ΓΔ: 2229.59 -1.37% Τζίρος: 232.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:11
Φωτο: Shutterstock

Η Ουκρανία συνεργάζεται με την Τουρκία που διατηρεί σχέσεις με την Ρωσία

Σύμφωνα με Ουκρανό διπλωμάτη ο οποίος μίλησε σε δημοσιογράφους με την προϋπόθεση να κρατηθεί η ανωνυμία του, το Κίεβο προτιμά αντί να επικρίνει την Άγκυρα να συνεννοείται μαζί της και να επωφελείται όσο μπορεί.

Η Ουκρανία συνεργάζεται με την Τουρκία, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, όσο είναι δυνατό για περισσότερη υποστήριξη απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας και κατανοεί --αν και δεν είναι ευτυχής για αυτό-- την πραγματικότητα των παράλληλων δεσμών της Άγκυρας με τη Μόσχα, δήλωσε Ουκρανός διπλωμάτης.

Η Άγκυρα καταδίκασε την εισβολή και πούλησε μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone) στο Κίεβο παρά τις ρωσικές αντιρρήσεις. Αλλά έχει επίσης εναντιωθεί στις δυτικές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας και διατηρεί μια προσεκτική ρητορική αποφεύγοντας να κατηγορήσει είτε τη μία είτε την άλλη χώρα σχετικά με τη σύγκρουση, ακόμη και εν μέσω αναφορών για εγκλήματα πολέμου σε τμήματα της Ουκρανίας.

«Θα ήμασταν ευτυχείς αν η Τουρκία συμμετείχε στις κυρώσεις» και διέκοπτε τις πτήσεις από τη Ρωσία. «Αλλά κατανοούμε αυτή την πραγματικότητα», δήλωσε χθες, Παρασκευή, ο διπλωμάτης σε ξένους δημοσιογράφους υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Αντί να επικρίνουμε την Τουρκία συνεργαζόμαστε με την τουρκική πλευρά όσο περισσότερο είναι δυνατό, και δεν ζητάμε κάτι που δεν μπορεί να γίνει», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι εξακολουθεί να είναι η μοναδική χώρα που κατάφερε να φέρει μαζί Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους για συνομιλίες ειρήνης.

Η Τουρκία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας και τους Ρώσους τουρίστες, εμφανίστηκε ως ασφαλές καταφύγιο για τους Ρώσους που διαφεύγουν από τις συνέπειες των κυρώσεων -- πολλοί έχουν επενδύσει σε τουρκικά περιουσιακά στοιχεία.

Ο διπλωμάτης επικαλέστηκε στοιχεία που δείχνουν πως τουλάχιστον 100.000 Ρώσοι έχουν φθάσει στη Τουρκία και επιδίωξαν να αποκτήσουν έγγραφα παραμονής αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος. Την ίδια περίοδο, ωστόσο, κάπου 85.000 Ουκρανοί έφθασαν επίσης στη χώρα, από τους οποίους περίπου 47.000 μετακινήθηκαν σε άλλες χώρες ή επέστρεψαν στην πατρίδα τους, είπε.

Η Τουρκία έχει επίσης απαγορεύσει σε ορισμένα ρωσικά πολεμικά πλοία να διέρχονται από τα στενά της προς τη Μαύρη Θάλασσα, "σώζοντας" με αυτό τον τρόπο την παράκτια πόλη της Ουκρανίας, Οδησσό, η οποία έχει αντισταθεί στις ρωσικές επιθέσεις, είπε ο διπλωμάτης.

Ορισμένα ρωσικά πλοία εξακολουθούν να διαπλέουν τα στενά και θα μπορούσαν να φέρνουν προμήθειες από τα συριακά ύδατα, είπε ο διπλωμάτης και πρόσθεσε: «Ζητάμε από την τουρκική πλευρά να παρακολουθήσει τι φέρνουν από τη Συρία στη Ρωσία».

Η Τουρκία εναντιώνεται στις πολιτικές της Ρωσίας στη Συρία και τη Λιβύη και στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014, αλλά έχει αγοράσει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων S-400, για το οποίο οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Άγκυρα τον Δεκέμβριο του 2020.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Η Τουρκία πιέζει για συνάντηση Ρωσίας - Ουκρανίας σε επίπεδο ηγετών

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν ενημέρωσε τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, ότι η Τουρκία προσπαθεί να αναβιώσει τις διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας και κάλεσε τους Ευρωπαίους συμμάχους να αναλάβουν μεγαλύτερες ευθύνες στη συμμαχία.
Εμμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Συνομιλία Μακρόν - Ερντογάν για Ουκρανία και Ιράν

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε πως συνομίλησε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την κατάπαυση του πυρός στο Ιράν και την Ουκρανία, τη σημασία της εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή και τον διάλογο ως κλειδί για περιφερειακή σταθερότητα.
Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν και Ερντογάν: συνομιλία για Ιράν και Ουκρανία

Ο Μακρόν δήλωσε ότι συζήτησε με τον Ερντογάν για την κατάπαυση πυρός στο Ιράν και την Ουκρανία, τονίζοντας τη σημασία διπλωματικής λύσης και σεβασμού της εκεχειρίας, ειδικά στη Μέση Ανατολή και τα Στενά του Ορμούζ.
Τρακτέρ σε γεωργικό αγρό
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματοδότηση καινοτόμων ιδεών στον αγροδιατροφικό τομέα μέσω του Excel4Pro

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) ενημερώνει για το Open Call του Excel4Pro που απευθύνεται σε startups και ΜΜΕ Ελλάδας, Τουρκίας, Ουκρανίας στους τομείς εναλλακτικών φυτικών πρωτεϊνών και βιώσιμης επεξεργασίας τροφίμων με στόχο την υποστήριξη καινοτομιών.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Στο επίκεντρο Ζελένσκι-Ερντογάν η ασφάλεια και τα ενεργειακά έργα

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι με τον Ερντογάν συμφώνησαν σε νέα βήματα συνεργασίας για την ασφάλεια, με ομάδες εργασίας να οριστικοποιούν λεπτομέρειες, δίνοντας έμφαση σε τεχνογνωσία και κοινά έργα υποδομής φυσικού αερίου.