ΓΔ: 1270.35 -0.39% Τζίρος: 95.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xreos, Debt, Dimosio, Kyvernisi, Government
Πηγή: Shutterstock

Στα 71,6 τρισ. δολάρια θα εκτιναχθεί το δημόσιο χρέος το 2022

Σύμφωνα με την Janus Henderson θα υπάρξει σημαντική αύξηση του δανεισμού από σχεδόν όλες τις χώρες της υφηλίου, ενώ συστήνει επενδύσεις σε ομόλογα βραχυχρόνιας διάρκειας.

Αύξηση 9,5% στο δημόσιο χρέος σε παγκόσμιο επίπεδο στα 71,6 τρισ. δολάρια αναμένει για το 2022 ο βρετανικός όμιλος διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Janus Henderson, με σημαντική αύξηση του δανεισμού από σχεδόν όλες τις χώρες. 

Ηγέτες της ανόδου στο χρέος θα είναι, για μία ακόμη χρονιά οι ΗΠΑ, Ιαπωνία και Κίνα, ενώ το παγκόσμιο χρέος του δημοσίου ενισχύθηκε το 2021 κατά 7,8% στα 65,4 τρισ. δολάρια, με το κόστος εξυπηρέτησής του να υποχωρεί σε ιστορικό χαμηλό και να διαμορφώνεται στα 1,01 τρισ. δολάρια, με το μέσο επιτόκιο να φθάνει στο 1,6%. Ωστόσο, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά το 2022, σκαρφαλώνοντας κατά περίπου 14,5% σε σταθερή συναλλαγματική βάση, σε 1,16 τρισ. δολάρια.

Η Βρετανία είναι η χώρα που θα δεχθεί τη μεγαλύτερη πίεση, λόγω της αύξησης των επιτοκίων και των επιπτώσεων του ραγδαίου πληθωρισμού. «Η πανδημία είχε τεράστιο αντίκτυπο στον κρατικό δανεισμό - και τα επακόλουθα θα συνεχιστούν για αρκετό καιρό ακόμη. Η τραγωδία που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία είναι επίσης πιθανό να πιέσει τις δυτικές κυβερνήσεις να δανειστούν περισσότερο για να χρηματοδοτήσουν τις αυξημένες αμυντικές δαπάνες», δήλωσε η Bethany Payne, διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου στην Janus Henderson.

Η Γερμανία έχει ήδη υποσχεθεί να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες σε ποσοστό άνω του 2% του ΑΕΠ, σε μια απότομη αλλαγή πολιτικής μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και να διαθέσει 100 δισεκατομμύρια ευρώ (110 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ένα ταμείο για τις ένοπλες υπηρεσίες της.

Ο νέος κρατικός δανεισμός αναμένεται να φθάσει τα 10,4 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2022, σχεδόν ένα τρίτο πάνω από τον μέσο όρο πριν από την πανδημία του κορονοϊού, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση για τον παγκόσμιο δανεισμό από την S&P Global Ratings.

«Αναμένουμε ότι ο δανεισμός θα παραμείνει αυξημένος, λόγω των υψηλών αναγκών ανανέωσης του χρέους, καθώς και των προκλήσεων εξομάλυνσης της δημοσιονομικής πολιτικής που θέτει η πανδημία, ο υψηλός πληθωρισμός και το πολωμένο κοινωνικό και πολιτικό τοπίο», σημείωσε η Karen Vartapetov, αναλύτρια της S&P Global Ratings

Οι παγκόσμιες μακροοικονομικές επιπτώσεις της συνεχιζόμενης σύγκρουσης αναμένεται να ασκήσουν περαιτέρω ανοδικές πιέσεις στις ανάγκες χρηματοδότησης των κυβερνήσεων, ενώ οι αυστηρότερες νομισματικές συνθήκες θα αυξήσουν το κόστος χρηματοδότησης των κυβερνήσεων, τονίζεται στην έκθεση.

Αυτό αποτελεί έναν περαιτέρω πονοκέφαλο για τα κράτη που μέχρι στιγμής αγωνίζονται να αναζωπυρώσουν την ανάπτυξη και να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη χρηματοδότηση σε ξένο νόμισμα και των οποίων οι λογαριασμοί τόκων είναι ήδη σημαντικοί. Στις προηγμένες οικονομίες, το κόστος δανεισμού αναμένεται να αυξηθεί, αλλά πιθανότατα θα παραμείνει σε επίπεδο που θα επιτρέψει στις κυβερνήσεις χρόνο για την εξυγίανση του προϋπολογισμού, δήλωσε η S&P, προσφέροντας στις κυβερνήσεις χρόνο για την εξυγίανση του προϋπολογισμού και την εστίαση σε μεταρρυθμίσεις που τονώνουν την ανάπτυξη.

