ΓΔ: 810.42 -1.43% Τζίρος: 75.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Στην κορυφή της ατζέντας των G7 η οικονομική βοήθεια για την Ουκρανία

Η χώρα εκτιμά τις οικονομικές της ανάγκες σε 5 δισ. δολάρια τον μήνα για να συνεχίσει να πληρώνει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και να λειτουργεί η δημόσια διοίκηση παρά τις καταστροφές.

Έχοντας πρώτο θέμα τη βοήθεια στην Ουκρανία ώστε να μπορέσει να αποπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις τους επόμενους μήνες οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών της Ομάδας των 7 (G7) συναντώνται σήμερα και αύριο. Στην ατζέντα βρίσκονται επίσης η αύξηση του πληθωρισμού, η κλιματική αλλαγή, οι εφοδιαστικές αλυσίδες και η επισιτιστική κρίση.

Οι υψηλόβαθμοι αυτοί αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία - τις χώρες της G7 - πραγματοποιούν συνομιλίες ενώ η Ουκρανία, στην οποία εισέβαλε η Ρωσία στις 24 Φεβρουαρίου, προσπαθεί να απωθήσει την επίθεση και οι οικονομικοί της πόροι εξαντλούνται.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε τη ρευστότητα του ουκρανικού κράτους», δήλωσε σε δημοσιογράφους προσερχόμενος στις συνομιλίες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ, του οποίου η χώρα ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της Ομάδας. «Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι θα είμαστε σε θέση σε αυτή τη συνεδρίαση της G7 να αντλήσουμε τη χρηματοδότηση που θα επιτρέψει στην Ουκρανία να υπερασπιστεί τον εαυτό της τους επόμενους μήνες», δήλωσε.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία... ενέχει επιπρόσθετους κινδύνους για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας... πληθωρισμός αλλά επίσης και η απουσία ανάκαμψης μετά την πανδημία. άρα, θα έχουμε να συζητήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε μαζί στους αντίστοιχους τομείς ευθύνης μας για να αποφύγουμε σενάρια στασιμοπληθωρισμού», δήλωσε ο Λίντνερ.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ο παράγοντας που αλλάζει το παιχνίδι για τις δυνάμεις της Δύσης, αναγκάζοντάς τες να επανεξετάσουν τις σχέσεις δεκαετιών με τη Ρωσία όχι μόνο σε ό,τι αφορά την ασφάλεια αλλά και σε ό,τι αφορά την ενέργεια, τα τρόφιμα και τις παγκόσμιες εφοδιαστικές συμμαχίες από τα μικροτσίπ έως τις σπάνιες γαίες.

«Η Ουκρανία επισκιάζει αυτές τις συνεδριάσεις. Αλλά υπάρχουν άλλα θέματα που πρέπει να συζητηθούν», δήλωσε αξιωματούχος της G7, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, προσθέτοντας ότι το χρέος, η διεθνής φορολόγηση, η κλιματική αλλαγή και η παγκόσμια υγεία είναι όλα προς συζήτηση.

Η Ουκρανία εκτιμά τις οικονομικές της ανάγκες σε 5 δισ. δολάρια τον μήνα για να συνεχίσει να πληρώνει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και να λειτουργεί η δημόσια διοίκηση παρά τις καταστροφές που προκαλεί καθημερινά η Ρωσία.

Βραχυπρόθεσμη ρευστότητα, μακροπρόθεσμη ανοικοδόμηση

Το βραχυπρόθεσμο χρηματοδοτικό πακέτο ύψους περίπου 15 δισεκ. δολαρίων που αναμένεται να συμφωνηθεί από τη G7 θα καλύψει τις ανάγκες της Ουκρανίας για τρεις μήνες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσφέρθηκε χθες να παράσχει έως 9 δισεκ. ευρώ σε δάνεια προς την Ουκρανία, χρηματοδοτούμενα από ευρωπαϊκό δανεισμό με την εγγύηση των κυβερνήσεων της ΕΕ, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του Κιέβου έως τα τέλη Ιουνίου.

