ΓΔ: 2613.49 1.22% Τζίρος: 290.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:18
Φώτο: Shutterstock

Σκληρή δήλωση Έσπερ για την Τουρκία: «Μην μπλοκάρετε τα σχέδια του ΝΑΤΟ»

Ο Μαρκ Έσπερ κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει να εμποδίζει την εφαρμογή των σχεδιασμών του NATO για την Πολωνία και τις χώρες την Βαλτικής.

Σε έντονους τόνους η απάντηση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ προς την Τουρκία μιλώντας αποκλειστικά στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Την κάλεσε να σταματήσει να εμποδίζει την εφαρμογή των σχεδιασμών του NATO για την Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής, καθώς ο Ερντογάν ασκεί πίεση στο ΝΑΤΟ να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις της εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ) στη Συρία. 

Λίγο πριν τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Έσπερ προειδοποίησε την Άγκυρα ότι «δεν βλέπουν όλοι τις απειλές που βλέπει εκείνη» και πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ δε θα ικανοποιήσουν το αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης να χαρακτηριστεί «τρομοκρατική» η οργάνωση ΜΠΛ για να αρθεί το αδιέξοδο. Και υπογράμμισε οτι η Άγκυρα πρέπει να επικεντρωθεί στις ευρύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το NATO.

«Το μήνυμα προς την Τουρκία (...) είναι πως πρέπει να προχωρήσουμε με αυτά τα σχέδια αντίδρασης και δεν μπορεί να τα εμποδίζει, διότι έχει δικά της ζητήματα» δήλωσε ο Έσπερ. «Η ενότητα της Συμμαχίας, η ετοιμότητα της Συμμαχίας σημαίνει ότι επικεντρώνεσαι στα ευρύτερα ζητήματα - και το μεγαλύτερο ζήτημα είναι η ετοιμότητα της Συμμαχίας [του NATO]. Δεν είναι όλοι διατεθειμένοι να συμμεριστούν τη δική της ατζέντα [της Τουρκίας]. Δεν βλέπουν όλοι τις απειλές που βλέπει εκείνη» υπογράμμισε.

Οι πρέσβεις στο NATO χρειάζονται την έγκριση των 29 κυβερνήσεων για να εγκρίνουν την εφαρμογή των σχεδιασμών για την ενίσχυση της άμυνας της Πολωνίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας έναντι της Ρωσίας.

Η διένεξη αυτή, εν όψει της υποτίθεται επετειακής και εορταστικής συνόδου με την ευκαιρία της 70ής επετείου από την ίδρυση της Συμμαχίας, συγκαταλέγεται στα ζητήματα για τα οποία υπάρχουν βαθιές διαφωνίες ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον - από τον πόλεμο στη Συρία έως τη σχέση της Τουρκίας με τη Ρωσία, ειδικά στο πεδίο των εξοπλισμών.

Η Τουρκία θέλει το NATO να χαρακτηρίσει επίσημα την οργάνωση ΜΠΛ, τη βασική συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), της κουρδοαραβικής συμμαχίας που αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη συριακή επικράτεια, «τρομοκρατική». Η Άγκυρα δεν κρύβει την οργή της για το γεγονός ότι οι σύμμαχοί της υποστηρίζουν τους Κούρδους πολιτοφύλακες της Συρίας, που κατ’ αυτήν ταυτίζονται με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).

Ερωτηθείς για το ζήτημα, ο Έσπερ απάντησε «δεν θα το ενέκρινα αυτό».

«Θα επιμείνουμε στις θέσεις μας και νομίζω ότι το NATO θα πράξει το ίδιο» στο σύνολό του, πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Οικονομικοί δεσμοί Μπάρακ με εταιρεία σε σχέδιο παράκαμψης του Ορμούζ

Ο Αμερικανός πρεσβευτής Τομ Μπάρακ φέρεται να έχει οικονομικούς δεσμούς με εταιρεία που συμμετέχει σε έργο πετρελαιαγωγού Ιράκ-Συρίας, παρακάμπτοντας τα Στενά του Ορμούζ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, προκαλώντας ερωτήματα δεοντολογίας.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΗΠΑ: Διαφορετική αντιμετώπιση Ερντογάν στα ελληνοτουρκικά λέει αξιωματούχος

Ανώτατη κυβερνητική πηγή στη Νέα Υόρκη επισήμανε πως οι δηλώσεις του Ερντογάν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις διαφέρουν από το πρόσφατο παρελθόν και τόνισε την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.
Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Τομ Μπάρακ: Τραμπ και Ερντογάν διατηρούν άριστη επικοινωνία και αρμονία

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Τομ Μπάρακ, δήλωσε ότι Ερντογάν και Τραμπ έχουν άριστη επικοινωνία και αμοιβαίο σεβασμό, ενώ χαρακτήρισε την Τουρκία σημαντικό φίλο της Αμερικής, στο περιθώριο της 81ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Ο Τραμπ είναι πολύτιμος φίλος – Συνεχής ειλικρινής διάλογος

Ο Ερντογάν τόνισε από τη Νέα Υόρκη τη στενή του σχέση με τον Τραμπ, συνδέοντάς την με την πρόοδο στις διμερείς εμπορικές και αμυντικές σχέσεις, στο πλαίσιο των 100 χρόνων διπλωματικών επαφών Τουρκίας-ΗΠΑ.
Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Τομ Μπάρακ: Δυνατή χημεία Ερντογάν-Τραμπ, στρατηγική η σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία, Τομ Μπάρακ, τόνισε τη στρατηγική σημασία της Άγκυρας για τις ΗΠΑ και τη στενή σχέση Τραμπ-Ερντογάν, επισημαίνοντας τη διαρκή επικοινωνία των δύο χωρών.