Φώτο: IAEA

Ο Ραφαέλ Γκρόσι, νέος διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας

Ο 58χρονος Αργεντίνος διπλωμάτης Ραφαέλ Γκρόσι γνωρίζει καλά την ΙΑΕΑ όπου άσκησε καθήκοντα από το 2010 έως το 2013 τα οποία τον οδήγησαν να συνομιλεί απευθείας με ιρανούς αξιωματούχους.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας έχει νέο διευθυντή, τον Αργεντινό Ραφαέλ Γκρόσι, σε μια περίοδο που οι εντάσεις αυξάνονται γύρω από το θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Ποιος είναι ο νέος διευθυντής της ΙΑΕΑ;

Ο 58χρονος διπλωμάτης Ραφαέλ Γκρόσι γνωρίζει καλά την ΙΑΕΑ όπου άσκησε καθήκοντα από το 2010 έως το 2013 τα οποία τον οδήγησαν να συνομιλεί απευθείας με ιρανούς αξιωματούχους. Ο ίδιος δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ότι σκοπεύει να μεταβεί στο Ιράν στο «εγγύς σχετικά μέλλον».

Πρεσβευτής της Αργεντινής στην Αυστρία από το 2013, ο Γκρόσι ήταν με την ιδιότητά του αυτή ο αντιπρόσωπος της χώρας στην ΙΑΕΑ.

Όσον αφορά τα θέματα της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων, ο Φρανσουά Νικουλό, πρώην πρεσβευτής της Γαλλίας στο Ιράν, χαρακτηρίζει τον διπλωμάτη «εντυπωσιακό».

Διπλωμάτες που συνεργάστηκαν μαζί του και ρωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο, χαιρετίζουν την «επαγγελματική του ηθική» και την "ενεργητικότητά του". Ένας μεταξύ αυτών εκτιμά ότι ο Γκρόσι θα προωθήσει σημαντικά την πυρηνική ενέργεια στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Η εκλογή του νέου διευθυντή έγινε λόγω του θανάτου τον Ιούλιο του Ιάπωνα Γιουκίγια Αμάνο, ο οποίος διοίκησε την ΙΑΕΑ επί δέκα χρόνια.

Ο Γκρόσι είναι ο έκτος διευθυντής της ΙΑΕΑ από την ίδρυση της υπηρεσίας το 1957 και ο πρώτος που προέρχεται από χώρα της Λατινικής Αμερικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

photovoltaika-parka
ΔΙΕΘΝΗ

«Βασιλιάς» η ηλιακή ενέργεια, τι θα γίνει με το πετρέλαιο

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει αύξηση κατά 12% ετησίως στην ενέργεια από φωτοβολταϊκά, ενώ ως το 2030 η ηλιακή και η αιολική ενέργεια θα έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 30%. Στα 75 δολ. η τιμή του πετρελαίου ως το τέλος της δεκαετίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Επένδυση της Octupus Energy στη Βρετανία με 1.000 νέες θέσεις εργασίας

Η Octopus Energy είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους προμηθευτές ενέργειας στη Βρετανία με περίπου 1,7 εκατομμύριο πελάτες στη χώρα και θα διπλασιάσει τους εργαζομένους της μέχρι τέλος του 2021.
ΔΙΕΘΝΗ

Μείωση στις εισαγωγές αερίου λόγω του κοιτάσματος στη Μ. Θάλασσα αναμένει η Τουρκία

O «ενεργειακός λογαριασμός» της Τουρκίας το περασμένο έτος έφτασε τα 41 δισ. δολ. που έδωσε στους προμηθευτές Ρωσία και Ιράν. Μείωση αυτού του κόστους θα ενίσχυε την τουρκική λίρα και θα ανακούφιζε τα ελλείμματα που καταγράφει η Τουρκία