ΓΔ: 805.55 -0.03% Τζίρος: 39.22 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
war_ukraine_economy
Πηγή: Shutterstock

Φόβοι πως ο πόλεμος θα κάνει πιο κλειστή την παγκόσμια οικονομία

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, περίπου 30 χώρες προχώρησαν μετά τον πόλεμο σε περιορισμούς στο εμπόριο ενεργειακών προϊόντων, και άλλων πρώτων υλών, ενώ πολλές χώρες έχουν ανακοινώσει την απαγόρευση εξαγωγών τροφίμων.

Ανησυχίες πως η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας που πραγματοποιείται τις τελευταίες δυο δεκαετίες, όχι μόνο θα σταματήσει αλλά αντιθέτως θα υπάρξει μια πλήρη μεταστροφή όπου οι χώρες θα προχωρήσουν σε ακόμα μεγαλύτερο προστατευτισμό εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Στο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, με τον πόλεμο να βρίσκεται στον τέταρτο μήνα εκφράστηκε ο προβληματισμός για τον αντίκτυπό του στην παγκόσμια οικονομία και στη λειτουργία θεσμών της, όπως το διεθνές εμπόριο. Η ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου - η γενική διευθύντρια Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και η πρώτη αναπληρώτριά της Γκίτα Γκόπινατ - προειδοποίησαν ότι τα δεινά που προκαλεί ο πόλεμος - όπως οι αυξημένες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, η μείωση της ανάπτυξης και οι πιο σφιχτές χρηματοπιστωτικές συνθήκες - θα είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν σε ένα περιβάλλον που αυξάνονται τα εμπόδια στο διεθνές εμπόριο.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, περίπου 30 χώρες προχώρησαν μετά τον πόλεμο σε περιορισμούς στο εμπόριο ενεργειακών προϊόντων, τροφίμων και άλλων πρώτων υλών. Πολλές χώρες έχουν ανακοινώσει την απαγόρευση εξαγωγών τροφίμων, θέλοντας να εξασφαλίσουν την κάλυψη των εγχώριων αναγκών τους σε μία περίοδο που ο εγκλωβισμός των ουκρανικών σιτηρών σε πλοία έχει προκαλέσει συναγερμό για επισιτιστική κρίση και μεγάλες αυξήσεις στις τιμές. Αν η τάση αυτή συνεχισθεί, το ΔΝΤ θεωρεί ότι οι συνέπειες θα είναι επώδυνες για όλες τις χώρες. Αντίθετα, τονίζει ότι θα πρέπει να μειωθούν τα εμπόδια στο εμπόριο για να περιορισθούν οι ελλείψεις προϊόντων και οι τιμές.

Σύμφωνα με άλλους διακεκριμένους οικονομολόγους, όπως ο Κένεθ Ρογκόφ, η τάση αναστροφής της παγκοσμιοποίησης θα οδηγήσει σε υψηλότερο παγκόσμιο πληθωρισμό στο μέλλον σε σχέση με τις δύο προηγούμενες δεκαετίες, όταν η ένταξη της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου οδήγησε στον κατακλυσμό των διεθνών αγορών με φθηνά προϊόντας της. Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι το παγκόσμιο εμπόριο προϊόντων αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε νέο υψηλό επίπεδο, με τις εξαγωγές και τις εισαγωγές των χωρών της G20 να καταγράφουν άνοδο 3,6% και 5,8%, αντίστοιχα, σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2021. Ωστόσο, η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στις αυξήσεις των τιμών και όχι στον όγκο του εμπορίου.

Από το Νταβός πέρασαν, επίσης, πολλοί κεντρικές τραπεζίτες, όπως η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας, Βιλερουά ντε Γκαλό, ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Κλάας Κνοτ, και άλλοι. Το μήνυμα που εξέπεμψαν είναι ότι η οικονομία της Ευρωζώνης δεν αντιμετωπίζει, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα, κίνδυνο ύφεσης και ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων της, που βρίσκονται ακόμη σε αρνητικό έδαφος, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο.

