ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Άλλαξε στάση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την πώληση F-16 στην Τουρκία

Σε επιστολή στο Κογκρέσο, το υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι η πώληση 40 αεροσκαφών και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού εξυπηρετεί τα συμφέροντα του NATO και των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει ότι μια πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία θα ήταν σύμφωνη με τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και θα εξυπηρετούσε επίσης τη μακροπρόθεσμη ενότητα του ΝΑΤΟ, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε επιστολή προς το Κογκρέσο, χωρίς πάντως να υποστηρίζει ρητά τη συμφωνία.

Η Τουρκία υπέβαλε τον Οκτώβριο αίτημα στις Ηνωμένες Πολιτείες για την αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 που κατασκευάζει η Lockheed Martin και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά της αεροσκάφη. Η Ουάσινγκτον απέφυγε μέχρι στιγμής να εκφράσει οποιαδήποτε γνώμη για την πώληση, λέγοντας ότι πρέπει να περάσει από την τυπική διαδικασία πώλησης όπλων.

Η πώληση αμερικανικών όπλων στην Τουρκία έγινε αμφιλεγόμενη μετά την απόκτηση από την Άγκυρα των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, προκαλώντας κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την απομάκρυνση της χώρας από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Η επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την οποία μετέδωσε πρώτο το Reuters, έχει ημερομηνία 17 Μαρτίου και υπογράφεται από τον κορυφαίο αξιωματούχο, αρμόδιο για τις σχέσεις με το Κογκρέσο, Ναζ Ντουράκογλου. Αναγνωρίζει τις τεταμένες σχέσεις, ενώ ταυτόχρονα περιγράφει την υποστήριξη της Τουρκίας προς την Ουκρανία και τους αμυντικούς δεσμούς της με αυτήν ως «σημαντικό αποτρεπτικό μέσο για κακόβουλες επιρροές στην περιοχή», μια αναφορά στη Μόσχα.

Ενώ η επιστολή δεν παρέχει καμία διαβεβαίωση ή χρονοδιάγραμμα για την πώληση, τονίζει ότι οι κυρώσεις της Ουάσινγκτον μετά την αγορά των ρωσικών συστημάτων S-400 από την Άγκυρα αποτελούν «ένα σημαντικό τίμημα που καταβλήθηκε» από την Τουρκία.

«Η κυβέρνηση πιστεύει ότι υπάρχουν ωστόσο επιτακτικά μακροπρόθεσμα συμφέροντα ενότητας και ικανότητας της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, καθώς και συμφέροντα εθνικής ασφάλειας, οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα των ΗΠΑ που υποστηρίζονται από τους κατάλληλους αμυντικούς εμπορικούς δεσμούς των ΗΠΑ με την Τουρκία», αναφέρεται στην επιστολή.

«Η προτεινόμενη πώληση θα απαιτήσει κοινοποίηση στο Κογκρέσο, εάν το υπουργείο Εξωτερικών την εγκρίνει», προστίθεται.

Η Τουρκία μοιράζεται θαλάσσια σύνορα με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, έχει καλές σχέσεις και με τις δύο και έχει φιλοξενήσει συνομιλίες μεταξύ τους στην Κωνσταντινούπολη. Έχει εκφράσει την υποστήριξή της προς την Ουκρανία, αλλά έχει επίσης αντιταχθεί στις εκτεταμένες δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα για την εισβολή, όπως σημειώνει το Reuters.

Ενώ έχει δημιουργήσει στενούς δεσμούς με τη Ρωσία στον τομέα της ενέργειας, της άμυνας και του εμπορίου και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους Ρώσους τουρίστες, η Τουρκία έχει πουλήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία, προκαλώντας την οργή της Μόσχας.

Η επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν η απάντηση σε επιστολή της 4ης Φεβρουαρίου από νομοθέτες, με επικεφαλής τον Δημοκρατικό βουλευτή Φρανκ Παλόουν και περισσότερους από 50 βουλευτές και από τα δύο κόμματα, οι οποίοι προέτρεπαν την κυβέρνηση Μπάιντεν να απορρίψει την αγορά των F-16, επικαλούμενοι την έλλειψη δέσμευσης του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στο ΝΑΤΟ και τις «τεράστιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η Άγκυρα είχε παραγγείλει περισσότερα από 100 αμερικανικά αεροσκάφη F-35, αλλά η Ουάσινγκτον αφαίρεσε την Τουρκία από το πρόγραμμα μετά την αγορά των S-400. Η Τουρκία χαρακτήρισε την κίνηση αυτή άδικη και απαίτησε την επιστροφή των 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε καταβάλει. Η Lockheed Martin Corp (LMT.N) κατασκευάζει τα F-35 και τα F-16.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία στις 10 Μαρτίου, ο Ερντογάν δήλωσε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι είναι καιρός να αρθούν όλες οι «άδικες» κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας και ότι η Τουρκία αναμένει ότι το αίτημά της για την αγορά των F-16 να εγκριθεί το συντομότερο δυνατό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Erdogan-Tayip-Turkey-Tourkia
ΔΙΕΘΝΗ

Σουηδία και F-16 στην ημερήσια διάταξη του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου

Το σχετικό πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εγκρίθηκε, στις 26 Δεκεμβρίου, από την Επιτροπή Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και αναμένεται η εισαγωγή του στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας.
ΔΙΕΘΝΗ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Περιμένει την ολοκλήρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Μπορεί το πρωτόκολλο του ΝΑΤΟ της Σουηδίας να είναι στο τουρκικό κοινοβούλιο, όμως ακόμα δεν έχει επικυρωθεί. Ο Ερντογάν πιέζει για τον εκσυγχρονισμό του στόλου των F-16 της Τουρκίας ως αντάλλαγμα.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Άγκυρα αναμένει από το Κογκρέσο να στηρίξει τη συμφωνία για τα F-16

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι το ζήτημα των μαχητικών αεροσκαφών συζητήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του Α. Μπλίνκεν και σημείωσε ότι θα ήθελε να στείλει ενημέρωση η αμερικανική κυβέρνηση.
menendez
ΔΙΕΘΝΗ

Ρ. Μενέντεζ: Δεν θα εγκρίνω την πώληση των F-16 στην Τουρκία

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας σημειώνει ότι θα ήταν προβληματικό να πουληθεί στρατιωτικό υλικό σε μια χώρα που απειλεί άλλο μέλος του ΝΑΤΟ και κάλεσε την Τουρκία να εγκαταλείψει την επιθετική της στάση απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο.