ΓΔ: 2077.15 -2.47% Τζίρος: 307.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Shutterstock

Τζο Μπάιντεν: Συζήτησε με τον Ζελένσκι για επιπλέον στρατιωτική βοήθεια

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν απέκλεισε και νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας. Ο ηγέτης των Τσετσένων Καντίροφ εμφανίστηκε βασιλικότερος του βασιλέως λέγοντας ότι κακώς ο Ρώσος διαπραγματευτής ήταν παραχωρητικός.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συζήτησε σήμερα με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι τις «πρόσθετες» στρατιωτικές δυνατότητες που απαιτούνται για να βοηθηθεί ο ουκρανικός στρατός «να υπερασπιστεί τη χώρα του», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Οι δύο ηγέτες συζήτησαν πώς οι ΗΠΑ εργάζονται μέρα νύχτα για να ικανοποιήσουν τα βασικά αιτήματα της Ουκρανίας για βοήθεια σε ζητήματα ασφαλείας» καθώς και «τις επίμονες προσπάθειες που καταβάλλουν οι ΗΠΑ με τους συμμάχους και τους εταίρους τους για να εντοπίσουν πρόσθετες δυνατότητες για να βοηθήσουν τον ουκρανικό στρατό να υπερασπιστεί τη χώρα του», ανέφερε η αμερικανική προεδρία μετά από κλήση μεταξύ των δύο προέδρων.

Ο Ζελένσκι, σε ανάρτησή του στο twitter, ανέφερε ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας μίας ώρας με τον Μπάιντεν συζήτησε για συγκεκριμένη αμυντική υποστήριξη.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης ένα νέο πακέτο ενισχυμένων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, καθώς και οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Η Ουάσινγκτον σκοπεύει να δώσει στην Ουκρανία 500 εκατομμύρια δολάρια σε άμεση δημοσιονομική βοήθεια, είπε ο Μπάιντεν στον Ουκρανό ομόλογό του, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο Μπάιντεν εξέτασε επίσης τις κυρώσεις και την ανθρωπιστική βοήθεια που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο Ζελένσκι ενημέρωσε τον Μπάιντεν για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, συμπλήρωσε η ανακοίνωση.

Δεν παραχωρεί τίποτε η Ρωσία, λέει ο Καντίροφ

Ο ηγέτης των Τσετσένων, Ραμζάν Καντίροφ, δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να κάνει παραχωρήσεις στον πόλεμο της Ουκρανίας και ότι διαπραγματευτής του Κρεμλίνου, ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, έκανε λάθος αφήνοντας να εννοηθεί το αντίθετο.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο Telegram, στο οποίο εμφανίζεται να διαφοροποιείται ξεκάθαρα σε σχέση με την επίσημη στάση της Μόσχας, ο Καντίροφ είπε ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα σταματήσει έτσι απλά αυτό που ξεκίνησε στην Ουκρανία.

Τη Δευτέρα το Γαλλικό Πρακτορείο είχε μεταδώσει ότι ο Ραμζάν Καντίροφ, στενός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, μετέβη στη Μαριούπολη, προκειμένου να κινητοποιήσει τα τσετσενικά στρατεύματά, που συμμετέχουν στην επίθεση εναντίον αυτής της μεγαλούπολης στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Σε "παύση" οι συνομιλίες για Ουκρανία λόγω επιθέσεων σε αέριο

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι τριμερείς συνομιλίες για την Ουκρανία με ΗΠΑ και Κίεβο έχουν «παγώσει» λόγω συγκυριών, ελπίζοντας σύντομα σε νέα συνάντηση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Πεσκόφ.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Σον Πεν στο Κίεβο, απών από τα Όσκαρ, συναντά τον Ζελένσκι

Ο Σον Πεν, μετά τη βράβευσή του με το τρίτο Όσκαρ, επισκέφθηκε ιδιωτικά την Ουκρανία για να συναντήσει τον πρόεδρο Ζελένσκι και να εκφράσει ξανά τη στήριξή του στον λαό της χώρας κατά της ρωσικής εισβολής.
Ρώσος διαπραγματευτής σε ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ζήτησαν αναβολή τριμερών συνομιλιών Ουκρανίας-Ρωσίας, λέει ο Ζελένσκι

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν να αναβληθούν οι τριμερείς συνομιλίες με τη Ρωσία λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Η Ρωσία αντιπροτείνει ως τόπο διεξαγωγής την Ελβετία ή την Τουρκία, όχι τις ΗΠΑ.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών Ρωσίας-Ουκρανίας την επόμενη εβδομάδα

Ο Στιβ Γουίτκοφ δήλωσε στο CNBC ότι ο επόμενος γύρος τριμερών συνομιλιών ΗΠΑ, Ρωσίας και Ουκρανίας ίσως γίνει την επόμενη εβδομάδα, ενώ οι Ρώσοι αρνήθηκαν να δώσουν στρατιωτικές πληροφορίες στις ΗΠΑ στο Ιράν.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Οι συνομιλίες για Ουκρανία πρέπει να συνεχιστούν, χωρίς νέα ημερομηνία

Το Κρεμλίνο τονίζει πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας με τη μεσολάβηση ΗΠΑ είναι προς όφελος όλων, ωστόσο δεν έχει οριστεί ακόμα ημερομηνία ή τοποθεσία για τον επόμενο γύρο, ενώ τα βασικά ζητήματα παραμένουν άλυτα.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ και Πούτιν συζήτησαν τηλεφωνικά για Ιράν και Ουκρανία

Ο Πούτιν και ο Τραμπ συνομίλησαν τηλεφωνικά για μία ώρα, εστιάζοντας στους πολέμους σε Ιράν και Ουκρανία. Ο Πούτιν μετέφερε προτάσεις για άμεση επίλυση του ιρανικού πολέμου, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.