ΓΔ: 2130.06 3.15% Τζίρος: 398.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:27:05
Φωτο: Shutterstock

«Πολύ καλά» προχωρούν οι εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα λέει ο Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα προχωρούν «πολύ καλά». Ωστόσο ένταση υπάρχει στις σχέσεις των δύο χωρών μετά τη ψήφιση στις ΗΠΑ του νομοσχεδίου για του Ουιγούρους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι οι εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα προχωρούν «πολύ καλά», με τις δηλώσεις του να φαίνονται πιο θετικές σε σχέση με χθες όταν είπε πως μια εμπορική συμφωνία ίσως πρέπει να περιμένει έως μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020.

«Οι συζητήσεις πάνε πολύ καλά και θα δούμε τι θα συμβεί», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους ύστερα από τη σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ κοντά στο Λονδίνο.

Με αντίμετρα απειλούσε νωρίτερα το Πεκίνο τις ΗΠΑ προειδοποιώντας ότι το νομοσχέδιο για τους Ουιγούρους θα πλήξει τις διμερείς σχέσεις 

Η Κίνα προειδοποίησε νωρλιτερα σήμερα τις ΗΠΑ ότι «θα πληρώσουν το τίμημα» μετά την υιοθέτηση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχεδίου που ζητεί την επιβολή κυρώσεων εναντίον του Πεκίνου σε απάντηση κυρίως της καταστολής των εθνικών μειονοτήτων στη δυτική κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ, ειδικά των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων.

«Πιστεύετε ότι αν η Αμερική προβεί σε ενέργειες που θα πλήξουν τα συμφέροντα της Κίνας, εμείς δεν θα αναλάβουμε δράση;», απάντησε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ όταν ρωτήθηκε αν το νομοσχέδιο αυτό θα επηρεάσει τις διμερείς εμπορικές διαπραγματεύσεις. «Πιστεύω ότι θα πρέπει να πληρώσουν το ανάλογο τίμημα για κάθε λάθος λέξη και πράξη», πρόσθεσε.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία χθες Τρίτη το νομοσχέδιο. Για να γίνει νόμος, το κείμενο θα πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία, να επιστρέψει στη Βουλή για να γίνει η εναρμόνιση των δύο εκδοχών του και κατόπιν να σταλεί στον Λευκό Οίκο όπου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα κληθεί να το επικυρώσει υπογράφοντάς το ή να ασκήσει βέτο.

Η αμερικανική προεδρία δεν έχει ξεκαθαρίσει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, τη θέση του Τραμπ για το ζήτημα.

Στο μεταξύ αντιπροσωπείες από την Κίνα και τις ΗΠΑ συνεχίζουν να εργάζονται για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας, όμως πηγές που έχουν γνώση των συνομιλιών επισημαίνουν ότι οι δύο πλευρές εξακολουθούν να έχουν διαφωνίες για λεπτομέρειες, όπως για το αν θα αρθούν οι ήδη υπάρχοντες αμερικανικοί δασμοί στα κινεζικά προϊόντα και πόσα επιπλέον αμερικανικά γεωργικά προϊόντα θα αγοράσει το Πεκίνο.

Η Χούα τόνισε ότι η Κίνα δεν θα θέσει κάποιο χρονοδιάγραμμα ή καταληκτική ημερομηνία για τη σύναψη της διμερούς εμπορικής συμφωνίας και θα αναλάβει «αποφασιστικά» αντίμετρα προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, αν συνεχιστεί ο εκφοβισμός και ο προστατευτισμός της Ουάσινγκτον.

Παράλληλα κατήγγειλε ότι «το νομοσχέδιο σκοπίμως παρέβλεψε την κατάσταση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Σιντζιάνγκ, απέρριψε με έπαρση τις προσπάθειες της Κίνας να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία και δολίως επιτέθηκε στις κυβερνητικές πολιτικές της Κίνας».

Το αμερικανικό νομοσχέδιο «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις βασικές αρχές των διεθνών σχέσεων και παρεμβαίνει κατάφωρα στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας», πρόσθεσε η ίδια.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η Ουάσινγκτον κατηγορούν το Πεκίνο ότι έχει δημιουργήσει στρατόπεδα πολιτικής επανεκπαίδευσης στην επαρχία Σιντζιάνγκ, όπου έχουν σημειωθεί πολλές αιματηρές επιθέσεις, στα οποία έχει φυλακίσει έως και ένα εκατομμύριο μουσουλμάνους, κυρίως Ουιγούρους.

Το Πεκίνο διαψεύδει τον αριθμό αυτό και κάνει λόγο για «κέντρα επαγγελματικής εκπαίδευσης» που έχουν στόχο να βοηθήσουν τον τοπικό πληθυσμό να βρει εργασία καθώς και να απομακρύνει το ενδεχόμενο ριζοσπαστικοποίησής τους.

Αιματηρές επιθέσεις που έχουν αποδοθεί σε Ουιγούρους αντάρτες σημειώνονταν επί χρόνια στην Κίνα. Οι αρχές, που τους χαρακτηρίζουν «αυτονομιστές» και «τζιχαντιστές», απάντησαν επιβάλλοντας δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην Σιντζιάνγκ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΠΑ Κίνα εμπορικός πόλεμος
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ καταγγέλλουν την Κίνα για κράτηση πλοίων με παναμαϊκή σημαία

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα ότι κρατά πλοία υπό παναμαϊκή σημαία σε κινεζικά λιμάνια ως αντίποινα για την ανάκτηση παναμαϊκών λιμανιών από κινεζικό όμιλο, επικαλούμενη αυξημένους ελέγχους που υπερβαίνουν τα συνηθισμένα επίπεδα.
σημαία της Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα ζητά ουσιαστικές ειρηνευτικές συνομιλίες για τον πόλεμο

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ τόνισε ότι όλα τα μέρη πρέπει να εργαστούν για την έναρξη ουσιαστικών και ειλικρινών ειρηνευτικών συνομιλιών, επισημαίνοντας πως προτεραιότητα είναι η προώθηση της ειρήνης και ο τερματισμός του πολέμου.
Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ
ΔΙΕΘΝΗ

Θεσσαλονίκη: Ενεργειακή κρίση, Ιράν και επιπτώσεις στα ναύλα και Ευρώπη

Η κρίση στο Ιράν προκαλεί αναταράξεις στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και ναυτιλίας, με τα ναύλα να αυξάνονται και τις μεγάλες χώρες να διαμορφώνουν νέες ισορροπίες∙ μειώθηκε η προσφορά φυσικού αερίου, ενώ το LNG παραμένει δυσεύρετο.
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ αναβάλλει την επίσκεψή του στην Κίνα για 5-6 εβδομάδες

Ο πρόεδρος Τραμπ ανέβαλε το ταξίδι του στην Κίνα λόγω του πολέμου στο Ιράν, αλλά σχεδιάζει να επισκεφθεί τη χώρα σε 5-6 εβδομάδες. Η αναβολή προκαλεί αβεβαιότητα στις αγορές και στις διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.