ΓΔ: 888.11 -0.57% Τζίρος: 25.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:55:09 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Gazprom-Rosia-Kievo-aerio
Shutterstock

Διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στην Ολλανδία η ρωσική Gazprom

Ο ολλανδικός όμιλος GazTerra αρνήθηκε να καταβάλει πληρωμή σε ρούβλια, όπως απαιτούσαν οι Ρώσοι, τονίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε παραβίαση των κυρώσεων της ΕΕ.

Πράξη έκανε την απειλή της για διακοπή ροών φυσικού αερίου στην Ολλανδία, η ρωσική Gazprom, καθώς ο ολλανδικός όμιλος GasTerra αρνήθηκε να καταβάλει τα οφειλόμενα ποσά προς αυτήν σε ρούβλια, για φυσικό αέριο που παραδόθηκε τον Απρίλιο. 

Η Gazprom ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι πληρωμές θα πρέπει να γίνουν σύμφωνα με το σύστημα «αέριο έναντι ρουβλιών», το οποίο εφαρμόζει μετά από εντολή του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Η Gazprom διέκοψε πλήρως την προμήθεια φυσικού αερίου στην GasTerra λόγω μη πληρωμής σε ρούβλια», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ρωσικού ομίλου. Η Gazprom δήλωσε ότι δεν είχε λάβει καμία πληρωμή για τις ολλανδικές προμήθειες φυσικού αερίου τον Απρίλιο, παρά την ειδοποίηση προς τη GasTerra ότι οι πληρωμές για τον Απρίλιο θα έπρεπε να γίνουν σε ρούβλια. 

Η GasTerra, η οποία ανήκει εν μέρει στο ολλανδικό κράτος, είχε, ούτως ή άλλως προετοιμαστεί για αυτή την κίνηση, ενώ σε ανακοίνωσή της τόνισε ότι δεν πρόκειται να «συμμορφωθεί με τις μονομερείς αποφάσεις πληρωμών από την Gazprom», καθώς αυτές παραβιάζουν τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία. 

Η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στη χώρα σημαίνει ότι δύο δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου δεν θα της παρασχεθούν από τώρα έως τον Οκτώβριο. Η GasTerra δήλωσε ότι «το είχε προβλέψει αυτό αγοράζοντας αέριο από αλλού».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

«Πνίγει» την Ευρώπη η Gazprom, εκτίναξη 22% για το φυσικό αέριο

Ξαφνική μείωση των ροών φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό με πρόσχημα τις διεθνείς κυρώσεις οδηγεί την τιμή στα 118 ευρώ/ μεγαβατώρα. Καμία ανησυχία προς το παρόν από Γερμανία για την ενεργειακή επάρκεια.