ΓΔ: 820.94 -0.26% Τζίρος: 11.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:10:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η Βουλγαρία ζητά να εξαιρεθεί από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Η χώρα των Βαλκανίων δεν θα υποστηρίξει το νέο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας εάν δεν εξασφαλίσει την εξαίρεσή της από το προτεινόμενο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Στην περίπτωση που χορηγηθούν εξαιρέσεις σε ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, η Βουλγαρία θέλει και αυτή να συμπεριληφθεί σε αυτές τις εξαιρέσεις, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ασέν Βασίλεφ στο βουλγαρικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο Βασίλεφ υπογράμμισε ότι χωρίς καμία παρέκκλιση, η Βουλγαρία δεν θα υποστηρίξει το νέο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας εάν η χώρα των Βαλκανίων δεν εξασφαλίσει την εξαίρεσή της από το προτεινόμενο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. «Η θέση της χώρας μας για το εμπάργκο πετρελαίου είναι σαφής», είπε ο Βασίλεφ.

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι η χώρα του λαμβάνει φυσικό αέριο κατά μήκος του νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι η Bulgargaz έχει συμβόλαια για παραδόσεις δεξαμενόπλοιων έως τα τέλη Ιουλίου.

Έπειτα, υπάρχει η πανευρωπαϊκή αγορά: η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συμφωνήσει για 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, δήλωσε ο Βασίλεφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με το Αζερμπαϊτζάν για να διασφαλιστεί ότι οι πλήρεις παραδόσεις φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν τον Μάιο. «Έχουμε μια πολύ καλή κατανόηση από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν και είμαι αισιόδοξος», είπε. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για να αποκτήσει πρόσβαση σε τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου αερίου στην Τουρκία για περίπου 17 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα καυσίμου. Συμπλήρωσε ότι η Βουλγαρία δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στην Gazprom γιατί έχει αποδειχθεί πως είναι ένας εταίρος που δεν τήρησε τους όρους.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ουκρανία θα βγει νικήτρια από τον πόλεμο, ο οποίος, όπως είπε, μπορεί να διαρκέσει τέσσερα έως πέντε χρόνια. Πρόσθεσε ότι οι τιμές τροφίμων θα αυξηθούν επειδή τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία είναι τεράστιοι παραγωγοί σιτηρών και εξαγωγείς στην παγκόσμια αγορά. Η υλικοτεχνική υποστήριξη, ειδικά στη Μαύρη Θάλασσα, θα γίνει πολύ πιο ακριβή καθώς η στρατιωτική δράση μαίνεται στην περιοχή, είπε ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης.

Για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού, τόνισε ότι αν ποτέ αυτός σταματήσει να εργάζεται για το βουλγαρικό συμφέρον και αρχίσει να εργάζεται για τα κέρδη κάποιων, εκείνους θα ζητήσει από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος Συνέχιση της Αλλαγής να καταψηφίσει τον συνασπισμό. Πρόσθεσε ότι πρέπει να είναι κανείς πάντα έτοιμος για πρόωρες εκλογές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ούρσουλα τον ντερ Λάιεν: Σήμερα ξεκινάει μια νέα εποχή για τη ΝΑ Ευρώπη

Υπογραμμίζοντας τη σημασία του έργου για τη Βουλγαρία, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπενθύμισε ότι η βαλκανική αυτή χώρα προμηθευόταν το 80% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία προτού ο Πούτιν ξεκινήσει, τον πόλεμο στην Ουκρανία.
fysiko aerio,
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις χώρες στηρίζουν την παροχή φυσικού αερίου από το ΑζερμπαΪτζάν

Η Κομισιόν έχει υπογράψει μνημόνιο κατανόησης με το Αζερμπαϊτζάν για τον διπλασιασμό των εισαγωγών αζερικού φυσικού αερίου σε τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως έως το 2027.
ΔΙΕΘΝΗ

Ενεργειακή και γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας - Τι σηματοδοτεί ο IGB

Ο αγωγός μήκους 182 χιλιόμετρων, ξεκινάει από την Κομοτηνή και εισέρχεται στο βουλγαρικό δίκτυο στην πόλη Στάρα Ζαγόρα. Σε πρώτη φάση θα μεταφέρει ετησίως 3 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου και η συνολική δυναμικότητα μεταφοράς θα είναι 5 δισ. κυβικά μέτρα.