ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
facebook
Φώτο: Shutterstock

Νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης του Facebook μεταφράζει 200 γλώσσες

Η Meta επισημαίνει ότι «επειδή δεν υπάρχουν μεταφραστικά εργαλεία υψηλής ποιότητας για εκατοντάδες γλώσσες, δισεκατομμύρια άνθρωποι σήμερα δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ψηφιακό περιεχόμενο».

Η Meta, ιδιοκτήτρια του Facebook, ανακοίνωσε ότι δημιούργησε ένα νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο μπορεί να μεταφράσει 200 διαφορετικές γλώσσες.

Η εταιρεία μάλιστα ισχυρίζεται ότι το σύστημα με την χαρακτηριστική ονομασία "No Language Left Behind - NLLB 200" όχι μόνο μεταφράζει περισσότερες γλώσσες από αντίστοιχα συστήματα ανταγωνιστών της (το Google Translate μεταφράζει 133 γλώσσες και το Microsoft Translator 110), αλλά επίσης τα καταφέρνει καλύτερα στις μεταφράσεις έχοντας 44% καλύτερη μέση ποιότητα. Για μερικές αφρικανικές και ινδικές γλώσσες ισχυρίζεται ότι η βελτίωση της μεταφραστικής ποιότητας ξεπερνά το 70% σε σχέση με το παρελθόν. 

Σε ανακοίνωση της η Meta επισημαίνει ότι «επειδή δεν υπάρχουν μεταφραστικά εργαλεία υψηλής ποιότητας για εκατοντάδες γλώσσες, δισεκατομμύρια άνθρωποι σήμερα δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ψηφιακό περιεχόμενο ή να συμμετάσχουν πλήρως σε συζητήσεις και διαδικτυακές κοινότητες στην προτιμώμενη ή εθνική γλώσσα τους. Αυτό αποτελεί ιδίως πρόβλημα για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους που μιλάνε πολλές γλώσσες της Αφρικής και της Ασίας».

Γι' αυτό τον λόγο, η Meta αναφέρει ότι «με στόχο να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να διασυνδεθούν καλύτερα σήμερα και να γίνουν μέρος του αυριανού metaverse, οι ερευνητές μας στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης δημιούργησαν το NLLB, μια προσπάθεια να αναπτυχθούν ικανότητες μηχανικής μετάφρασης υψηλής ποιότητας για τις περισσότερες γλώσσες του κόσμου».

Σήμερα το διαδίκτυο κυριαρχείται από λίγες γλώσσες (αγγλικά, ισπανικά, μανδαρινικά κινεζικά, αραβικά κ.α.), αλλά αρκετές άλλες γλώσσες βιώνουν έναν ψηφιακό αποκλεισμό λόγω της έλλειψης κατάλληλων μεταφράσεων. Η δημιουργία του metaverse, στην οποία προσβλέπει το Facebook και ο επικεφαλής του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, θα διευκολυνθεί σημαντικά από την ύπαρξη αξιόπιστων μεταφράσεων ανάμεσα σε διαφορετικές γλώσσες, κοινές και σπάνιες, έτσι ώστε, σύμφωνα με τη Meta, «να εκδημοκρατιστεί η πρόσβαση στις εμβυθιστικές εμπειρίες στους ψηφιακούς κόσμους».

Το σύστημα έχει κυκλοφορήσει με ανοικτό πηγαίο κώδικα, έτσι ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να χρησιμοποιήσει ή να βελτιώσει το «έξυπνο» λογισμικό του. Μπορεί κανείς να πάρει μια ιδέα του NLLB-200 στη διεύθυνση: https://nllb.metademolab.com

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

facebook
ΔΙΕΘΝΗ

Προβλήματα πρόσβασης σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ομίλου Meta

«Είμαστε ενήμεροι για ένα πρόβλημα που επηρεάζει τη σύνδεση με το Facebook. Οι ομάδες των μηχανικών μας προσπαθούν εντατικά να επιλύσουν το πρόβλημα όσο το δυνατόν γρηγορότερα», δήλωσε ο Καλιφορνέζικος όμιλος στον ιστότοπό του.
Carrefour
ΔΙΕΘΝΗ

Απεβίωσε ο Βραζιλιάνος επιχειρηματίας, μεγαλομέτοχος του Carrefour

Αυτόν τον μήνα το περιοδικό Forbes αποτίμησε την περιουσία του Αμπίλιο Ντινίζ στα 2 δισεκ. δολάρια. Στο Facebook, όπου είχε 1,3 εκατομμύρια ακολούθους, αναρτούσε συχνά φωτογραφίες από τα αθλητικά κατορθώματά του.
facebook
ΔΙΕΘΝΗ

Οι CEO των Meta, TikTok, X αντιμέτωποι με ερωτήσεις για την παιδική ασφάλεια

«Κύριε Ζάκερμπεργκ, εσείς και οι εταιρείες μπροστά μας, γνωρίζω ότι δεν το θέλατε να γίνει έτσι, αλλά έχετε αίμα στα χέρια σας», είπε ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης σήμερα στην αμερικανική Γερουσία.
businessdaily-Meta-Threads
ΔΙΕΘΝΗ

Πρεμιέρα από την Meta για την πλατφόρμα Threads στην γηραιά ήπειρο

Η πλατφόρμα λειτουργεί από τον Ιούλιο στο υπόλοιπο κόσμο, αλλά ο όμιλος Meta προτίμησε να καθυστερήσει την άφιξή του στην ΕΕ ώστε να υπάρξει ο χρόνος για την μελέτη των επιπτώσεων των ευρωπαϊκών κανόνων.
european union-europi-europe-komision
ΔΙΕΘΝΗ

Έρευνα της Κομισιόν για διασπορά fake news σε Tik Tok και Facebook

Η Επιτροπή απέστειλε επίσημο αίτημα για πληροφορίες σε αυτές τις δύο πλατφόρμες, ως μέρος της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τις ψηφιακές υπηρεσίες σχετικά με τη διάδοση «ψευδών πληροφοριών» και «παράνομου περιεχομένου».