ΓΔ: 803.6 1.37% Τζίρος: 2.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:39:40 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Evropaiki Enosi, EU, European Union
Φωτο: Shutterstock

Επιπλέον ενίσχυση ύψους 1 δισ. ευρώ στέλνει η ΕΕ στην Ουκρανία

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η ΕΕ έχει συνδράμει με 2,2 δισ. ευρώ με στόχο την ενίσχυση της χώρας στους τομείς της ανθρωπιστικής βοήθειας, της ανάπτυξης, των τελωνείων και της άμυνας.

Το Συμβούλιο των Υπουργών αποφάσισε να παράσχει επειγόντως πρόσθετη μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή (ΜΧΣ) ύψους 1 δισ. ευρώ στην Ουκρανία που πλήττεται από τη ρωσική επιθετικότητα, με στόχο την ανοικοδόμηση της χώρας και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Μαζί με την επείγουσα βοήθεια ύψους 1,2 δισ. ευρώ που εκταμιεύθηκε νωρίτερα φέτος, η συνολική μακροοικονομική χρηματοδοτική στήριξη από την ΕΕ προς την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου ανέρχεται πλέον στα 2,2 δισ. ευρώ και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες. Η εν λόγω χρηματοδοτική συνδρομή λειτουργεί συμπληρωματικά προς τη λοιπή στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία στους τομείς της ανθρωπιστικής βοήθειας, της ανάπτυξης, των τελωνείων και της άμυνας.

Η βοήθεια που εγκρίθηκε σήμερα αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των άμεσων και πλέον επειγουσών χρηματοδοτικών αναγκών της Ουκρανίας, και στη διασφάλιση της δυνατότητας του ουκρανικού κράτους να συνεχίσει να επιτελεί τις πλέον κρίσιμες λειτουργίες του. Έχει τη μορφή μακροπρόθεσμου δανείου με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Θα έχει περίοδο διαθεσιμότητας ενός έτους και θα εκταμιευθεί ως μία ενιαία δόση, η οποία μπορεί να υποδιαιρεθεί σε ένα ή περισσότερα τμήματα. Αυτή η νέα πράξη βοήθειας αποτελεί μέρος της εξαιρετικής διεθνούς προσπάθειας που καταβάλλουν διμερείς χορηγοί και διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί για τη στήριξη της Ουκρανίας στην κρίσιμη αυτή συγκυρία.

Η αποδέσμευση της δόσης και της συνδρομής θα γίνει μόλις συμφωνηθεί μνημόνιο συνεννόησης με τις ουκρανικές αρχές. Αυτό θα περιλαμβάνει ενισχυμένη διαφάνεια και υποβολή εκθέσεων σχετικά με τη χρήση των κεφαλαίων και θα καθορίζει τη θέσπιση απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων με τις οποίες θα συνδέεται η εν λόγω βοήθεια.

Με δεδομένη την εξαιρετικά δύσκολη κατάστασης που αντιμετωπίζει η Ουκρανία, ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα καλύψει κατ' εξαίρεση το κόστος επιτοκίου που προκύπτει από τη βοήθεια, με τη μορφή δανείου, περιορίζοντας έτσι τις επιπτώσεις στη δημοσιονομική βιωσιμότητα της χώρας. Με τον τρόπο αυτό, η ΕΕ θα παράσχει πρόσθετη οικονομική ανακούφιση στην Ουκρανία και θα συμβάλει στη βελτίωση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους της χώρας. Η Επιτροπή θα μεριμνήσει για τη χορήγηση δανείου με μακρά περίοδο λήξης ώστε να δοθούν όσο το δυνατόν ευρύτερα χρονικά περιθώρια προκειμένου η Ουκρανία να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, να ανοικοδομήσει την οικονομία της σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες και να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες πλήρους αποπληρωμής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

European Union-Eyropaiki Enosi-EE
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ σπεύδει να καταρτίσει σχέδιο διαχείρισης των Ρώσων αρνητών στράτευσης

Η συνεδρίαση των πρεσβευτών των 27 κρατών μελών της ΕΕ συγκλήθηκε στο πλαίσιο του λεγόμενου ολοκληρωμένου μηχανισμού αντιμετώπισης πολιτικών κρίσεων, διευκρίνισε εκπρόσωπος της τσεχικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Russia, Rossia, Kyroseis, Sanctions
ΔΙΕΘΝΗ

Πιο δύσκολες οι βίζες στους Ρώσους, συμφωνία των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ

Πλέον οι Ρώσοι θα χρειάζεται να περιμένουν περισσότερο και να πληρώνουν περισσότερο για την έκδοση βίζας. Από τα μέσα Ιουλίου είχε παρατηρηθεί σημαντική αύξηση των διελεύσεων από τη Ρωσία στα σύνορα γειτονικών κρατών.
ΔΙΕΘΝΗ

Την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας για τα σιτηρά ζήτησε ο Σαρλ Μισέλ

Αναφέρθηκε και στην επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στην Οδησσό σημειώνοντας ότι εκατομμύρια τόνοι σιτηρών βρίσκονται μπλοκαρισμένοι σε κοντέινερ και πλοία εξαιτίας του ρωσικού αποκλεισμού της Μαύρης Θάλασσας.
xrysos
ΔΙΕΘΝΗ

Εμπάργκο στο χρυσό προβλέπει το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Με τον τρόπο αυτό, θα ενισχύσει την ευθυγράμμιση των κυρώσεων της ΕΕ με εκείνες των εταίρων της G7, ενώ το νέο πακέτο θα κάνει ακόμα πιο αυστηρό το «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων σε βάρος προσώπων που βρίσκονται στη «μαύρη λίστα».