ΓΔ: 882.51 0.80% Τζίρος: 3.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:56:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Gazprom: Στο χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον 14 ετών η παραγωγή τον Ιούλιο

Η παραγωγή υποχώρησε κατά 14% τον προηγούμενο μήνα, ενώ από την αρχή του έτους είναι μειωμένη κατά 4% λόγω και των κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία.

Η ημερήσια παραγωγή φυσικού αερίου της Gazprom υποχώρησε τον Ιούλιο στο χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το 2008, καθώς οι εξαγωγές της σε βασικές αγορές μειώθηκαν για τέταρτο συνεχή μήνα. 

Ο ρωσικός όμιλος φυσικού αερίου άντλησε κατά μέσο όρο 774 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως τον περασμένο μήνα, μειωμένα κατά 14% από τον Ιούνιο, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg που βασίζονται σε στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα. Η παραγωγή της Gazprom μέχρι στιγμής φέτος είναι 262,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, μειωμένη κατά 12% σε σχέση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο. Η εταιρεία σχεδίαζε να παράγει 494,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2022, μειωμένη κατά 4% σε σχέση με πέρυσι. 

Η πτώση της παραγωγής ακολουθεί τη σημαντική μείωση των παραδόσεων της Gazprom στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιστορικά τη μεγαλύτερη αγορά της, εν μέσω της επιδείνωσης των σχέσεων της Ρωσίας με τη Δύση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η εταιρεία νωρίτερα φέτος περιέκοψε τις προμήθειες σε αρκετές χώρες και μείωσε τις ροές στον αγωγό Nord Stream προς τη Γερμανία στο 20% της δυναμικότητας, επικαλούμενη προβλήματα συντήρησης με τις τουρμπίνες.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και επιχειρήσεις ανησυχούν ότι η Ρωσία μπορεί να σταματήσει εντελώς τις ροές φυσικού αερίου, καθώς η ΕΕ προσπαθεί να αποτρέψει την ενεργειακή κρίση από το να οδηγήσει το μπλοκ σε ύφεση. 

Η Gazprom, η οποία δεν παρέχει ανάλυση των εξαγωγών της, προμήθευσε κατά μέσο όρο 206 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα σε χώρες εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, τον Ιούλιο, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg. Αυτό είναι μια πτώση περίπου 22% από το επίπεδο του Ιουνίου. Είναι επίσης το χαμηλότερο από τουλάχιστον το 2014, ακόμη και με τις ημερήσιες ροές προς την Κίνα να σημειώνουν ρεκόρ τρεις φορές τον περασμένο μήνα. 

Οι παραδόσεις της εταιρείας μέσω της Ουκρανίας παραμένουν λιγότερο από το 40% του συμβατικού όγκου διαμετακόμισης, αφού ένα σημαντικό διασυνοριακό σημείο εισόδου φυσικού αερίου τέθηκε εκτός λειτουργίας στα μέσα Μαΐου. Εν τω μεταξύ, η Gazprom σταμάτησε τις ροές μέσω της σύνδεσης Yamal-Europe, η οποία διέρχεται από τη Λευκορωσία και την Πολωνία προς τη Γερμανία, τον Μάιο εν μέσω αντικυρώσεων από τη Ρωσία.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

«Πνίγει» την Ευρώπη η Gazprom, εκτίναξη 22% για το φυσικό αέριο

Ξαφνική μείωση των ροών φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό με πρόσχημα τις διεθνείς κυρώσεις οδηγεί την τιμή στα 118 ευρώ/ μεγαβατώρα. Καμία ανησυχία προς το παρόν από Γερμανία για την ενεργειακή επάρκεια.