ΓΔ: 908.13 1.02% Τζίρος: 96.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Κόβει» τις προσδοκίες η Fed για μειώσεις επιτοκίων το 2020

Αμετάβλητα αναμένεται να παραμείνουν τα επιτόκια από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), σε μια κίνηση που πιθανότατα θα πυροδοτήσει νέα αντιπαράθεση με τον Ντ. Τραμπ.

H κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) συνεδριάζει σήμερα για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής, για τελευταία φορά το 2019, στη διάρκεια του οποίου μείωσε τρεις φορές τα επιτόκια ως αντίδραση στον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, εγκαταλείποντας την προηγούμενη πολιτική αύξησης του κόστους δανεισμού.

Οι αξιωματούχοι της Fed προβλέπουν ότι το βασικό επιτόκιο της θα είναι το 2020 το μισό σε σχέση με αυτό που ήταν τον Φεβρουάριο του 2018, όταν ανέλαβε την προεδρία της ο Τζερόμ Πάουελ. Η Fed αναμένεται να αφήσει σήμερα, που ολοκληρώνει τη διήμερη συνεδρίασή της, αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της σε ένα επίπεδο μεταξύ του 1,5% και του 1,75% και να επαναλάβει ότι πιθανόν να διατηρηθεί στο επίπεδο αυτό κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους, αν όχι όλου, του 2020 που είναι έτος προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Τον Μάρτιο του 2019, που έγιναν οι πρώτες οικονομικές προβλέψεις με επικεφαλής τον Πάουελ, η μέση πρόβλεψη ήταν ότι το επιτόκιο θα διαμορφωνόταν στο 3,4% στο τέλος του 2020. Έχοντας αναθεωρήσει έκτοτε σταθερά προς τα κάτω τις προσδοκίες, οι αξιωματούχοι της Fed είναι πιθανόν να επαναλάβουν, ίσως εντονότερα, το μήνυμα που έστειλαν στα τέλη Οκτωβρίου, όταν μειώθηκε για τελευταία φορά το κόστος δανεισμού, ότι μόνο ένα «σημαντικό» σοκ στην οικονομία - θετικό ή αρνητικό - θα τους παρακινήσει να μεταβάλουν τα επιτόκια ξανά.

Η Fed αναμένεται να εκδώσει την ανακοίνωση για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης και τις οικονομικές προβλέψεις στις 9 μ.μ. ώρα Ελλάδας. Είναι πιθανόν η απόφαση για τα επιτόκια να είναι ομόφωνη, κάτι που θα είναι μία μεγάλη επιτυχία για τον Πάουελ, καθώς η Fed ήταν κατά διαστήματα πολύ διχασμένη το 2019, με έως και τρεις από τους δέκα αξιωματούχους της να διαφωνούν με ορισμένες αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική.

Ο Πάουελ θα δώσει συνέντευξη Τύπου μισή ώρα μετά την έκδοση της ανακοίνωσης. Οι δηλώσεις του θα επισφραγίσουν μία περίπλοκη χρονιά, στη διάρκεια της οποίας τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοί του αντιμετώπισαν ένα μπαράζ προσωπικών προσβολών και αιτημάτων για μείωση των επιτοκίων από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και έπρεπε να αξιολογήσουν πώς η συγκρουσιακή προσέγγιση του Τραμπ στο εμπόριο, με υψηλούς δασμούς, είχε μεταβάλει τις οικονομικές προοπτικές. Η Fed αποφάσισε ότι ήταν αναγκαίο να γίνει φθηνότερο το χρήμα για να αντισταθμιστεί η επίπτωση από τον εμπορικό πόλεμο, η επιβάρυνση στο επιχειρηματικό κλίμα από αυτόν και ο αυξανόμενος κίνδυνος ύφεσης που είχαν αναδείξει οι παγκόσμιες αγορές ομολόγων το καλοκαίρι.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι είναι πολύ πιθανό και τώρα να υπάρξουν αντιδράσεις από τον Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος έχει υποστηρίξει ότι από τη στιγμή που στην Ευρώπη ο δανεισμός πραγματοποιείται με αρνητικά επιτόκια, κάτι ανάλογο θα πρέπει να συμβεί και στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

«Σήμα» της Fed για δύο αυξήσεις στα επιτόκια έως τα τέλη του 2023

Η τράπεζα αναθεώρησε προς τα επάνω τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό, το τρέχον έτος, στο 3,4%. Αναφορικά με τον ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αναμένει ένα ανοδικό ξέσπασμα, το οποίο θα φτάσει το 7%.