ΓΔ: 2118.27 -0.55% Τζίρος: 263.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
ουκρανική σημαία σε σιτάρι
Η ουκρανική σημαία τοποθετημένη πάνω σε κόκκους σιταριού, αναδεικνύοντας τον ρόλο της Ουκρανίας στην αγροτική παραγωγή.

Οι πρώτες εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών πιθανό να γίνουν αυτή την εβδομάδα

Το κοινό κέντρο συντονισμού (JCC) στην Κωνσταντινούπολη θα επιβλέψει τις αναχωρήσεις από τρία ουκρανικά λιμάνια στα οποία τα πλοία θα πρέπει να παρακάμψουν τις νάρκες και να γίνουν επιθεωρήσεις.

Tο κέντρο που θα εποπτεύει τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών αναμένεται να ανοίξει επίσημα σήμερα στην Κωνσταντινούπολη έπειτα από μια συμφωνία ορόσημο που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα και υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε πως το πρώτο πλοίο είναι πιθανό να αναχωρήσει από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας σε μερικές ημέρες.

Η Ρωσία και η Ουκρανία υπέγραψαν τη συμφωνία την Παρασκευή, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Άγκυρας και των Ηνωμένων Εθνών και προβλέπει την επανάληψη των εξαγωγών σιτηρών και λιπασμάτων, που έχουν αποκλειστεί στα σιλό λόγω του πολέμου, ώστε να μετριαστεί μια διεθνής επισιτιστική κρίση.

Το κοινό κέντρο συντονισμού (JCC) στην Κωνσταντινούπολη θα επιβλέψει τις αναχωρήσεις από τρία ουκρανικά λιμάνια στα οποία τα πλοία θα πρέπει να παρακάμψουν τις νάρκες, και θα διενεργήσει επιθεωρήσεις στα εισερχόμενα πλοία για όπλα. Όλα τα πλοία διέρχονται μέσω τουρκικών υδάτων.

Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε πως όλες οι λεπτομέρειες έχουν επιλυθεί, περιλαμβανομένης μιας ασφαλής διαδρομής πλοίων που δεν θα απαιτεί την εκκαθάριση των θαλάσσιων ναρκών.

«Δεν θα πάρει περισσότερο από μερικές ημέρες. Φαίνεται πως τα πρώρα σιτηρά θα φορτωθούν αυτή την εβδομάδα και η εξαγωγή τους από την Ουκρανία θα λάβει χώρα», είπε ο αξιωματούχος, που ζήτησε ανωνυμία.

Η συμφωνία τέθηκε σχεδόν αμέσως σε κίνδυνο όταν η Ρωσία εξαπέλυσε πυραύλους Κρουζ στο λιμάνι της Οδησσού, το μεγαλύτερο της Ουκρανίας, το πρωί του Σαββάτου, μόλις 12 ώρες μετά την τελετή υπογραφής στην Κωνσταντινούπολη.

Όμως τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο έχουν πει ότι θα προχωρήσουν με τη συμφωνία - την πρώτη σημαντική διπλωματική εξέλιξη στη σύγκρουση, που διανύει τώρα τον έκτο μήνα.

Όλα τα μέρη θα διορίσουν εκπροσώπους στo JCC για να παρακολουθούν την εφαρμογή της συμφωνίας.

Η Ουκρανία και η Ρωσία εξήγαγαν περίπου το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φωτιά μετά από βομβαρδισμό
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Επίθεση της Ρωσίας σε υποδομές της Naftogaz στην Πολτάβα

Η Naftogaz ανακοίνωσε ότι ρωσική επίθεση σε υποδομές της στην Πολτάβα προκάλεσε πυρκαγιά. Σύμφωνα με την εταιρεία, από την αρχή του έτους έχουν γίνει πάνω από 40 επιθέσεις κατά ενεργειακών της εγκαταστάσεων.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Νεκρός στη Ροστόφ από ουκρανική επίθεση - Φωτιά σε πλοίο στην Αζοφική

Ένας νεκρός και τέσσερις τραυματίες είναι ο απολογισμός ουκρανικής επίθεσης με drones και πυραύλους στη Ροστόφ. Από τα χτυπήματα προκλήθηκαν ζημιές σε πλοίο με ξένη σημαία, φωτιά σε αποθήκη και πλήγματα σε υποδομές στην Ταγκανρόγκ.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Ελάχιστα εδαφικά κέρδη η Ρωσία τον Μάρτιο

Ρεκόρ επιβράδυνσης στις ρωσικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία σημειώθηκε τον Μάρτιο, με τις δυνάμεις να μην κατακτούν νέα εδάφη και ορισμένα να χάνονται, λόγω ουκρανικών αντεπιθέσεων και περιορισμών σε Starlink και Telegram, σύμφωνα με το ISW.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Στους δέκα οι νεκροί από βομβαρδισμούς σε όλη τη χώρα

Μαζική ρωσική αεροπορική επίθεση στην Ουκρανία προκάλεσε τουλάχιστον 10 νεκρούς, με το Κίεβο να κάνει λόγο για «κλιμάκωση». Εκτοξεύθηκαν περίπου 500 drones και πύραυλοι, σύμφωνα με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ Αντρίι Σιμπίχα.
Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Μαζική ρωσική επίθεση με σχεδόν 500 drones και πυραύλους

Η Ρωσία εκτόξευσε σχεδόν 500 drones και πυραύλους κατά της Ουκρανίας, ως απάντηση στις προτάσεις για πασχαλινή εκεχειρία, με αποτέλεσμα τρεις νεκρούς σε Μπούτσα, Ζίτομιρ και Χάρκοβο σύμφωνα με τις αρχές.