Φώτο: Shutterstock

Κίνα: Άρση δασμών σε κάποιες εισαγωγές σόγιας και χοιρινού από τις ΗΠΑ

Η άρση από την πλευρά της Κίνας των δασμών σε βασικά αμερικανικά γεωργικά προϊόντα είναι μια ένδειξη για να προχωρήσουν οι συζητήσεις για την ολοκλήρωση της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα άρει τους δασμούς εισαγωγής για κάποιες ποσότητες σόγιας και χοιρινού από τις ΗΠΑ, την ώρα που οι δύο χώρες προσπαθούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία με στόχο να τερματιστεί ο παρατεταμένος εμπορικός τους πόλεμος.

Η άρση των δασμών βασίζεται σε αιτήματα μεμονωμένων εταιριών για τις εισαγωγές σόγιας και χοιρινού, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, επικαλούμενο απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της χώρας και χωρίς να δίνει λεπτομέρειες για τις ποσότητες.

Η Κίνα επέβαλε δασμούς 25% σε αμερικανικούς σπόρους σόγιας και στο χοιρινό τον Ιούλιο του 2018 ως αντίποινα στους δασμούς που επέβαλε η Ουάσινγκτον.

Η άρση έρχεται εν μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας για την ολοκλήρωση της «φάσης 1» ή μιας ενδιάμεσης συμφωνίας με στόχο την αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου.

Η συμφωνία αναμενόταν αρχικά τον περασμένο μήνα, αλλά οι δύο πλευρές λέγεται ότι συνεχίζουν να επιδιώκουν μια συμφωνία σε βασικά θέματα όπως το ποιοι δασμοί θα καταργηθούν καθώς και την ποσότητα των αμερικανικών αγροτικών προϊόντων που είναι διαθέσιμη η Κίνα να αγοράσει.

Αν και οι χθεσινές δηλώσεις του Τραμπ σε ό,τι αφορά την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις είχαν θετικό τόνο, σε μια εβδομάδα --στις 15 Δεκεμβρίου--αναμένεται να τεθούν σε ισχύ αμερικανικοί δασμοί που αφορούν κινεζικές εισαγωγές ύψους 156 δισεκ. δολαρίων.

Η άρση από την πλευρά της Κίνας των δασμών σε βασικά αμερικανικά γεωργικά προϊόντα είναι μια ένδειξη της δέσμευσης του Πεκίνου στη συμφωνία, δήλωσε πηγή της βιομηχανίας που θέλησε να μην κατονομαστεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αναπτύσσουν εμβόλιο και καλούν την Κίνα για διαφάνεια στο θέμα του ιού

Ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ ζήτησε από την κινεζική κυβέρνηση μεγαλύτερη διαφάνεια στη διαχείριση της επιδημίας του νέου κοροναϊού, ενώ την ίδια στιγμή ερευνητές αναπτύσσουν εμβόλιο κατά του φονικού ιού.
ΔΙΕΘΝΗ

Η εμπορική συμφωνία με ΗΠΑ δεν βλάπτει άλλες χώρες, λέει ο Κινέζος αντιπρόεδρος

«Είναι καλή για την Κίνα, για τις ΗΠΑ και για τον κόσμο», επέμεινε ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Χαν Ζενγκ, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν σήμερα.