ΓΔ: 2607.28 0.33% Τζίρος: 120.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:28:38
biden-usa
Φώτο: Nikos Libertas / SOOC

Ο Μπάιντεν κατηγορεί τη Ρωσία ότι διέπραξε σήμερα μία «φρικτή θηριωδία»

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε και πάλι ο Αμερικανός πρόεδρος κατά της Μόσχας σχολιάζοντας στο twitter τη ρωσική επίθεση στο Κραματόρσκ που στοίχισε τη ζωή 50 ανθρώπων ανάμεσα στους οποίους και πέντε παιδιά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διέπραξε μια «φρικτή θηριωδία» σήμερα μετά τον θάνατο τουλάχιστον 50 ανθρώπων, ανάμεσά τους πέντε παιδιά, σε βομβαρδισμό στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ στην ανατολική Ουκρανία.

«Η επίθεση σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό είναι μια νέα φρικτή θηριωδία που διέπραξε η Ρωσία, πλήττοντας αμάχους που προσπαθούσαν να φύγουν από την περιοχή και να πάνε σε μέρος που θα ήταν ασφαλείς», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter.

Παράλληλα, Αμερικανός ανώτερος αξιωματούχος της Άμυνας δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία έκανε χρήση πυραύλου μικρού βεληνεκούς σήμερα για να πλήξει σιδηροδρομικό σταθμό στην ανατολική Ουκρανία.

Ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί δήλωσε ότι ένας πύραυλος SS-21 χρησιμοποιήθηκε από τη Ρωσία στο Κραματόρσκ αλλά το κίνητρό των Ρώσων δεν ήταν σαφές.

«Δεν πιστεύουμε την άρνηση των Ρώσων ότι δεν ευθύνονται» γι' αυτό, δήλωσε ο αξιωματούχος. Η Ρωσία αρνείται ότι στοχεύει αμάχους.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονταν στο σημείο είδαν τουλάχιστον 30 πτώματα μέσα σε σακούλες νεκροτομείου ή κάτω από μουσαμάδες μπροστά από τον σταθμό.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε ένα «κακό χωρίς όρια» που εξαπέλυσε η Ρωσία και «απάνθρωπες» μεθόδους.

Tην επίθεση καταδίκασαν με έντονο τρόπο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ε.Ε καθώς και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από την Μπούκα, τον προηγούμενο τόπο μαρτυρίας Ουκρανών αμάχων. 

Η Μόσχα διέψευσε ότι ευθύνεται για τον βομβαρδισμό αυτό, δηλώνοντας ότι δεν διαθέτει τον τύπο του πυραύλου που φέρεται να χρησιμοποιήθηκε και καταγγέλλοντας προβοκάτσια των Ουκρανών.

Το Κραματόρσκ βρίσκεται στην πλευρά του Ντονμπάς που τελεί υπό ουκρανικό έλεγχο. Η υπόλοιπη περιοχή ελέγχεται από το 2014 από φιλορώσους αυτονομιστές και η Μόσχα έχει θέσει ως πρωταρχικό της στόχο την κατάκτηση της περιοχής αυτής, μετά την απόσυρση των δυνάμεών της από την περιφέρεια του Κιέβου και της βόρειας Ουκρανίας.

Το Κίεβο θα έχει σε αυτή τη νέα φάση της σύγκρουσης ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-300 που του προμήθευσε η σλοβακική κυβέρνηση, μια προμήθεια για την οποία ο Τζο Μπάιντεν ευχαρίστησε την Μπρατισλάβα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτήριο έδρας του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΤΟ: Αμετάβλητη η ανταλλαγή πληροφοριών ΗΠΑ-Ουκρανίας

Αμερικανός αξιωματούχος διαβεβαιώνει πως δεν άλλαξε η πολιτική διαμοιρασμού πληροφοριών με την Ουκρανία, παρά τα παράπονα του Κιέβου για έλλειψη προειδοποίησης πριν από ρωσικές επιθέσεις. Το ίδιο τονίζει και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ζελένσκι στο Λονδίνο για συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Μπέρναμ

Ο βρετανός πρωθυπουργός Άντι Μπέρναμ συναντά σήμερα τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Λονδίνο, προσφέροντας στήριξη και υποσχόμενος ταχύτερη παράδοση οπλισμού, ενώ ζητά αυστηρότερες κυρώσεις στη Ρωσία, μετά και τις δηλώσεις Τραμπ εναντίον του Ουκρανού προέδρου.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

12 γερουσιαστές ΗΠΑ: Προδοσία η αγορά ρωσικού ντίζελ από συμμάχους

Δώδεκα Αμερικανοί γερουσιαστές, ανάμεσά τους και Ρεπουμπλικάνοι, καταγγέλλουν συμφωνία Τραμπ για αγορά ρωσικού ντίζελ, μιλώντας για «προδοσία Ουκρανών» και ζητούν την επαναφορά κυρώσεων κατά της Μόσχας.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Συνεχίζεται η ανταλλαγή πληροφοριών με Ουκρανία, υπεράσπιση συμφωνίας με Ρωσία

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να μοιράζονται πληροφορίες με την Ουκρανία και συνεργάζονται με Κίεβο και Μόσχα για τον τερματισμό του πολέμου, επισημαίνοντας το ισχυρό μίσος μεταξύ των δύο πλευρών.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ανταλλάσσουν πληροφορίες με Ουκρανία

Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να μοιράζονται πληροφορίες με την Ουκρανία, υπογραμμίζοντας τη βούλησή τους για λήξη του πολέμου και συνεργασία με Ουκρανία και Ρωσία, ώστε να βρεθεί λύση.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία παγώνει για δύο μέρες τα πλήγματα σε ρωσικά διυλιστήρια

Η Ουκρανία διέκοψε για δύο ημέρες επιθέσεις σε ρωσικές ενεργειακές υποδομές μετά από έκκληση των ΗΠΑ για εκεχειρία. Παράλληλα, η Ρωσία συνέχισε τα πλήγματα σε ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις, τόνισε ο Ζελένσκι.