ΓΔ: 2314.88 -0.85% Τζίρος: 390.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:36
Το Πεντάγωνο ΗΠΑ
Το Πεντάγωνο, έδρα του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, από αέρος.

Γερμανία: Αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου των ΗΠΑ ενισχύουν το ΝΑΤΟ

Τα αεροσκάφη Growler EA-18G των Πεζοναυτών «δεν αναπτύχθηκαν για να χρησιμοποιηθούν εναντίον ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία» και η αποστολή τους δεν αποτελεί «αντίδραση σε κάποια απειλή ή κάποιο περιστατικό».

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανέπτυξαν έξι αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου στην αεροπορική βάση Σπάνγκνταλεμ, στη νοτιοδυτική Γερμανία, με σκοπό τη «βελτίωση της αμυντικής θέσης» του NATO, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Τα αεροσκάφη Growler EA-18G των Πεζοναυτών «δεν αναπτύχθηκαν για να χρησιμοποιηθούν εναντίον ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία» και η αποστολή τους δεν αποτελεί «αντίδραση σε κάποια απειλή ή κάποιο περιστατικό» συγκεκριμένα, διαβεβαίωσε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο Τζον Κέρμπι.

Η ανάπτυξή τους αποφασίστηκε στο πλαίσιο «των (αμερικανικών) προσπαθειών με σκοπό την ενίσχυση των αποτρεπτικών και αμυντικών δυνατοτήτων της ανατολικής πτέρυγας» της Ατλαντικής Συμμαχίας, εξήγησε.

Τα αεροσκάφη μπορούν να εξαπολύουν κυβερνοεπιθέσεις και να διεξάγουν επιχειρήσεις ηλεκτρονικού πολέμου ευρείας κλίμακας. Κάπου 240 στρατιωτικοί - πιλότοι, ομάδες εδάφους, προσωπικό συντήρησης - συνοδεύουν τα αεροσκάφη, διευκρίνισε το Πεντάγωνο.

Το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2023 της αμερικανικής κυβέρνησης, που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα, συμπεριλαμβάνει ποσό 6,9 δισεκ. δολαρίων για να προσφερθεί βοήθεια στην Ουκρανία, η οποία αντιμετωπίζει εισβολή στην επικράτειά της από τη Ρωσία, και για να υποστηριχθούν κράτη μέλη του NATO.

Ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται επί έναν μήνα και πλέον, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πιέζει τα κράτη μέλη του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού να στείλουν περισσότερα όπλα, ιδίως καταδιωκτικά, συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας.

Το NATO στέλνει στην Ουκρανία μεγάλη ροή όπλων, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών και αντιαεροπορικών πυραύλων, που συνέβαλαν να ανακοπεί η προέλαση του ρωσικού στρατού.

Ωστόσο οι ΗΠΑ ως αυτό το στάδιο αποκλείουν την αποστολή αεροσκαφών στην Ουκρανία. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξηγεί πως δεν θέλει να ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή που θα πυροδοτούσε τον «τρίτο παγκόσμιο πόλεμο» ανάμεσα στη Ρωσία και στο NATO, δυνάμεις που διαθέτουν τα δύο μεγαλύτερα πυρηνικά οπλοστάσια στον πλανήτη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φρίντριχ Μερτς πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς ανησυχεί για θανάτους πολιτών από πράκτορες μετανάστευσης στις ΗΠΑ

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, εξέφρασε ανησυχία για τη βία στις ΗΠΑ και ζήτησε πλήρη διερεύνηση του θανάσιμου πυροβολισμού πολίτη από πράκτορες ICE στη Μινεάπολη, τονίζοντας την ανάγκη διαφάνειας.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ματαιώνεται πιθανώς η συνάντηση Μερτς-Τραμπ στο Νταβός λόγω καθυστέρησης

Η συνάντηση του Φρίντριχ Μερτς με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Νταβός μάλλον ακυρώνεται λόγω καθυστέρησης άφιξης του Τραμπ, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος στο προεδρικό αεροπλάνο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Οι δασμοί απειλούν τις σχέσεις με ΗΠΑ, στηρίζουμε Δανία-Γροιλανδία

Ο καγκελάριος Μερτς εξέφρασε στήριξη σε Δανία και Γροιλανδία, τονίζοντας πως ως μέλος του ΝΑΤΟ δεσμεύεται για την ασφάλεια στην Αρκτική, ενώ προειδοποίησε ότι οι απειλές για δασμούς βλάπτουν τις διατλαντικές σχέσεις.
Γερμανικός στρατός παρέλαση
ΔΙΕΘΝΗ

Bild: Αιφνίδια αποχώρηση των Γερμανών στρατιωτικών από την Γροιλανδία

Η αποστολή, εγκατέλειψε τη Γροιλανδία μόλις 44 ώρες μετά την άφιξή της, παρά το γεγονός ότι από το Βερολίνο διαβεβαίωναν χθες πως η παραμονή τους θα διαρκούσε περισσότερο από το αρχικά προβλεπόμενο χρονικό διάστημα.
ΗΠΑ και ΕΕ σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

ΥΠΕΞ Γερμανίας: Οι ΗΠΑ δεν θα καταλάβουν τη Γροιλανδία με τη βία

Ο ΥΠΕΞ Γιόχαν Βάντεφουλ διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να καταλάβουν τη Γροιλανδία δια της βίας και τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι μπορούν να αναλάβουν μόνοι τους την ασφάλεια στην Αρκτική, απορρίπτοντας ανησυχίες για προσάρτηση.