ΓΔ: 903.97 -2.00% Τζίρος: 85.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγή: Shutterstock

Πλοίο με ουκρανικό καλαμπόκι απέπλευσε από το λιμάνι της Κωστάντζας

Η Ρουμανία δίνει διέξοδο στις εξαγωγές της Ουκρανίας η οποία πριν τον πόλεμο έκανε εξαγωγές 4,5 εκατομμυρίων τόνων αγροτικών προϊόντων μηνιαίως καλύπτοντας μεγάλο ποσοστό της παγκόσμιας παραγωγής σε σίτο και ηλιέλαιο.

Το πρώτο πλοίο που μεταφέρει ουκρανικό καλαμπόκι απέπλευσε σήμερα από το λιμάνι της Κωστάντζας στην Ρουμανία, δίνοντας το σύνθημα για την επανάληψη των εξαγωγών σιτηρών μετά την ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, έγινε γνωστό από την εξαγωγική εταιρεία Comvex.

Τα ουκρανικά λιμάνια είναι αποκλεισμένα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

«Το πλοίο που μεταφέρει 70.000 τόνους καλαμποκιού σήκωσε άγκυρα στις 04.20», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Βιορέλ Πανέ, χωρίς να αποκαλύψει τον προορισμό του φορτίου.

«Είναι μία πολύ σημαντική στιγμή που μαρτυρά την δέσμευση της Ρουμανίας στο πλευρό της Ουκρανίας σε έλεος του πολέμου», πρόσθεσε ικανοποιημένος από τον ρόλο του πρωτεργάτη στην επιχείρηση αυτή.

Το πλοίο, το Unity T, μήκους 229 μέτρων, φέρει σημαία των Νήσων Μάρσαλ, σύμφωνα με λιμενική πηγή.

Το Βουκουρέστι δεσμεύθηκε τις τελευταίες εβδομάδες για τον εκσυγχρονισμό των λιμενικών και σιδηροδρομικών υποδομών για να διευκολύνει τις εξαγωγές προϊόντων από την Ουκρανία, με την οποία μοιράζεται σύνορα μήκους 650 χιλιομέτρων.

Το υπουργείο Μεταφορών ξεκίνησε διαδικασία υποβολής προσφορών για την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει την πόλη Γκιουργκιουλέστι στην δυτική Μολδαβία με το Γκαλάτσι της ανατολικής Ρουμανίας.

Η σιδηροδρομική αυτή γραμμή, μήκους 5 χιλιομέτρων, είναι ζωτικής σημασία διότι διατηρεί το φάρδος των σιδηροτροχιών που χρησιμοποιείται στην πρώην Σοβιετική Ένωση και τις χώρες δορυφόρους της και αντιστοιχεί στο σύστημα που εξακολουθεί να λειτουργεί στην Ουκρανία, πράγμα που επιτρέπει την μεταφορά των ουκρανικών προϊόντων χωρίς αλλαγή του συστήματος των τροχών των βαγονιών.

«Το λιμάνι του Γκαλάτσι στον Δούναβη θα εξελιχθεί σε πέρασμα κλειδί στην περιοχή, μαζί με το λιμάνι της Κωστάντζας, για την μεταφορά των προϊόντων και των πρώτων υλών που προέρχονται από την Ουκρανία, μέσω της Μολδαβίας», έγραψε στο Facebook ο αντιπρόεδρος της ρουμανικής κυβέρνησης Σορίν Γκριντεάνου.

«Αρχίζει να διαμορφώνεται ένα μεταφορικό δίκτυο στην Ρουμανία για να βοηθηθεί η Ουκρανία να κάνει εξαγωγές αγροτικών προϊόντων», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Comvex, προσθέτοντας ότι αυτό θα επιτρέψει την αποφυγή του κινδύνου του λιμού στον κόσμο.

Πριν από τον πόλεμο, η Ουκρανία εξήγε 4,5 εκατομμύρια τόνους αγροτικών προϊόντων μηνιαίως μέσω των ουκρανικών λιμανιών - το 12% του σίτου, το 15% και το 50% του ηλιελαίου της παγκόσμιας παραγωγής.

Όμως ο ρωσικός αποκλεισμός «σταμάτησε ντε φάκτο τις εξαγωγές μας», είχε δηλώσει στο τέλος του Μαρτίου ο υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας Μίκολα Σόλσκι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agrotika Proionta, Trofima, Agrotes
ΔΙΕΘΝΗ

Για εξαγωγές σιτηρών αυτήν την εβδομάδα προετοιμάζεται το Κίεβο

Οι εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών, εκ των οποίων έως και 25 εκατομμύρια τόνοι είναι εγκλωβισμένοι στην χώρα από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στις 24 Φεβρουαρίου είναι κρίσιμες για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Χάνει έως 6 δισ. δολάρια αν δεν εξάγει σιτηρά λόγω του πολέμου

Η Ουκρανία, ένας σημαντικός παραγωγός σταριού και σπορελαίων, εξάγει το 98% των σιτηρών της μέσω των λιμανιών της και μόνο ένα πολύ μικρό μέρος μέσω του σιδηροδρόμου, όπου το κόστος είναι υψηλότερο.
ΔΙΕΘΝΗ

Πλήγμα στην τουρκική κλωστοϋφαντουργία από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Πλήγμα δέχεται και ο κλάδος επεξεργασίας δερμάτινων ειδών καθώς οι πελάτες διακόπτουν τις εμπορικές σχέσεις λόγω έλλειψης χρημάτων. Οι συναλλαγές με τις δύο χώρες αντιστοιχούν σε πάνω από 4 δισ. εκατ. δολάρια της τουρκικής εξαγωγικής δραστηριότητας.
Moldova-Moldavia
ΔΙΕΘΝΗ

Μολδαβία: Ενεργειακή συμφωνία για την αποτροπή μαζικών διακοπών ρεύματος

Η συγκεκριμένη χώρα, μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, υποφέρει από εκτεταμένες διακοπές ρεύματος εν μέσω της μειωμένης ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία και των ρωσικών επιδρομών σε ενεργειακές υποδομές στη γειτονική Ουκρανία.
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν για Ουκρανία: H Δύση να εγγυηθεί την ασφάλεια της Ρωσίας

Σε συνέντευξή του στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό TF1, που μαγνητοσκοπήθηκε κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ και μεταδόθηκε χθες, ο πρόεδρος της Γαλλίας επεσήμανε ότι η Ευρώπη πρέπει να προετοιμάσει τη μελλοντική της αρχιτεκτονική ασφαλείας.