Η Λαγκάρντ «φωτογράφησε», με ανάρτηση που έκανε την περασμένη Δευτέρα στο blog της ΕΚΤ, μία αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο και μία ακόμη τον Σεπτέμβριο, ώστε το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων που είναι σήμερα -0,5% να γίνει μηδενικό ή ελαφρά θετικό. Μετά τον Σεπτέμβριο, η αύξηση των επιτοκίων, σύμφωνα με τη Λαγκάρντ, μπορεί να συνεχισθεί σταδιακά για να φθάσει στο «ουδέτερο» επίπεδό τους, έναν θεωρητικό δείκτη που σύμφωνα με εκτιμήσεις κυμαίνεται μεταξύ του 1% και του 2%.

Η συναίνεση που υπάρχει για την ώρα στην ΕΚΤ είναι ότι η αύξηση τον Ιούλιο, η πρώτη μετά από 10 και πλέον χρόνια, θα είναι της τάξης των 25 μονάδων βάσης (ενός τετάρτου της ποσοστιαίας μονάδας). Ωστόσο, το ύψος της αύξησης θα εξαρτηθεί και από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Μάιο και τον Ιούνιο, καθώς αν υπάρξει περαιτέρω αύξησή του από το 7,4% που διαμορφώθηκε τον Απρίλιο, μπορεί να οδηγήσει σε σκέψεις για αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 50 μ.β.

Ο φόβος για την ύφεση στην παγκόσμια οικονομία υπάρχει, ωστόσο, πάντα στις αγορές, δεδομένης της πολύ μεγάλης αβεβαιότητας που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Μεγάλες αμερικανικές τράπεζες θεωρούν πιθανό ότι η αμερικανική οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση λόγω της αύξησης των επιτοκίων, η οποία αναμένεται να είναι μεγαλύτερη απ' ό,τι στην ευρωζώνη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Διάθεση 5 δισ. δολαρίων ώστε να αντιμετωπιστεί η επισιτιστική ανασφάλεια

Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα παρέχουν πάνω από 2,5 δισ. δολάρια το οποίο θα δοθεί στις προσπάθειες καταπολέμησης της πείνας σε 47 χώρες και στην χρηματοδότηση περιφερειακών οργανώσεων.
united, nations, OHE, UN
ΔΙΕΘΝΗ

Σήμα κινδύνου από ΟΗΕ για εκτόξευση του κόστους ζωής λόγω του πολέμου

Όπως ανέφερε ο ΓΓ του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρή διατροφική ανασφάλεια διπλασιάστηκε μέσα στα τελευταία δύο χρόνια ενώ τα κόστη ενέργειας αυξάνονται ενώ συρρικνώνονται τα εισοδήματα.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Μόσχα για την κλοπή 600.000 τόνων σιτηρών

Σύμφωνα με την ένωση των Ουκρανών παραγωγών οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κλέψει σιτηρά και τα έχουν μεταφέρει στα κατεχόμενα εδάφη της Κριμαίας. Την άρση των κυρώσεων ζητά το Κρεμλίνο για να απελευθερωθούν οι ποσότητες των σιτηρών στις διεθνείς αγορές.
ΔΙΕΘΝΗ

Προσπάθειες των G7 για να αρχίσουν οι εξαγωγές σιτηρών από Ουκρανία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον Β. Ζελένσκι πως θα συνεργαστεί με τους εταίρους στην G7 ώστε να υπάρξει άμεσα πρόοδος σχετικά με την εξαγωγή σιτηρών. Φόβοι για παγκόσμια επισιτιστική κρίση.
komision, european union, europe
ΔΙΕΘΝΗ

Σχέδιο της Κομισιόν για να ανοίξουν οι εξαγωγές τροφίμων από Ουκρανία

Καθώς η Ρωσία έχει αποκλείσει τα ουκρανικά λιμάνια, η Κομισιόν καλεί τον τομέα των μεταφορών να κινητοποιήσει επειγόντως επιπλέον οχήματα, εμπορευματοκιβώτια, βυτία και κάθε υποδομή ώστε να επιταχυνθούν οι μεταφορές των φορτίων.