ΓΔ: 1422.11 0.32% Τζίρος: 36.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:34:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Pixabay

Γερμανία: Φόβοι για κοινωνική αναταραχή - Προτάσεις για πλαφόν στην ενέργεια

Μερικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι η υποστήριξη της κοινής γνώμης για μία σκληρή γραμμή κατά της Μόσχας, μπορεί να αποδυναμωθεί περαιτέρω, αν οι συνθήκες της καθημερινότητας επιδεινωθούν περισσότερο.

Το κόστος της ενέργειας για τα νοικοκυριά στη Γερμανία μπορεί να τριπλασιαστεί, καθώς η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου μειώνεται, όπως δηλώνουν αξιωματούχοι του ενεργειακού τομέα, ενώ ένας εκπρόσωπος εταιρίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόκλησης κοινωνικής αναταραχής εκτός και αν υπάρξει ένα πλαφόν στις τιμές.

Σε μία συνέντευξή του στον γερμανικό όμιλο ΜΜΕ, RND που δημοσιεύεται σήμερα, ο Κλάους Μίλερ που ηγείται της αρμόδιας ομοσπονδιακής ρυθμιστικής αρχής, παρότρυνε τους καταναλωτές να μειώσουν την κατανάλωσή τους, προκειμένου να αποταμιεύσουν χρήματα.

Σε μία συνέντευξή του στο Reuters, ο υπεύθυνος των δημοτικών έργων στην πόλη Κέμνιτς, που έχει μία από τις 900 δημοτικές επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα της Γερμανίας, δήλωσε: «Πρέπει να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά, ώστε να υπάρξει ένα ανώτατο όριο στο κόστος της ενέργειας,» δήλωσε ο Ρόλαντ Βάρνερ, προειδοποιώντας ότι οι ετήσιοι λογαριασμοί των 1.500 ευρώ είναι πιθανό ότι θα αυξηθούν στα 4.700 ευρώ τον Οκτώβριο. «Στην περίπτωση που προκληθεί κοινωνική αναταραχή, το κράτος δεν θα μπορεί να την αντιμετωπίσει», εκτίμησε ο ίδιος.

Το υπουργείο Ενέργειας δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε ένα αίτημα σχολιασμού.

Ο υπουργός Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ έχει στο παρελθόν απορρίψει εκκλήσεις για την επιβολή πλαφόν από το κράτος στις τιμές της ενέργειας, δηλώνοντας ότι το κράτος δεν μπορεί να αντισταθμίσει πλήρως τις αυξημένες τιμές και ότι μία προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση θα έστελνε το λάθος ένα λάθος μήνυμα, σχετικά με την ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας.

Μετά την ευημερία που επέτυχε για δεκαετίες, εκμεταλλευόμενη το φθηνό ρωσικό αέριο, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, βρίσκεται αντιμέτωπη με μία κρίσιμη περίοδο για την αναπτυξιακή πορεία της, καθώς η Ρωσία μειώνει τη ροή του φυσικού αερίου.

Οι δυτικές κυβερνήσεις δηλώνουν ότι η Μόσχα προχωρεί σε αντίποινα κατά των κυρώσεων που της επιβλήθηκαν μετά από την εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά η Μόσχα επικαλείται τεχνικά προβλήματα.

Μερικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι η υποστήριξη της κοινής γνώμης για μία σκληρή γραμμή κατά της Μόσχας, μπορεί να αποδυναμωθεί περαιτέρω, αν οι συνθήκες της καθημερινότητας επιδεινωθούν περισσότερο.

Μία δημοσκόπηση (Forsa) που δημοσιοποιήθηκε χθες, εντόπισε ότι η υποστήριξη σε ένα μποϊκοτάζ για το ρωσικό φυσικό αέριο έχει μειωθεί από το ποσοστό 44% στο οποίο καταγράφηκε πριν από έξι εβδομάδες, σε ένα ποσοστό που φτάνει μόλις το 32% σήμερα.

Με τις τιμές άμεσης παράδοσης να αυξάνονται, ο Μίλερ προειδοποίησε ότι οι τελικοί καταναλωτές που έχουν συμβόλαια σταθερής τιμής, θα βρουν τους εαυτούς τους να πληρώνουν διπλάσια τιμή σήμερα, ενώ το ενεργειακό κόστος για τα ίδια νοικοκυριά, θα τριπλασιαστεί στο τέλος του καλοκαιριού.

«Μερικές τιμές στις καθημερινές συναλλαγές έχουν επταπλασιαστεί,» δήλωσε ο Μίλερ. «Όλη αυτή η κατάσταση δεν θα αντιμετωπιστεί άμεσα. Δεν θα αντιμετωπιστεί συνολικά, ενώ τελικά, θα πρέπει να καταβληθεί το τίμημα,» εκτίμησε ο ίδιος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

energeia_ape
ΔΙΕΘΝΗ

Υπέρ της «δίκαιης» κατανομής κόστους για τις ΑΠΕ το γερμανικό ΥΠΟΙΚ

Η διαμάχη μεταξύ των βόρειων και των νότιων κρατιδίων έχει ενταθεί πρόσφατα, με τους κατοίκους των βόρειων να διαμαρτύρονται για τις υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή τους, παρά τη φθηνότερη παραγωγή αιολικής ενέργειας εκεί.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία συνεχίζει να διχάζεται για την πυρηνική ενέργεια

Ο Βαυαρός πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ, με δηλώσεις του στην Bild am Sonntag, ζήτησε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να παραχωρήσει στην κρατιδιακή κυβέρνηση της Βαυαρίας την ευθύνη για τη λειτουργία πυρηνικού σταθμού, προκαλώντας αντιδράσεις.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βαυαρία θέλει συνέχιση της λειτουργίας πυρηνικών εργοστασίων υπό ευθύνη της

Το κρατίδιο, όπου εδρεύουν ορισμένες από τις πιο επιτυχημένες εξαγωγικές βιομηχανίες της Γερμανίας, αξιώνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να τροποποιήσει τη νομοθεσία για την αποπυρηνικοποίηση.
fysiko aerio,
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Στο 90,64% η πληρότητα των δεξαμενών αποθήκευσης φυσικού αερίου

Oι γερμανικές δεξαμενές είναι πλήρεις κατά 90,64%, 16 μονάδες περισσότερο από τον μέσο όρο των προηγούμενων πέντε ετών, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.