούχοι να καταβάλουν το δίκαιο μερίδιό τους».

«Αυτός ο ελάχιστος φόρος δεν θα επιβληθεί παρά στο 0,01% των πλουσιότερων νοικοκυριών, εκείνων που κατέχουν περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια και πάνω από το 50% των εσόδων θα προέρχεται από μονάχα δισεκατομμυριούχους», εξήγησε ο Λευκός Οίκος σε ένα δελτίο τύπου.

«Αυτό θα εγγυόταν πως, σε ένα δεδομένο έτος, θα πληρώσουν τουλάχιστον το 20% του συνολικού εισοδήματός τους σε φόρους εισοδήματος».

Έναν φόρο στα εισοδήματα των δισεκατομμυριούχων ζητά εδώ και καιρό η αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικού Κόμματος στο πλαίσιο της μάχης κατά των ανισοτήτων.

Ο προϋπολογισμός του 2023 προβλέπει, επίσης, να αυξηθεί το ποσοστό φορολόγησης των εταιρειών στο 28%, ακυρώνοντας τον νόμο που υιοθετήθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ το 2017, που το είχε μειώσει στο 21%.

«Την ώρα που τα κέρδη (των μεγάλων επιχειρήσεων) εκτοξεύτηκαν στα ύψη, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις επενδύσεις τους στην οικονομία: οι φορολογικές ελαφρύνσεις δεν άγγιξαν τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές», δικαιολόγησε ο Λευκός Οίκος, σημειώνοντας πως στο 28% ο νέος φόρος παραμένει ιστορικά χαμηλός.

Η Ουάσιγκτον υπενθυμίζει ότι είχε στηρίξει μια συμφωνία που είχε αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, που θα εγκαθίδρυε έναν ελάχιστο φόρο ύψους 15% στις εταιρείες παγκόσμιου βεληνεκούς.

Η αμερικανική κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού «περιλαμβάνει επιπλέον μέτρα για να διασφαλιστεί ότι οι πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους φορολογικούς παραδείσους για να μειώσουν τον παγκόσμιο ελάχιστο φόρο».

Παράλληλα, το προσχέδιο του προϋπολογισμού των ΗΠΑ περιλαμβάνει μια επιχορήγηση ύψους 6,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Αποτροπής, το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο (ΝΑΤΟ) και «τη μάχη εναντίον της ρωσικής επιθετικότητας», όπως κι ένα επιπλέον δισεκατομμύριο υπέρ της Ουκρανίας.

Εάν ο προϋπολογισμός υπερψηφιστεί στο Κογκρέσο, τα χρήματα αυτά θα προστεθούν σε άλλες βοήθειες που έχουν ήδη αποδεσμευτεί υπέρ του Κιέβου.

Ο στόχος αυτών των νέων παροχών είναι να «βελτιωθούν οι δυνατότητες και η προετοιμασία των αμερικανικών δυνάμεων, των συμμάχων στο ΝΑΤΟ και των περιφερειακών εταίρων μπροστά στη ρωσική επιθετικότητα», εξηγεί ο Λευκός Οίκος.

Σε εθνικό επίπεδο, το προσχέδιο περιλαμβάνει 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια για να σταλούν περισσότεροι αστυνομικοί στο πεδίο και 30 δισεκατομμύρια δολάρια στη μάχη κατά της εγκληματικότητας.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ελπίζει έτσι ότι θα παράσχει περισσότερα μέσα στη μάχη κατά της βίας από πυροβόλα όπλα με ένα ποσό ύψους 1,7 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Στρατιωτική βοήθεια 300 εκατ. δολαρίων στέλνουν οι ΗΠΑ στην Αίγυπτο

Παρά τις ανησυχίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, ο ΗΠΑ θα προσφέρουν στρατιωτική βοήθεια στην Αίγυπτο καθώς η μεσανατολική χώρα παραμένει στρατηγικός σύμμαχος της Ουάσιγκτον.
semi-conductors-chips-technology
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ περιορίζουν τις εξαγωγές μικροκυκλωμάτων προς κινεζικές εταιρίες

Το υπουργείο Εμπορίου έχει την πρόθεση έκδοσης νέων κανονισμών επί τη βάσει περιορισμών που γνωστοποιήθηκαν μέσω επιστολών προηγούμενα μέσα στο 2022, σε τρεις αμερικανικές εταιρίες.