ΓΔ: 905.04 -0.05% Τζίρος: 54.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Β. Μακεδονία: Η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της

«Εχουμε ανάγκη από μία απόφαση που θα δώσει στους πολίτες μας την ελπίδα για την ευρωπαϊκή μας προοπτική», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να τηρήσει την υπόσχεσή της και να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Βόρεια Μακεδονία και τα ενθαρρυντικά μηνύματα δεν αρκούν εάν θέλουμε να αποφύγουμε την απόρριψη της Ευρώπης από τους πολίτες, προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Ντιμιτρόφ σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

Η χώρα δεν θα πέσει «στην παγίδα της θυματοποίησης» μετά την τρίτη άρνηση που πρόβαλαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, διαβεβαίωσε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ.

«Οι υποσχέσεις δεν αρκούν», είπε ο Ντιμιτρόφ, που βρέθηκε στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στην συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Ενωσης.

Τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης δηλώνουν ότι η Βόρεια Μακεδονία έχει πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που της ζητήθηκαν και εισηγούνται την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Ομως η Γαλλία προέβαλε το βέτο της κατά την σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου, ενώ η Ολλανδία και άλλες χώρες μπλόκαραν την υποψηφιότητα της Αλβανίας.

Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει η υπόθεση να προχωρήσει. Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Διεύρυνση, ο Ούγγρος Ολιβερ Βαρχέλι δήλωσε πεπεισμένος ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση «θα διορθώσει το λάθος της» ανοίγοντας ενταξιακές διαπραγματεύσεις στις αρχές του 2020.

«Θεωρώ ότι αυτά τα μηνύματα είναι θετικά, θεωρώ ότι είναι αναγκαία...αλλά πιστεύω στο στάδιο αυτό, ως υπουργός Εξωτερικών, μου είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψω στους ανθρώπους και να μιλήσω για ελπίδα, αφού χτύπησαν ματαίως τρεις φορές την πόρτα, τον Ιούνιο 2018, τον Ιούνιο 2019 και τον Οκτώβριο 2019», είπε.

«Θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε ένα στάδιο όπου έχουμε ανάγκη από μία απόφαση που θα δώσει στους πολίτες μας την ελπίδα ότι η Ευρώπη παίρνει πραγματικά στα σοβαρά την ευρωπαϊκή προοπτική μας», επέμεινε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας αποφεύγει ωστόσο να επικρίνει την Γαλλία για την αρνητική της στάση ως προς την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την χώρα του και την Αλβανία. Η γαλλική κυβέρνηση υποστήριξε τη θέση ότι η ενταξιακή διαδικασία είναι ατελής και ότι θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί πριν από οποιαδήποτε νέα ένταξη.

Το Παρίσι άνοιξε μία «δικαιολογημένη συζήτηση» για την διαδικασία ένταξης και η Βόρεια Μακεδονία είναι έτοιμη να θέσει εαυτήν υπό επιπλέον έλεγχο και να αποδεχθεί την αρχή της «αναστρεψιμότητας».

Σύμφωνα με την αρχή αυτή, η ενταξιακή διαδικασία μίας χώρας μπορεί να αναστραφεί, εάν υπάρξει πισωγύρισμα στις μεταρρυθμίσεις. Το ισχύον σύστημα προβλέπει το πάγωμα των διαπραγματεύσεων , αλλά όχι αναστροφή της διαδικασίας.

«Επικεντρωνόμαστε στον στόχο της ένταξης. Θέλουμε να προχωρήσουμε τις επόμενες εβδομάδες και σε άλλες μεταρρυθμίσεις για να βελτιώσουμε την υποψηφιότητά μας και να καταστήσουμε αδύνατη» μία νέα απόρριψη, είπε.

Οι ηγέτες των έξι χωρών των δυτικών Βαλκανίων -Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, Κόσοβο, Βοσνία, Μαυροβούνιο και Σερβία- θα συναντηθούν με τους ομολόγους τους της Ευρωπαϊκής Ενωση για μία συνάντηση κορυφής στο Ζάγκρεμπ στις 6 και 7 Μαΐου.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ζόραν Ζάεφ για τη συνεργασία με την Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας

Ο πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας δήλωσε ότι με την κύρωση του νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις στη Β. Μακεδονία, έδειξαν το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις σε μεγάλα ενεργειακά έργα στη χώρα σοβαροί επενδυτές, όπως, μεταξύ άλλων, η ελληνική εταιρεία "Μυτιληναίος".
ΔΙΕΘΝΗ

Βόρεια Μακεδονία: Από αύριο τα νέα διαβατήρια με το νέο όνομα της χώρας

Η έκδοση των νέων διαβατηρίων θα αρχίσει τη Δευτέρα, 5 Ιουλίου, με το όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Ο Ζόραν Ζάεφ θα είναι ο πρώτος πολίτης που θα αιτηθεί και θα παραλάβει το πρώτο διαβατήριο με το νέο όνομα της χώρας.
wind-farms
ΔΙΕΘΝΗ

Βόρεια Μακεδονία: Η σύνδεση της ενέργειας με τις ενταξιακές διαδικασίες

Παρότι η Βόρεια Μακεδονία αξιοποιεί ήδη σημαντικούς πόρους από διεθνείς οργανισμούς για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η πιθανή ένταξη της χώρας στην ΕΕ θα αυξήσει ακόμη περισσότερη αυτή την τάση.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βουλγαρία δεν δέχεται το «Βόρεια Μακεδονία» και επιμένει στο βέτο

Η Βουλγαρία εξακολουθεί να ζητά ορισμένες εγγυήσεις ότι τα θεμελιώδη συμφέροντά της δεν θα παραβιαστούν προκειμένου να άρει το βέτο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Βόρεια Μακεδονία και την Ευρωπαϊκή Ενωση.
ΔΙΕΘΝΗ

Εξαιρετικές οικονομικές σχέσεις ανάμεσα σε Τουρκία - Βόρεια Μακεδονία

Σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν παρά την πανδημία οι δύο χώρες είχαν εξαιρετικές εμπορικές συναλλαγές το 2020 και ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τις τουρκικές επιχειρήσεις να επενδύσουν ακόμη περισσότερο στη Βόρεια Μακεδονία.