ΓΔ: 802.5 1.23% Τζίρος: 10.22 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:34:10 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Δέσμευση των ΗΠΑ για επενδύσεις 600 εκατ. στις χώρες του Ειρηνικού

Με στόχο να ανακόψουν την επιρροή της Κίνας στα νησιά του Ειρηνικού, οι ΗΠΑ εγκαινιάζουν δυο νέες πρεσβείες σε Τόνγκα και Κιριμπάτι, ενώ η περιοχή έχει βρεθεί στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης Πεκίνου-Ουάσιγκτον.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις ανακοίνωσε σήμερα την παροχή 600 εκατομμυρίων δολαρίων για τις χώρες του Ειρηνικού, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την επιρροή της Κίνας στην περιοχή, με την αντιπαλότητα μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον να βρίσκεται στο επίκεντρο του φόρουμ των Νησιών του Ειρηνικού (FIP).

Η Χάρις επεσήμανε επίσης ότι η Ουάσινγκτον θα εγκαινιάσει δύο νέες πρεσβείες, μία στην Τόνγκα και μία στο Κιριμπάτι. «Είναι ένα σημαντικό βήμα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που τελικά αποκτήσαμε αμερικανική παρουσία στην Τόνγκα», τόνισε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης στο Φόρουμ των Νησιών του Ειρηνικού (FIP) που διεξάγεται στη Σούβα, πρωτεύουσα των νησιών Φίτζι.

Η Ουάσινγκτον σκοπεύει επίσης να διορίσει απεσταλμένο στον Ειρηνικό και να ξεκινήσει μια εθνική στρατηγική για την περιοχή. Η Χάρις κάλεσε τις χώρες «να σταθούν ενωμένες» καθώς κακοί παράγοντες προσπαθούν να υπονομεύσουν τη βασισμένη στους διεθνείς κανόνες τάξη, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει κάποια χώρα. «Αναγνωρίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια τα νησιά του Ειρηνικού ενδέχεται να μην έχετε λάβει τη διπλωματική προσοχή και υποστήριξη που χρειαζόσαστε», επεσήμανε.

«Θα το αλλάξουμε αυτό», δεσμεύθηκε η Χάρις, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν «να ενισχύσουν σημαντικά την παρουσία τους στην περιοχή του Ειρηνικού».

Η αντιπαλότητα μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ βρίσκεται στο επίκεντρο της φετινής συνόδου, εις βάρος της κλιματικής αλλαγής που πλήττει ιδιαίτερα τα νησιά του Ειρηνικού. Στη διάρκεια του φόρουμ θα συζητηθεί και η πρόταση της Κίνας να υπογράψει συμφωνία ασφαλείας με 10 χώρες που έχουν στενές σχέσεις μαζί της, κάτι στο οποίο αντιτίθενται κάποια μέλη.

Η περιοχή έχει αναχθεί σε επίκεντρο της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον. Τον Απρίλιο τα νησιά Σολωμόντα υπέγραψαν συμφωνία ασφαλείας με την Κίνα, ανατρέποντας τη μακροχρόνια συμμαχία τους με τις δυτικές δυνάμεις. Η παρέμβαση της Χάρις αποτελεί διπλωματική επιτυχία των ΗΠΑ, καθώς η Κίνα δεν έχει ποτέ προσκληθεί να κάνει αντίστοιχη παρέμβαση στη σύνοδο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Οι G7 επενδύουν 600 δισ. απέναντι στην κινεζική επέκταση στη Δύση

Με στόχο να μπει ανάχωμα στο σχέδιο πολλών τρισεκατομμυρίων της Κίνας, ο Μπάιντεν δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα διαθέσουν 200 δισ. δολάρια σε επενδύσεις ανάπτυξης υποδομών. Ακόμα 300 δισ. ευρώ θα ρίξει η Ευρώπη.
ΔΙΕΘΝΗ

Παγκόσμια Τράπεζα: Ανησυχία ότι η ύφεση θα συνεχιστεί και μετά το 2023

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας σημείωσε ότι οι προοπτικές για το 2023 έχουν γίνει δυσχερέστερες, καθώς αν και υπάρχουν ευκαιρίες, το νέο lockdown που είχε επιβληθεί στην Κίνα το δεύτερο τρίμηνο επιβράδυνε την οικονομία.
semi-conductors-chips-technology
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ περιορίζουν τις εξαγωγές μικροκυκλωμάτων προς κινεζικές εταιρίες

Το υπουργείο Εμπορίου έχει την πρόθεση έκδοσης νέων κανονισμών επί τη βάσει περιορισμών που γνωστοποιήθηκαν μέσω επιστολών προηγούμενα μέσα στο 2022, σε τρεις αμερικανικές εταιρίες.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο νέος κυβερνήτης της Ιντιάνα πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ταϊβάν

Από τις 3 Αυγούστου όταν η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι επισκέφθηκε το νησί και συναντήθηκε με την πολιτική ηγεσία του, η ένταση στην θαλάσσια περιοχή γύρω από την Ταϊβάν και ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα συνεχώς αυξάνεται.