ΓΔ: 875.47 1.86% Τζίρος: 38.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
xi jinping-china-kina
Φώτο: Shutterstock

Διαβεβαιώνει η Κίνα πως δεν παρακάμπτει τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία

Παρά το γεγονός ότι η ΕΕ εντείνει τις πιέσεις της προς την Κίνα, το Πεκίνο αντιτίθεται στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και τις θεωρεί αντιπαραγωγικές για την επίλυση της κατάστασης στην Ουκρανία.

Καθώς οι Δυτικοί ασκούν πίεση στην Κίνα να εκδηλώσει ξεκάθαρα την αντίθεσή της στην επίθεση του Κρεμλίνου προς την Ουκρανία, με την ΕΕ να προειδοποιεί πως κάθε υποστήριξη προς τη Μόσχα θα βλάψει τις οικονομικές σχέσεις της με την Ευρώπη το Πεκίνο διαβεβαιώνει πως δεν παρακάμπτει «εσκεμμένα» τις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Στη διάρκεια συνομιλίας με τους κινέζους ηγέτες, η ΕΕ προειδοποίησε πως κάθε υποστήριξη προς τη Μόσχα για να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις θα βλάψει τις οικονομικές σχέσεις του Πεκίνου με την Ευρώπη, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του. «Δεν κάνουμε τίποτε για να παρακάμψουμε εσκεμμένα τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία», δήλωσε σήμερα ο Ουάνγκ Λουτόνγκ, αρμόδιος στο κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Το Πεκίνο αντιτίθεται στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και τις θεωρεί αντιπαραγωγικές για την επίλυση της κατάστασης στην Ουκρανία. Οι κινεζικές επιχειρήσεις παραμένουν ωστόσο επιφυλακτικές στις ανταλλαγές τους με τη Ρωσία, φοβούμενες μήπως πληγούν εμμέσως από τις κυρώσεις αυτές.

«Η Κίνα δεν εμπλέκεται στην ουκρανική κρίση [...] Κατά συνέπεια, οι εμπορικές ανταλλαγές μας με τη Μόσχα δεν πρέπει να αποτελέσουν στόχο» των κυρώσεων αυτών, δήλωσε ο Ουάνγκ, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους την επομένη της συνόδου κορυφής Κίνας-ΕΕ.

Ενώ το Πεκίνο υπεραμύνεται της «σταθερής σαν βράχο» φιλίας με τη Μόσχα, η ΕΕ θέλει να αποτρέψει την Κίνα να υποστηρίξει ενεργά τη Ρωσία στον πόλεμό της εναντίον της Ουρανίας με το να αγοράσει περισσότερους υδρογονάνθρακες ή να της χορηγήσει οικονομική βοήθεια.

Μια τέτοια υποστήριξη «θα αμαύρωνε σοβαρά τη φήμη της Κίνας στην Ευρώπη», όπου οι επιχειρήσεις «κοιτάζουν πώς τοποθετούνται οι χώρες», επισήμανε χθες, Παρασκευή, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά τη διάσκεψή της μέσω βίντεο με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

«Ελπίζουμε ότι η Κίνα θα λάβει υπόψη τη σημασία της διεθνούς εικόνας της και της οικονομικής σχέσης της με την ΕΕ», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος συμμετείχε στη βιντεοδιάσκεψη.

Το Πεκίνο ζήτησε επίσης να μην «υπερεκτιμάται» ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει έναντι της Μόσχας για να τερματισθούν οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία. «Λες στους Ρώσους 'πρέπει να σταματήσετε αυτό τον πόλεμο' και οι Ρώσοι τον σταματούν: το πράγμα δεν δουλεύει έτσι», δήλωσε ο Ουάνγκ, επισημαίνοντας ότι η εισβολή στην Ουκρανία είναι μια «ανεξάρτητη απόφαση που ελήφθη από τη Ρωσία».

Πιέσεις στην Κίνα για πιο σκληρή στάση απέναντι στη Ρωσία

Η Κίνα προσέφερε διαβεβαιώσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα επιδιώξει ειρήνη στην Ουκρανία, αλλά τόνισε ότι αυτό θα γίνει με τους δικούς της όρους, απωθώντας την πίεση για μια πιο σκληρή στάση έναντι της Ρωσίας. Ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ είπε στους ηγέτες της ΕΕ ότι το Πεκίνο θα πιέσει για ειρήνη με τον «δικό του τρόπο», ενώ ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι ελπίζει ότι η ΕΕ θα αντιμετωπίσει την Κίνα με «ανεξάρτητη», στάση σε ένα νεύμα για τους στενούς δεσμούς της Ευρώπης με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ΕΕ προσπάθησε χθες να πείσει την Κίνα να αρνηθεί να βοηθήσει τη Μόσχα να αντιμετωπίσει τις δυτικές κυρώσεις, στη διάρκεια μιας εικονικής συνόδου κορυφής κατά την οποία το Πεκίνο επιδιώκει να ανανεώσει την οικονομική σχέση του με την Ευρώπη όπου μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μιλώντας εξ ονόματος των κρατών μελών, συνομίλησαν χθες το πρωί για τουλάχιστον δύο ώρες με τον Λι Κετσιάνγκ.

