ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:41:50 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η G7 θα υποσχεθεί σημαντική βοήθεια προς την ουκρανική οικονομία

Θα υπάρξουν, επίσης, συζητήσεις για τα επόμενα βήματα σε κυρώσεις για να πιέσουν τη Ρωσία να δώσει τέλος στον πόλεμο που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

Στήριξη δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία αναμένεται να δώσουν οι κυβερνήσεις των G7, με στόχο να επιβιώσει και σταδιακά να επανακάμψει η διαλυμένη λόγω του πολέμου, οικονομία της χώρας.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τον Καναδά, τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία –τις δημοκρατίες της G7—συζητούν επίσης τα επόμενα βήματα σε κυρώσεις για να πιέσουν τη Ρωσία να δώσει τέλος στον πόλεμο που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

Σε προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος που θα δημοσιοποιηθεί αργότερα σήμερα, οι αξιωματούχοι της G7 κάνουν λόγο για ποσό 18,4 δισ. δολαρίων δημοσιονομικής στήριξης για την Ουκρανία φέτος, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων δεσμεύσεων για 9,2 δισ. δολάρια.

«Το μήνυμα ήταν «Στηρίζουμε την Ουκρανία»», δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν σε δημοσιογράφους αργά χθες. «Θα κινηθούμε από κοινού σε ό,τι αφορά τους πόρους που χρειάζονται για να το ξεπεράσουν αυτό», δήλωσε η Γέλεν.

Οι προγραμματισμένες για σήμερα συνεδριάσεις περιλαμβάνουν επίσης συζητήσεις για την πιθανότητα κρίσεων χρέους εν μέσω πιέσεων από τις αυξανόμενες τιμές τροφίμων και ενέργειας, την πρόοδο για τη μεταρρύθμιση της παγκόσμιας φορολογίας επιχειρήσεων, τις προσπάθειες για να χρηματοδοτηθεί η μετάβαση στην ανανεώσιμη ενέργεια και τη σημερινή κατάσταση με την πανδημία της COVID-19.

Στις συνεδριάσεις τους, οι αξιωματούχοι της G7 συζητούν επίσης τις προτάσεις για μείωση των εσόδων της Ρωσίας από τις εξαγωγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου ενός σταδιακού εμπάργκο που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση, της δημιουργίας ενός καρτέλ αγοραστών προκειμένου να μπει όριο στις τιμές για το ρωσικό αργό και της επιβολής δασμών εισαγωγής στο ρωσικό πετρέλαιο.

Αυτό το τελευταίο ήταν μια ιδέα που διατύπωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι ως τρόπο να περιοριστούν τα πετρελαϊκά κέρδη της Μόσχας, διατηρώντας παράλληλα τις προμήθειες ρωσικού αργού στην αγορά προκειμένου να αποφευχθούν οι αυξήσεις τιμών.

«Τίποτα δεν έχει αποκρυσταλλωθεί ως ξεκάθαρη στρατηγική», δήλωσε η Γέλεν αναφορικά με αυτές τις συζητήσεις.

Παράλληλα στο προσχέδιο της ανακοίνωσής τους, οι χώρες της G7 χαιρέτισαν την πρόταση που παρουσίασε η Κομισιόν την Τετάρτη για δανεισμό 9 δισ. ευρώ στην Ουκρανία.

Οι αξιωματούχοι της G7 παλεύουν επίσης με το ερώτημα του πώς μπορούν να περιορίσουν τον πληθωρισμό και να αυξηθούν οι πιέσεις μέσω κυρώσεων στη Ρωσία χωρίς να προκαλέσουν ύφεση. Ολοένα και περισσότεροι αξιωματούχοι αναφέρουν τον όρο «στασιμοπληθωρισμό» --τον συνδυασμό επίμονων αυξήσεων τιμών με οικονομική στασιμότητα.

«Οι κεντρικές τράπεζες της G7 παρακολουθούν στενά τον αντίκτυπο των πιέσεων τιμών στις πληθωριστικές προσδοκίες και θα συνεχίσουν να ρυθμίζουν τον ρυθμό της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής με τρόπο που θα στηρίζεται σε δεδομένα και θα γνωστοποιείται με σαφήνεια», σύμφωνα με το προσχέδιο της ανακοίνωσής τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Διάθεση 5 δισ. δολαρίων ώστε να αντιμετωπιστεί η επισιτιστική ανασφάλεια

Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα παρέχουν πάνω από 2,5 δισ. δολάρια το οποίο θα δοθεί στις προσπάθειες καταπολέμησης της πείνας σε 47 χώρες και στην χρηματοδότηση περιφερειακών οργανώσεων.
ΔΙΕΘΝΗ

G7: Δεν θα δεχθούμε τα νέα σύνορα που θέλει να χαράξει η Ρωσία στην Ουκρανία

Προειδοποίηση προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν απεύθυναν τα κράτη της Ομάδας των 7 (G7), στο πλαίσιο συνάντησης τους στην Γερμανία σήμερα. Ξεκαθάρισαν πώς ποτέ δεν θα αποδεχθούν καθεστώς συνόρων τα οποία η Ρωσία θα έχει μεταβάλλει με την χρήση ένοπλης βίας.
Russia, Rossia, Kyroseis, Sanctions
ΔΙΕΘΝΗ

Χάνει η Ρωσία του θέση του ευνοούμενου κράτους στο διεθνές εμπόριο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συντονίζονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ομάδα των 7 στην κατεύθυνση της αύξησης των δασμών στη Μόσχα στο πλαίσιο της επιβολής επιπλέον μέτρων σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.
ΔΙΕΘΝΗ

«Κυνήγι» περιουσιακών στοιχείων των Ρώσων ολιγαρχών άρχισε το G7

Η κίνηση αυτή «θα προκαλέσει οικονομικές δυσκολίες σε ισχυρά πρόσωπα γύρω από τον Πούτιν και θα καταστήσει σαφές ότι κανένας δεν είναι πέρα από τη συλλογική προσέγγισή μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.