ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Unicredit: 8.000 απολύσεις και κλείσιμο 500 υποκαταστημάτων στη Δ. Ευρώπη

Πολιτική και εργασιακή ένταση για τις 6.000 απολύσεις στην Ιταλία μόνο και 8.000 συνολικά σε όλη τη Δ. Ευρώπη, που ανακοίνωσε η τράπεζα Unicredit στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου αναδιάρθρωσής της.

Μεγάλη πολιτική και εργασιακή αναστάτωση έχει προκαλέσει στην Ιταλία η ανακοίνωση της τράπεζας Unicredit να μειώσει κατά 8.000 το προσωπικό της και να κλείσει 500 υποκαταστήματα στη Δυτική Ευρώπη, με τις 6.000 από τις απολύσεις αυτές στην Ιταλία, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσής της. Τα εργατικά συνδικάτα ήδη βρίσκονται επί ποδός πολέμου, ενώ το συγκυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα χαρακτήρισε «αγέλη» την ηγεσία της τράπεζας.

Στο στρατηγικό της σχέδιο «Team 23», για το διάστημα 2020-23, που παρουσίασε ο διαχειριστής της Ζαν Πιερ Μιστιέ, η Unicredit προβλέπει μία δραστική μείωση 8.000 θέσεων εργασίας σε Ιταλία, Αυστρία, Γερμανία, με το κλείσιμο 500, προκειμένου να μειώσει τα λειτουργικά της έξοδα κατά ένα δισ. ευρώ. Στόχος της τράπεζας είναι το 2023 τα συνολικά της έξοδα να φθάνουν τα 10,2 δισ. ευρώ, με στόχο να αυξήσει σε 8 δισ. ευρώ το μέρισμα που σκοπεύει να μοιράσει στους μετόχους της. Από αυτή τη διανομή, τα 6 δισ. ευρώ στους μερισματούχους θα είναι σε ρευστό, ενώ τα 2 δισ. θα αφορούν επαναγορά των μετοχών της Unicredit.

Ταυτόχρονα, το καθαρό κέρδος βάσει των στοχεύσεων του σχεδίου, προβλέπεται να αυξηθεί από 4,3 δισ. το 2020 σε 5 δισεκ. το 2023, «με βάση έναν υποκείμενο φορολογικό συντελεστή μεταξύ 18 και 20% κατά τη διάρκεια εφαρμογής του σχεδίου»- εξηγεί η τράπεζα.

Στην Ιταλία η Unicredit απασχολεί 38.000 εργαζομένους (14.000 στη Γερμανία και 9.000 στην Αυστρία) από τις συνολικά 84.000 θέσεις εργασίας που διατηρεί. Το συνολικό κόστος των αποζημιώσεων και των εισφορών για τις απολύσεις θα φθάσει το 1,4 δισ. ευρώ (1,1 δισ. ευρώ στην Ιταλία, 0,3 δισ. στην Αυστρία και τη Γερμανία).

Η ανακοίνωση του σχεδίου έχει προκαλέσει την οργή των συνδικάτων: «πιστεύουμε πως στην ουσία οι μόνες πλεονάζουσες θέσεις είναι αυτές του διοικητή Ζαν Πιερ Μιστιέ και των μάνατζμεντ που εφηύραν αυτό το σχέδιο χωρίς λειτουργικό όραμα και κερδοφορία και αποσπά την τράπεζα από τον κοινωνικό και περιφερειακό ιστό», τονίζει το εργατικό συνδικάτο Uilca και προειδοποιεί για τις μεγάλες κοινωνικές κι οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει για τις τοπικές κοινωνίες το κλείσιμο 500 υποκαταστημάτων.

Από την πλευρά της η ένωση Cisl χαρακτηρίζει την απόφαση της Unicredit ως «ένα χαστούκι προς τους εργαζόμενους, που με τις θυσίες τους βοήθησαν την τράπεζα να ξεπεράσει τις δύσκολες στιγμές που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια» και τόνισε πως θα αντιταχθεί στο σχέδιο αναδιάρθρωσής της.

«Προσπαθούμε να κατανοήσουμε τι συμβαίνει και θα επέμβουμε σε περίπτωση που θα υπάρξουν υπερβολές, αλλά ευελπιστούμε πως δεν θα υπάρξουν. Θα προτιμούσα να μη χρειαζόταν να επέμβουμε εσπευσμένα, αλλά να αποτρέψουμε την κρίση», τόνισε από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας Νούντσια Κατάλφο.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Intensa Sanpaolo στηρίζει τις εταιρείες που επλήγησαν από τον κοροναϊό με 5 δισ.

Η κορυφαία τράπεζα λιανικής στην Ιταλία είναι έτοιμη να δωρίσει έως 100 εκατ. ευρώ στη χώρα για να αντιμετωπίσει το ξέσπασμα του κοροναϊού και θα χορηγήσει δάνεια 5 δισ. ευρώ σε εταιρείες που έχουν πληγεί από την επιδημία.
Enria
ΔΙΕΘΝΗ

Ενρία: Υπεραισιόδοξες οι προβλέψεις των τραπεζών για τα «κόκκινα δάνεια»

Ο επικεφαλής του SSM ανέφερε πως ενώ τα στοιχεία για την εξέλιξη των «κόκκινων δανείων» εξακολουθούν να είναι ευνοϊκά, η ποιότητα ορισμένων στοιχείων του ενεργητικού των τραπεζών φαίνεται να επιδεινώνεται.
Draghi
ΔΙΕΘΝΗ

Ντράγκι: Aνάγκη αλλαγής των κανόνων Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας

Ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι «το να επιμείνουμε στους ίδιους κανόνες του παρελθόντος με τη σημερινή χρηματο-οικονομική υποδομή, στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το θεωρώ κάτι το μη ρεαλιστικό».