ΓΔ: 2449.29 -0.10% Τζίρος: 260.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φωτο: Pixabay

Νομοσχέδιο για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία ενέκρινε η Γερουσία

Καθώς οι ενέργειες της Τουρκίας έχουν ξεπεράσει τα όρια τα τελευταία χρόνια η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας στις ΗΠΑ ενέκρινε νομοσχέδιο για επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα.

Αυξάνεται η πίεση στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για να επιβάλει κυρώσεις ενάντια στην Τουρκία. Η αγορά των S-400 σε συνδυασμό με την στρατιωτική επέμβαση στη Συρία οδήγησαν την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας να εγκρίνει νομοσχέδιο για την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας.

Η Επιτροπή ενέκρινε με ψήφους 18 υπέρ και 4 κατά, το νομοσχέδιο του 2019 περί «προώθησης της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας και αποτροπής της επανεμφάνισης του Ισλαμικού Κράτους» να κατατεθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια του Σώματος. «Τώρα είναι η στιγμή η Γερουσία να συνασπιστεί και να αδράξει αυτή την ευκαιρία για να αλλάξει τη στάση της Τουρκίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Τζιμ Ρις.

«Οι ενέργειες της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια έχουν ξεπεράσει τα όρια. Αυτό το νομοσχέδιο καθιστά σαφές στην Τουρκία ότι η στάση της στη Συρία είναι απαράδεκτη και η αγορά των S-400 είναι μη βιώσιμη», ανέφερε σε tweet του ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ. Ωστόσο αρκετοί ήταν οι γερουσιαστές που διαφώνησαν έντονα και τάχθηκαν ενάντια στο νομοσχέδιο αυτό.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ραντ Πολ τόνισε πως η κυβέρνηση Τραμπ αντιτάσσεται στον νόμο επειδή αποδυναμώνει την εξουσία του προέδρου και ενδέχεται να καταστήσει δυσκολότερες τις διαπραγματεύσεις με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ζητήματα όπως η αγορά των πυραυλικών συστημάτων και ο πόλεμος στη Συρία.

Πολλοί βουλευτές και των δύο κομμάτων είναι εξοργισμένοι για την αγορά της Τουρκίας των ρωσικών S-400, τα οποία θεωρούν απειλή για τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Είναι επίσης οργισμένοι για τη στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία.

«Αυτό δεν είναι κάποιος μικροκαβγάς με αυτή τη χώρα. Αυτό είναι μια στροφή αυτής της χώρας, της Τουρκίας, προς μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που είχε στο παρελθόν», πρόσθεσε ο Ρις. «Μας κοροϊδεύουν, και κοροϊδεύουν και τους νατοϊκούς συμμάχους τους», τόνισε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαχητικό αεροσκάφος F-35
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Κίνηση στο Κογκρέσο για φραγμό επιστροφής της Τουρκίας στα F-35

Η βουλευτής Ντίνα Τίτους ξεκινά πρωτοβουλία στο Κογκρέσο για να εμποδίσει τυχόν επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35 αν δεν λυθεί το θέμα S-400, ενεργοποιώντας νόμιμα εργαλεία μπλοκαρίσματος πώλησης όπλων.
Σημαίες ΗΠΑ Τουρκίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέσσερις Ελληνοαμερικανοί βουλευτές κατά της πώλησης κινητήρων στην Τουρκία

Τέσσερις Ελληνοαμερικανοί βουλευτές εκφράζουν ανησυχία για την πιθανή πώληση κινητήρων μαχητικών στην Τουρκία, τονίζοντας ότι απειλεί τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και ζητούν αυστηρή συμμόρφωση με το νόμο CAATSA.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο προς Τραμπ: Όχι κινητήρες για το τουρκικό KAAN

Το Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο ζητά με επιστολή του στον Μπάιντεν να σταματήσει την πώληση κινητήρων GE F110 στην Τουρκία για τα μαχητικά KAAN και να μην προχωρήσει η απόκτηση F-35 από την Άγκυρα.
Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Πιθανή συνάντηση με Τραμπ στο περιθώριο του ΝΑΤΟ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως «πιθανότατα» θα συνομιλήσει διμερώς με τον Ντόναλντ Τραμπ όταν ο Αμερικανός πρόεδρος επισκεφθεί την Άγκυρα για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον επόμενο μήνα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Η Άγκυρα στηρίζει τη συμφωνία Ιράν-ΗΠΑ, λέει σε Πεζεσκιάν

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στον Ιρανό πρόεδρο ότι η Τουρκία στηρίζει τη συμφωνία Ιράν-ΗΠΑ και προσφέρεται να συμβάλει για ειρηνική ολοκλήρωσή της, τονίζοντας τη σημασία επαγρύπνησης και νέων πρωτοβουλιών για περιφερειακή ειρήνη.
Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ παρέλαβε νέο αεροσκάφος από το Κατάρ, ετοιμάζει ταξίδια

Ο Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε ότι θα επισκεφθεί την Τουρκία και θα πραγματοποιήσει νέα επίσκεψη στην Κίνα εντός του 2026, ενώ ανακοίνωσε και τη σύνοδο με τον Σι Τζινπίνγκ στη χώρα αυτή αργότερα μέσα στη χρονιά.