ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Unicredit: 8.000 απολύσεις και κλείσιμο 500 υποκαταστημάτων στη Δ. Ευρώπη

Πολιτική και εργασιακή ένταση για τις 6.000 απολύσεις στην Ιταλία μόνο και 8.000 συνολικά σε όλη τη Δ. Ευρώπη, που ανακοίνωσε η τράπεζα Unicredit στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου αναδιάρθρωσής της.

Μεγάλη πολιτική και εργασιακή αναστάτωση έχει προκαλέσει στην Ιταλία η ανακοίνωση της τράπεζας Unicredit να μειώσει κατά 8.000 το προσωπικό της και να κλείσει 500 υποκαταστήματα στη Δυτική Ευρώπη, με τις 6.000 από τις απολύσεις αυτές στην Ιταλία, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσής της. Τα εργατικά συνδικάτα ήδη βρίσκονται επί ποδός πολέμου, ενώ το συγκυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα χαρακτήρισε «αγέλη» την ηγεσία της τράπεζας.

Στο στρατηγικό της σχέδιο «Team 23», για το διάστημα 2020-23, που παρουσίασε ο διαχειριστής της Ζαν Πιερ Μιστιέ, η Unicredit προβλέπει μία δραστική μείωση 8.000 θέσεων εργασίας σε Ιταλία, Αυστρία, Γερμανία, με το κλείσιμο 500, προκειμένου να μειώσει τα λειτουργικά της έξοδα κατά ένα δισ. ευρώ. Στόχος της τράπεζας είναι το 2023 τα συνολικά της έξοδα να φθάνουν τα 10,2 δισ. ευρώ, με στόχο να αυξήσει σε 8 δισ. ευρώ το μέρισμα που σκοπεύει να μοιράσει στους μετόχους της. Από αυτή τη διανομή, τα 6 δισ. ευρώ στους μερισματούχους θα είναι σε ρευστό, ενώ τα 2 δισ. θα αφορούν επαναγορά των μετοχών της Unicredit.

Ταυτόχρονα, το καθαρό κέρδος βάσει των στοχεύσεων του σχεδίου, προβλέπεται να αυξηθεί από 4,3 δισ. το 2020 σε 5 δισεκ. το 2023, «με βάση έναν υποκείμενο φορολογικό συντελεστή μεταξύ 18 και 20% κατά τη διάρκεια εφαρμογής του σχεδίου»- εξηγεί η τράπεζα.

Στην Ιταλία η Unicredit απασχολεί 38.000 εργαζομένους (14.000 στη Γερμανία και 9.000 στην Αυστρία) από τις συνολικά 84.000 θέσεις εργασίας που διατηρεί. Το συνολικό κόστος των αποζημιώσεων και των εισφορών για τις απολύσεις θα φθάσει το 1,4 δισ. ευρώ (1,1 δισ. ευρώ στην Ιταλία, 0,3 δισ. στην Αυστρία και τη Γερμανία).

Η ανακοίνωση του σχεδίου έχει προκαλέσει την οργή των συνδικάτων: «πιστεύουμε πως στην ουσία οι μόνες πλεονάζουσες θέσεις είναι αυτές του διοικητή Ζαν Πιερ Μιστιέ και των μάνατζμεντ που εφηύραν αυτό το σχέδιο χωρίς λειτουργικό όραμα και κερδοφορία και αποσπά την τράπεζα από τον κοινωνικό και περιφερειακό ιστό», τονίζει το εργατικό συνδικάτο Uilca και προειδοποιεί για τις μεγάλες κοινωνικές κι οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει για τις τοπικές κοινωνίες το κλείσιμο 500 υποκαταστημάτων.

Από την πλευρά της η ένωση Cisl χαρακτηρίζει την απόφαση της Unicredit ως «ένα χαστούκι προς τους εργαζόμενους, που με τις θυσίες τους βοήθησαν την τράπεζα να ξεπεράσει τις δύσκολες στιγμές που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια» και τόνισε πως θα αντιταχθεί στο σχέδιο αναδιάρθρωσής της.

«Προσπαθούμε να κατανοήσουμε τι συμβαίνει και θα επέμβουμε σε περίπτωση που θα υπάρξουν υπερβολές, αλλά ευελπιστούμε πως δεν θα υπάρξουν. Θα προτιμούσα να μη χρειαζόταν να επέμβουμε εσπευσμένα, αλλά να αποτρέψουμε την κρίση», τόνισε από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας Νούντσια Κατάλφο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Το ενδεχόμενο πώλησης 8% της Monte dei Paschi εξετάζει η κυβέρνηση

Το ιταλικό δημόσιο κατέχει το 67% της τράπεζας, ενώ ένα ακόμη σχέδιο που εξετάζεται είναι η συγχώνευσή της με δύο ακόμη ομίλους, ώστε να δημιουργηθεί ο τρίτος μεγαλύτερος τραπεζικός οργανισμός της χώρας.
ΔΙΕΘΝΗ

Ανέλαβε την ευθύνη για τον έκτακτο φόρο στις ιταλικές τράπεζες η Μελόνι

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε πως ο φόρος 40% δεν είχε τιμωρητικό χαρακτήρα, αναφέροντας πως ο υπουργός Οικονομικών της χώρας είχε ενημερωθεί πριν την ανακοίνωση αλλά όχι όλα τα μέλη της κυβέρνησης.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΔΙΕΘΝΗ

«Μαζεύει» τον φόρο για τα κέρδη των τραπεζών η ιταλική κυβέρνηση

Σύμφωνα με τη διευκρινιστική ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών η εισφορά δεν θα υπερβαίνει το 0,1% του ενεργητικού, ενώ ειδική θα είναι η αντιμετώπιση τραπεζών που έχουν αυξήσει τα επιτόκια καταθέσεων.
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστηρότεροι όροι στον ιταλικό «Ηρακλή» για να μην ζημιωθεί το κράτος

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζει η Ρώμη είναι και η δημιουργία ενός ειδικού δείκτη επιδόσεων για τις τιτλοποιήσεις αλλά και τις ανακτήσεις δανείων, ώστε να μη φορτωθεί το κράτος περαιτέρω δαπάνες.