«Σχετικά με την Ουκρανία, ο Λι Κετσιάνγκ δήλωσε πως η Κίνα αντιτίθεται τόσο στους θερμούς όσο και στους ψυχρούς πολέμους, στις διαιρέσεις μεταξύ συνασπισμών, και αρνείται να πάρει το μέρος κάποιου», έγραψε στο Twitter ο Ουάνγκ Λουτόνγκ, αρμόδιος για την Ευρώπη στο κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Για την ΕΕ, η σύνοδος κορυφής είχε κύριο στόχο να παρακινήσει την Κίνα να μην υποστηρίξει υπερβολικά δραστήρια τη Ρωσία. Η ΕΕ είπε στο Πεκίνο κατά τη διάρκεια αυτής της εικονικής συνόδου με τον Λι και τον Σι να μην επιτρέψει στη Μόσχα να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Καλέσαμε την Κίνα να βοηθήσει να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η Κίνα δεν μπορεί να κάνει τα στραβά μάτια στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία», δήλωσε Μισέλ σε συνέντευξη Τύπου με την φον ντερ Λάιεν μετά την πρώτη συνάντηση ΕΕ-Κίνας μετά τη σύνοδο κορυφής από τις 30 Δεκεμβρίου 2020. «Οποιαδήποτε απόπειρα παράκαμψης των κυρώσεων ή παροχής βοήθειας στη Ρωσία θα παρατείνει τον πόλεμο», είπε.

Η Κίνα σφυρηλατεί στενότερους δεσμούς ενέργειας, εμπορίου και ασφάλειας με τη Μόσχα, θέτοντας τον εαυτό της ως μια παγκόσμια δύναμη που μπορεί να σταθεί επάξια απέναντι στις ΗΠΑ. Εβδομάδες πριν από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, Πεκίνο και Μόσχα διακήρυξαν μια στρατηγική συνεργασία «χωρίς όρια».

Ο Λι είπε στους ηγέτες της ΕΕ ότι η Κίνα πάντα επιδίωκε ειρήνη και προωθεί τις διαπραγματεύσεις και είναι πρόθυμη να συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο με τη διεθνή κοινότητα, ανέφερε ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός CCTV. Το CCTV ανέφερε επίσης τα σχόλια του Σι για μια ανεξάρτητη πολιτική της ΕΕ.

Ο Μισέλ σημείωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι ο πόλεμος, τον οποίο η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια και την παγκόσμια οικονομία. Η Κίνα αρνείται να καταδικάσει την στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας ή να την αποκαλέσει εισβολή και έχει επανειλημμένα επικρίνει αυτό που αποκαλεί παράνομες και μονομερείς κυρώσεις της Δύσης.

Οι Μισέλ και η φον ντερ Λάιεν περιέγραψαν τον τόνο της συνόδου ως «ανοιχτό και ειλικρινή», ενώ η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι το εμπόριο μεταξύ δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου ήταν πολύ μεγαλύτερο από τους οικονομικούς δεσμούς της Κίνας με τη Ρωσία.

Πάνω από το ένα τέταρτο του παγκόσμιου εμπορίου της Κίνας ανερχόταν με το ευρωπαϊκό μπλοκ και τις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι, έναντι μόλις 2,4% με τη Ρωσία, δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ.

Η Κίνα ανησυχεί ότι οι ευρωπαϊκές χώρες παίρνουν σκληρότερα στοιχεία εξωτερικής πολιτικής από την Ουάσινγκτον και ζήτησε από την ΕΕ να «αποκλείσει την εξωτερική παρέμβαση» από τις σχέσεις της με την Κίνα. Το 2019, η ΕΕ άλλαξε απότομα από την ήπια διπλωματική γλώσσα για να χαρακτηρίσει την Κίνα ένα συστημικό αντίπαλο.

Η ΕΕ, η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει κυρώσεις σε Κινέζους αξιωματούχους για υποτιθέμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή Σιντζιάνγκ, κάτι που ώθησε το Πεκίνο να αντιδράσει με το ίδιο είδος, παγώνοντας μια επενδυτική συμφωνία ΕΕ-Κίνας που είχε ήδη διαπραγματευτεί.

Η Κίνα έκτοτε ανέστειλε επίσης τις εισαγωγές από τη Λιθουανία, αφού το κράτος της Βαλτικής μέλος ΕΕ επέτρεψε στην Ταϊβάν να ανοίξει de facto πρεσβεία στην πρωτεύουσά της, εξοργίζοντας το Πεκίνο.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι το Πεκίνο οφείλει να υπερασπιστεί τη διεθνή τάξη που έχει κάνει την Κίνα τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Η Δύση λέει ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί παραβίαση του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. «Είναι μια καθοριστική στιγμή γιατί τίποτα δεν θα είναι όπως πριν από τον πόλεμο. Τώρα είναι ζήτημα να λάβουμε μια πολύ σαφή στάση για να στηρίξουμε και να υπερασπιστούμε την τάξη που βασίζεται σε κανόνες», κατέληξε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Στρέφεται προς τις ΗΠΑ για αγορά φυσικού αερίου η Ευρωπαϊκή Ένωση

Για πρώτη φορά οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση ξεπέρασαν εκείνες από τη Ρωσία, με τον πρόεδρο του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας να καλεί τα κράτη μέλη να μειώσουν τη ζήτηση.
Yellen, HPA, USA
ΔΙΕΘΝΗ

Γέλεν: Να αυξηθεί η οικονομική στήριξη στην Ουκρανία από ΗΠΑ και ΕΕ

Όπως ανέφερε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών η Ουκρανία θα χρειαστεί στο τέλος μαζική υποστήριξη για ανοικοδόμηση και ανάκαμψη στην κλίμακα του μεταπολεμικού Σχεδίου Μάρσαλ που είχε υπάρξει για την Ευρώπη μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
ΔΙΕΘΝΗ

H EE καλεί την Κίνα να βοηθήσει στον τερματισμό της ρωσικής εισβολής

Ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου τόνισε πως η ΕΕ θα παρακολουθεί κάθε απόπειρα οικονομικής ή στρατιωτικής βοήθειας προς τη Ρωσία. Να μην αντιστρέψει τις κυρώσεις προς την Ρωσία κάλεσε την Κίνα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.