ΓΔ: 2256.32 0.48% Τζίρος: 269.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

Ο Ερντογάν απειλεί να μπλοκάρει τα σχέδια του ΝΑΤΟ για Πολωνία και Βαλτικές

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι θα εναντιωθεί στους σχεδιασμούς του NATO για ενίσχυση της άμυνας της Πολωνίας και των κρατών της Βαλτικής. Τι απαντάει η Συμμαχία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε σήμερα ότι η κυβέρνησή του θα εναντιωθεί στους σχεδιασμούς του NATO για την ενίσχυση της άμυνας της Πολωνίας και των κρατών της Βαλτικής εάν η ατλαντική συμμαχία δεν χαρακτηρίσει τρομοκρατικές τις οργανώσεις με τις οποίες βρίσκεται σε πόλεμο η χώρα του, ενόψει της συνόδου κορυφής του Λονδίνου. Η Συμμαχία θα απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Πολωνίας ή των χωρών της Βαλτικής, τόνισε ο γ.γ. Στόλτενμπεργκ.

Σε δηλώσεις του στην Άγκυρα, ο Ερντογάν τόνισε πως η Άγκυρα αναμένει στήριξη άνευ όρων στον αγώνα της εναντίον των τρομοκρατών. Η Τουρκία χαρακτηρίζει «τρομοκρατική οργάνωση» τη συριακή κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ).

Το ΝΑΤΟ θα απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Πολωνίας ή των χωρών της Βαλτικής, προειδοποίησε σήμερα σε συνέντευξή του ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Με την παρουσία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα στη Ρωσία: αν υπάρξει κάποια επίθεση εναντίον της Πολωνίας ή των χωρών της Βαλτικής, όλη η Συμμαχία θα απαντήσει», επεσήμανε λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Το ΝΑΤΟ δεν διαθέτει έναν κατάλογο με εχθρούς, αλλά θα απαντήσει εφόσον υπάρξει ανάγκη, τόνισε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη που παραχώρησε σε πολλές εφημερίδες, ανάμεσά τους η πολωνική RZeczpospolita, η γερμανική Suddeutsche Zeitung και η ισπανική El Pais.

Οι ΗΠΑ καλούν την Τουρκία να στηρίξει τα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ για την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, όμως μέχρι στιγμής η Άγκυρα αρνείται ζητώντας τη στήριξη της Συμμαχίας στη μάχη της κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη Συρία.

Ο Στόλτενμπεργκ επεσήμανε ότι δεν τάσσεται κατά μιας ισχυρότερης αμυντικής συμμαχίας μεταξύ των χωρών της ΕΕ, όμως πρόσθεσε ότι δεν έχει νόημα η Ένωση να προσπαθήσει να αντικαταστήσει το ΝΑΤΟ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Ελπίζω σε επίλυση της κρίσης στο Ιράν με διάλογο και διπλωματία

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε τις ταραχές στο Ιράν «νέα δοκιμασία» για την Τεχεράνη, προειδοποιώντας για παγίδες και δηλώνοντας ότι η Τουρκία αντιτίθεται σε κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να προκαλέσει χάος στην περιοχή.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Στήριξη στη «μετρημένη» επίθεση του συριακού στρατού στους Κούρδους

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επαίνεσε τις «μετρημένες» ενέργειες του συριακού στρατού κατά των Κούρδων μαχητών, τονίζοντας την προσοχή στην ασφάλεια των αμάχων και διαβεβαιώνοντας πως η Τουρκία υποστηρίζει όλα τα μέτρα σταθερότητας στη Συρία.
Σημαίες ΗΠΑ Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Αντιδράσεις στην Τουρκία για φωτογραφία με τον Αμερικανό πρεσβευτή

Φωτογραφία με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Τουρκία να κάθεται στην κεντρική πολυθρόνα του υπουργείου Άμυνας, προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Κάποιοι τον κατηγορούν πως φέρεται σαν «αποικιακός κυβερνήτης», χαρακτηρίζοντας τη σκηνή ταπεινωτική.
Γαλλική σημαία Παρίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γαλλία στηρίζει Κούρδους, Τουρκία χαιρετίζει συμφωνία με Δαμασκό

Η Γαλλία χαιρέτισε τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός μεταξύ του Άχμαντ Αλ-Σαράα και των Κούρδων της Συρίας, επαναλαμβάνοντας τη στήριξή της στους Κούρδους συμμάχους. Η Άγκυρα χαρακτήρισε τη συμφωνία «ιστορικό σημείο καμπής».
Σύγκρουση Παλαιστίνης Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Τελ Αβίβ: Αμφισβητεί τη νέα παλαιστινιακή διοίκηση για τη Γάζα το Ισραήλ

Το Ισραήλ εξέφρασε αντιρρήσεις για τη σύνθεση της παλαιστινιακής επιτροπής διοίκησης της Γάζας, η οποία ανακοινώθηκε από Αίγυπτο, Κατάρ και Τουρκία, και δεν συντονίστηκε με το Τελ Αβίβ, σύμφωνα με το γραφείο του Νετανιάχου.
Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ προσκαλεί τους Ερντογάν και Σίσι στο Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα

Ο Ντόναλντ Τραμπ έστειλε επιστολή στον Ερντογάν, προσκαλώντας τον ως ιδρυτικό μέλος στο «Συμβούλιο Ειρήνης» για τη Γάζα. Ο Τραμπ θα προεδρεύει, ενώ συμμετέχουν κορυφαίοι αξιωματούχοι Τουρκίας, ΗΠΑ και Βρετανίας.