Η Ιαπωνία θα διπλασιάσει τη βοήθειά της για την Ουκρανία σε 600 εκατ. δολάρια για να τη βοηθήσει να καλύψει τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες της, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα.

Η Κομισιόν πρότεινε επίσης να συσταθεί ένα ταμείο με αδιευκρίνιστο ύψος επιχορηγήσεων και δανείων για την Ουκρανία, πιθανόν μέσω κοινού δανεισμού από την ΕΕ, για να καλυφθεί η μεταπολεμική ανοικοδόμησή της.

Κάποιοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ένα τέτοιο σχέδιο θα απαιτήσει από 500 δισεκ. ευρώ έως 2 τρισεκ. ευρώ, με τις εκτιμήσεις συχνά να αλλάζουν ανάλογα με τη διάρκεια της σύγκρουσης και το μέγεθος της καταστροφής.

Με ποσά αυτού του μεγέθους να μπαίνουν στο παιχνίδι, η ΕΕ εξετάζει όχι μόνο ένα νέο σχέδιο κοινού δανεισμού, βασισμένο στο μοντέλο του ταμείου ανάκαμψης από την πανδημία, αλλά και την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν τώρα «παγώσει» στην ΕΕ, ως πηγές χρηματοδότησης.

Κάποιες χώρες, όπως η Γερμανία, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι η ιδέα, αν και πολιτικά ενδιαφέρουσα, βασίζεται σε νομικά ασταθή θεμέλια.

Αμερικανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι είναι πολύ νωρίς να σχεδιαστεί η χρηματοδότηση για ένα σχέδιο μαζικής ανοικοδόμησης για την Ουκρανία και η Ουάσινγκτον θέλει οι συνομιλίες να επικεντρωθούν στις άμεσες δημοσιονομικές ανάγκες του Κιέβου για τους επόμενους τρεις μήνες.

«Εν τέλει, αυτές οι ανάγκες ανοικοδόμησης ανήκουν κάπως στο μέλλον», δήλωσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. «Γι’ αυτό τον λόγο επικεντρωνόμαστε περισσότερα στις δημοσιονομικές ανάγκες της Ουκρανίας τους επόμενους τρεις μήνες παρά σε ανοικοδόμηση, Σχέδια Μάρσαλ και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Russia, Rossia, Kyroseis, Sanctions
ΔΙΕΘΝΗ

Χάνει η Ρωσία του θέση του ευνοούμενου κράτους στο διεθνές εμπόριο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συντονίζονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ομάδα των 7 στην κατεύθυνση της αύξησης των δασμών στη Μόσχα στο πλαίσιο της επιβολής επιπλέον μέτρων σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.
ΔΙΕΘΝΗ

Διάθεση 5 δισ. δολαρίων ώστε να αντιμετωπιστεί η επισιτιστική ανασφάλεια

Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα παρέχουν πάνω από 2,5 δισ. δολάρια το οποίο θα δοθεί στις προσπάθειες καταπολέμησης της πείνας σε 47 χώρες και στην χρηματοδότηση περιφερειακών οργανώσεων.
ΔΙΕΘΝΗ

Επιφυλακτική η ΕΕ για εμπάργκο στον ρωσικό χρυσό όπως επιδιώκουν oι G7

«Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε περισσότερο στις λεπτομέρειες και να εξετάσουμε εάν είναι δυνατό να θέσουμε στο στόχαστρο τον χρυσό κατά τρόπο ο οποίος δεν θα πλήττει εμάς τους ίδιους», δήλωσε ο κ. Μισέλ.
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν - Τζόνσον: «Είναι δυνατόν να αντιστραφεί η πορεία του ουκρανικού πολέμου»

Σύμφωνα με βρετανό εκπρόσωπο οι Εμανουέλ Μακρόν και Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησαν ωστόσο ταυτόχρονα για τον «πειρασμό» μιας διαπραγματευθείσας λύσης «τώρα», η οποία, όπως επισήμαναν, ενέχει τον κίνδυνο παράτασης της παγκόσμιας αστάθειας.