ΓΔ: 2662.71 -0.54% Τζίρος: 205.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:55:53
Φώτο: Shutterstock

Η Άγκυρα επιμένει: Θα χρησιμοποιήσουμε τους S400 κόντρα σε κυρώσεις των ΗΠΑ

Η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ δεν πρόκειται να επηρεάσει την απόφαση της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα των S-400 δήλωσε ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ανυποχώρητη δείχνει η Τουρκία παρά την νέα απειλή κυρώσεων από τις ΗΠΑ με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ιμπραχίμ Καλίν να δηλώνει πως «η απόφαση της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία δεν θα επηρεάσει την χρήση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Άγκυρα, ακόμα και αν περάσει το νομοσχέδιο και από το Κογκρέσο».

Νωρίτερα το BD είχε μεταδώσει πως:

Η Επιτροπή ενέκρινε με ψήφους 18 υπέρ και 4 κατά, το νομοσχέδιο του 2019 περί «προώθησης της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας και αποτροπής της επανεμφάνισης του Ισλαμικού Κράτους» να κατατεθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια του Σώματος. «Τώρα είναι η στιγμή η Γερουσία να συνασπιστεί και να αδράξει αυτή την ευκαιρία για να αλλάξει τη στάση της Τουρκίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Τζιμ Ρις.

«Οι ενέργειες της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια έχουν ξεπεράσει τα όρια. Αυτό το νομοσχέδιο καθιστά σαφές στην Τουρκία ότι η στάση της στη Συρία είναι απαράδεκτη και η αγορά των S-400 είναι μη βιώσιμη», ανέφερε σε tweet του ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ. Ωστόσο αρκετοί ήταν οι γερουσιαστές που διαφώνησαν έντονα και τάχθηκαν ενάντια στο νομοσχέδιο αυτό.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ραντ Πολ τόνισε πως η κυβέρνηση Τραμπ αντιτάσσεται στον νόμο επειδή αποδυναμώνει την εξουσία του προέδρου και ενδέχεται να καταστήσει δυσκολότερες τις διαπραγματεύσεις με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ζητήματα όπως η αγορά των πυραυλικών συστημάτων και ο πόλεμος στη Συρία.

Πολλοί βουλευτές και των δύο κομμάτων είναι εξοργισμένοι για την αγορά της Τουρκίας των ρωσικών S-400, τα οποία θεωρούν απειλή για τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Είναι επίσης οργισμένοι για τη στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία.

«Αυτό δεν είναι κάποιος μικροκαβγάς με αυτή τη χώρα. Αυτό είναι μια στροφή αυτής της χώρας, της Τουρκίας, προς μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που είχε στο παρελθόν», πρόσθεσε ο Ρις. «Μας κοροϊδεύουν, και κοροϊδεύουν και τους νατοϊκούς συμμάχους τους», τόνισε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μασούντ Πεζεσκεγιάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μηνύματα Πεζεσκιάν στις ΗΠΑ και τετ α τετ Πούτιν με Ερντογάν

Στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης στο Μπισκέκ βρίσκονται οι εξελίξεις στις σχέσεις Ιράν-ΗΠΑ, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενίσχυση της συνεργασίας Ρωσίας-Κίνας.
Στενά Δαρδανελίων Τουρκία σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Άγκυρα σχεδιάζει ασφαλή εξαγωγή σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα

Η Τουρκία έχει εκπονήσει σχέδιο για την ασφαλή μεταφορά σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα και βρίσκεται σε επαφές με Ρωσία και Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Φιντάν, που τόνισε την επιδίωξη νέας συμφωνίας εξαγωγών.
Μαρία Ζαχάροβα συνέντευξη τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα απαιτεί εξηγήσεις για τα όπλα στην Ουκρανία από ΗΠΑ και Τουρκία

Η Ρωσία ζήτησε εξηγήσεις από ΗΠΑ και Τουρκία για πιθανά σχέδια μεταφοράς αμερικανικών όπλων από την Τουρκία στην Ουκρανία, προειδοποιώντας για σοβαρές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, σύμφωνα με τη Μαρία Ζαχάροβα.
Βουλή Τουρκίας Άγκυρα
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Ζητά μορατόριουμ επιθέσεων σε πλοία στη Μαύρη Θάλασσα

Η Τουρκία ζήτησε από Ρωσία και Ουκρανία να σταματήσουν τις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, τονίζοντας πως τα τουρκικά συμφέροντα πλήττονται και προτείνοντας τη δημιουργία ειδικού μηχανισμού μορατόριου.
δεξαμενόπλοιο Αφραμαξ στη Μαύρη Θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικοί πύραυλοι χτύπησαν τουρκικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα: 5 νεκροί

Τουρκικών συμφερόντων φορτηγό πλοίο δέχθηκε επίθεση με τρεις ρωσικούς πυραύλους στη Μαύρη Θάλασσα, με πέντε ναυτικούς νεκρούς και άλλους πέντε αγνοούμενους, σύμφωνα με το Ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό.
s400 system
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία και Τουρκία συζητούν για πιθανή μεταπώληση των S-400 σε τρίτη χώρα

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι Ρωσία και Τουρκία βρίσκονται σε επαφές για ενδεχόμενη μεταπώληση των S-400 από την Άγκυρα σε τρίτη χώρα, υπογραμμίζοντας πως απαιτείται ρωσική άδεια για μια τέτοια ενέργεια.