Ευκαιρίες για τους επενδυτές

Η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής αναδείχθηκε ως θέμα κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών της πανδημίας, καθώς οι κεντρικές τράπεζες μείωσαν τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για να βοηθήσουν στη στήριξη των προβληματικών οικονομιών.

Ωστόσο, η Janus Henderson τονίζει ότι η απόκλιση αναδεικνύεται τώρα σε βασικό θέμα, καθώς οι κεντρικές τράπεζες στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Ευρώπη, τον Καναδά και την Αυστραλία επιδιώκουν να εφαρμόσουν πιο «σφιχτή» νομισματική πολιτκή για να περιορίσουν τον πληθωρισμό, ενώ η Κίνα συνεχίζει να προσπαθεί να τονώσει την οικονομία με μια πιο διευκολυντική πολιτική στάση.

Αυτή η απόκλιση προσφέρει ευκαιρίες για τους επενδυτές σε ομόλογα μικρής διάρκειας που είναι λιγότερο ευάλωτα στις συνθήκες της αγοράς, σημειώνει ο Payne, επισημαίνοντας ότι οι καλύτερες ευκαιρίες εμφανίζονται σε Ελβετία και Κίνα.

«Η μία είναι η Κίνα, η οποία ασχολείται ενεργά με τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, και η Ελβετία, η οποία έχει μεγαλύτερη προστασία από τις πληθωριστικές πιέσεις, καθώς η ενέργεια καταλαμβάνει πολύ μικρότερο ποσοστό του πληθωριστικού καλαθιού της και η πολιτική της είναι συνδεδεμένη, αλλά με υστέρηση, με την ΕΚΤ», τόνισε ο αναλυτής.

Η Janus Henderson πιστεύει επίσης ότι τα ομόλογα μικρότερης διάρκειας φαίνονται ελκυστικά προς το παρόν σε σχέση με τα μακροπρόθεσμα. «Όταν ο πληθωρισμός και τα επιτόκια αυξάνονται, είναι εύκολο να απορρίψει κανείς το σταθερό εισόδημα ως κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, ιδίως από τη στιγμή που οι αποτιμήσεις των ομολόγων είναι σχετικά υψηλές με βάση τα ιστορικά δεδομένα. Αλλά η αποτίμηση πολλών άλλων κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων είναι ακόμη υψηλότερη και οι σταθμίσεις των επενδυτών στα κρατικά ομόλογα είναι σχετικά χαμηλές, οπότε υπάρχει όφελος από τη διαφοροποίηση», τόνισε ο Payne.

Επιπλέον, υποστήριξε, οι αγορές έχουν ως επί το πλείστον τιμολογήσει τις υψηλότερες προσδοκίες για τον πληθωρισμό, οπότε τα ομόλογα που αγοράζονται σήμερα επωφελούνται από υψηλότερες αποδόσεις από ό,τι θα είχαν πριν από μερικούς μήνες.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Αποκαλυπτήρια για τη νέα στρατηγική οικονομικής ασφάλειας της ΕΕ

Το σχέδιο της Κομισιόν απέχει παρασάγγας από τη συνήθη ευρωπαϊκή προσέγγιση του ελεύθερου εμπορίου, του ανοίγματος στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, γεννά ανησυχίες σε κράτη μέλη, που διαβλέπουν άνοδο του προστατευτισμού.
ΔΙΕΘΝΗ

Μ. Λεμέρ: Η ΕΕ να χτίσει την ανεξαρτησία της πέρα από ΗΠΑ και Κίνα

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να είναι εναντίον της Κίνας επειδή είναι σύμμαχος των ΗΠΑ και να χτίσει τη δική της δυναμική στο τραπέζι των διεθνών διαπραγματεύσεων.
ΔΙΕΘΝΗ

Διεθνής Αμνηστία: Καταγγέλλει τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» της Δύσης

Η διεθνής οργάνωση καταγγέλλει την σιωπή της Δύσης απέναντι στις πράξεις της Σ. Αραβίας και τις αυθαίρετες διώξεις στην Αίγυπτο, ενώ σημειώνει και την επιλεκτική προσέγγιση στους πρόσφυγες. «Βέλη» και προς την Κίνα για την καταστολή ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστηρό μήνυμα ΕΕ προς Κίνα για την περίπτωση πιθανής βοήθειας στη Ρωσία

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ, αν το Πεκίνο προμηθεύσει με όπλα τη Μόσχα τότε θα έχει περάσει την «κόκκινη γραμμή» της ΕΕ. Απορρίπτει τα αμερικανικά σενάρια η Κίνα.
xi jinping-china-kina
ΔΙΕΘΝΗ

Διαβεβαιώνει η Κίνα πως δεν παρακάμπτει τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία

Παρά το γεγονός ότι η ΕΕ εντείνει τις πιέσεις της προς την Κίνα, το Πεκίνο αντιτίθεται στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και τις θεωρεί αντιπαραγωγικές για την επίλυση της κατάστασης στην Ουκρανία.