ΓΔ: 2613.49 1.22% Τζίρος: 290.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:18
Φώτο: Shutterstock

Πούτιν - Ερντογάν συζήτησαν για τις εξαγωγές σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα

Οι συνομιλίες αυτές, πρόσθεσε η ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας, έγιναν ενόψει της ρωτοτουρκικής συνόδου κορυφής που θα διεξαχθεί «στο εγγύς μέλλον».

Ο καθορισμός «ασφαλών διαδρόμων» στη Μαύρη Θάλασσα για τις εξαγωγές σιτηρών καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στη βόρεια Συρία ήταν τα θέματα της συζήτησης των δύο προέδρων Τουρκίας και Ρωσίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία και το τουρκικό Anadolu.

Το τηλεφώνημα μεταξύ των δύο ηγετών γίνεται σε μια περίοδο που οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως αυξάνονται καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή σιτηρών στον κόσμο, υποδαυλίζει τις ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τον συντονισμό των προσπαθειών τους για τις εξαγωγές σιτηρών και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα. Οι συνομιλίες αυτές, πρόσθεσε η ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας, έγιναν ενόψει της ρωτοτουρκικής συνόδου κορυφής που θα διεξαχθεί «στο εγγύς μέλλον».

Σύμφωνα με το Anadolu, ο Τ. Ερντογάν είπε στον Βλ. Πούτιν ότι έχει έρθει η ώρα να αναλάβουν δράση με βάση το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για την εγκαθίδρυση ασφαλών θαλάσσιων διαδρόμων στη Μαύρη Θάλασσα για τις εξαγωγές σιτηρών. Επανέλαβε επίσης ότι ο πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας πρέπει να λήξει με μια διαρκή και δίκαιη ειρήνη, μέσω διαπραγματεύσεων, δηλώνοντας έτοιμος να συμβάλει σε αυτή τη διαδικασία.

Ο Ερντογάν προέτρεψε επίσης τον Πούτιν να εγκρίνει την παράταση της ισχύος του μηχανισμού που επιτρέπει στα Ηνωμένα Έθνη να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία, μέσω ενός μεθοριακού περάσματος στην Τουρκία, σε ζώνες που δεν ελέγχονται από το καθεστώς της Δαμασκού.

Η Ρωσία άσκησε βέτο την Παρασκευή, στην ψηφοφορία που έγινε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην παράταση αυτού του μηχανισμού για έναν χρόνο, αντιπροτείνοντας να συνεχιστεί η μεταφορά βοήθειας μόνο για έξι μήνες, κάτι που απορρίπτει η Δύση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ζαπορίζια πυρηνικός σταθμός
ΔΙΕΘΝΗ

Η Rosatom: Πρώτος αντιδραστήρας στο Άκουγιου Τουρκίας έως τέλος 2024

Η Rosatom ανακοίνωσε πως αναμένει την πρώτη αυτοσυντηρούμενη πυρηνική αντίδραση στον σταθμό Άκουγιου πριν το τέλος του έτους. Το έργο των 20 δισ. δολαρίων έχει καθυστερήσει και η λειτουργία του μετατίθεται πέραν του 2025.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Πούτιν για γενέθλια και Ουκρανία

Ο Ερντογάν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πούτιν για τα γενέθλιά του. Συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος προσφέρθηκε να μεσολαβήσει σε Μόσχα και Κίεβο.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικό drone χτύπησε τουρκικό πλοίο στην Ουκρανία: Ένας νεκρός

Τουλάχιστον ένας νεκρός και ένας τραυματίας από ρωσική επίθεση drone σε τουρκικό εμπορικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε ο Ζελένσκι. Δεκαένας ναυτικοί διασώθηκαν, ενώ αγνοείται ακόμη ένα άτομο. Το πλοίο μετέφερε καλαμπόκι.
Το Κρεμλίνο Μόσχας
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Σε εξέλιξη οι συζητήσεις για μεταφορά S-400 από Τουρκία

Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε ότι διεξάγονται συζητήσεις με την Άγκυρα για πιθανή μεταφορά ρωσικών S-400 σε φιλική προς τη Ρωσία τρίτη χώρα, χωρίς να αποκαλύπτει περαιτέρω λεπτομέρειες για τη διαδικασία.
Σεργκέι Λαβρόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Λαβρόφ: Υπό όρους θα εξετάσουμε μεταφορά των S-400 από την Τουρκία

Η Ρωσία δηλώνει ανοιχτή σε πιθανή μεταφορά των τουρκικών S-400 σε άλλη χώρα, αλλά υπό όρους και με ρωσική έγκριση, σύμφωνα με τον Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνάντηση με δημοσιογράφους στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν σε Ζελένσκι: Ανεξήγητες οι επιθέσεις στη Μαύρη Θάλασσα

Ο Ερντογάν ζήτησε από τον Ζελένσκι να σταματήσουν οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, τονίζοντας ότι η Τουρκία θα συμβάλει για τερματισμό του πολέμου και την επανέναρξη διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τη τουρκική προεδρία.