ΓΔ: 819.14 -0.48% Τζίρος: 43.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ιστορική παρέμβαση Μπάιντεν για να πέσει η διεθνής τιμή του πετρελαίου

Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε εντολή για την άντληση ενός εκατομμυρίου βαρελιών πετρελαίου την ημέρα για έξι μήνες από τα αποθέματα της Ουάσιγκτον, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέδωσε εντολή για την άντληση 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου για έξι μήνες, σε μια «άνευ προηγουμένου» απόφαση στην αμερικανική Ιστορία σε μια προσπαθήσει να ανακόψει την άνοδο των τιμών στις τιμές πετρελαίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Η αποδέσμευση αυτή του μαύρου χρυσού αναμένεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, να χρησιμεύσει για «τη μετάβαση έως ότου αυξηθεί η (αμερικανική) παραγωγή στο τέλος του έτους».

Νωρίτερα μόλις είχε γίνει γνωστή η πρόθεση του Αμερικανού Προέδρου και πριν υπογράψει ο Πούτιν το διάταγμα για πληρωμή του ρωσικού φυσικού αερίου μόνο σε ευρώ το brent άρχισε να υποχωρεί 5,7% στα 105,08 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό εμφανίζει απώλειες 6,40% στα 100,92 δολάρια. . 

Από την πλευρά του, όμως, ο ΟΠΕΚ παραμένει σταθερός και δεν φαίνεται να έχει κάποια διάθεση να προσφέρει στήριξη ώστε να υποχωρήσουν οι τιμές, αποφασίζοντας σε μία διαδικτυακή σύσκεψή του να μην προχωρήσει σε κάποια αλλαγή των αποφάσεων για την αύξηση παραγωγής, γεγονός, πάντως, το οποίο ανέμεναν οι αγορές. Όμως μεγάλες είναι οι πιέσεις που δέχεται και η τιμή του φυσικού αερίου, με απώλειες άνω του 4% στα 114,60 ευρώ. 

Συγκρατημένοι ως προς τα μακροπρόθεσμα οφέλη από την κίνηση της απελευθέρωσης μέρους των στρατηγικών αποθεμάτων των ΗΠΑ και άλλων χωρών εμφανίζονται, πάντως, οι αναλυτές. 

Σύμφωνα με την Goldman Sachs η απελευθέρωση θα βοηθούσε την αγορά να εξισορροπηθεί φέτος, αλλά δεν θα λύσει ένα διαρθρωτικό έλλειμμα για το πετρέλαιο. Πιο απαισιόδοξη στις εκτιμήσεις της η S&P Global, η οποία εκτίμησε ότι η κίνηση αυτή μπορεί να αποδειχθεί τελικά ασήμαντη, καθώς οι ρωσικές εξαγωγές θα παραμείνουν στο επίκεντρο της αγοράς. 

Εντυπωσιακή απόφαση

Για μία εντυπωσιακή κίνηση η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει βραχυπρόθεσμα την αγορά κάνει λόγο η ING, προσθέτοντας, όμως, ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες χώρες προκειμένου να καταστεί πιο ισχυρή. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο της Ρωσίας είχαν μέχρι στιγμής απαλλαγεί ως επί το πλείστον από κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες, λόγω ανησυχίας για τις οικονομικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, η οποία έχει μεγαλύτερη εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και, ειδικότερα, το φυσικό αέριο. Η κυβέρνηση του Καναδά ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι σκόπευε να απαγορεύσει όλες τις εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία, αλλά η κίνηση ήταν σε μεγάλο βαθμό συμβολική - η χώρα δεν έχει εισάγει κανένα από το 2019.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Στρατιωτική βοήθεια 300 εκατ. δολαρίων στέλνουν οι ΗΠΑ στην Αίγυπτο

Παρά τις ανησυχίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, ο ΗΠΑ θα προσφέρουν στρατιωτική βοήθεια στην Αίγυπτο καθώς η μεσανατολική χώρα παραμένει στρατηγικός σύμμαχος της Ουάσιγκτον.
semi-conductors-chips-technology
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ περιορίζουν τις εξαγωγές μικροκυκλωμάτων προς κινεζικές εταιρίες

Το υπουργείο Εμπορίου έχει την πρόθεση έκδοσης νέων κανονισμών επί τη βάσει περιορισμών που γνωστοποιήθηκαν μέσω επιστολών προηγούμενα μέσα στο 2022, σε τρεις αμερικανικές εταιρίες.