ΓΔ: 1998.38 -0.80% Τζίρος: 284.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Παλάτι του Ουέστμινστερ
Το εμβληματικό Παλάτι του Ουέστμινστερ με το ρολόι Μπιγκ Μπεν δίπλα στον Τάμεση, Λονδίνο.

Βρετανία: Αναβλήθηκε η ψηφοφορία για νέο πρωθυπουργό λόγω υποψιών για κυβερνοεπίθεση

Δεν εντοπίστηκε κάποια συγκεκριμένη απειλή από κάποιο εχθρικό κράτος και η προειδοποίηση είχε γενικότερο χαρακτήρα, σχετικά με τη διαδικασία της ψηφοφορίας και τα ευαίσθητα σημεία της.

Η ψηφοφορία των μελών του Συντηρητικού Κόμματος στη Βρετανία για την εκλογή του επόμενου πρωθυπουργού της χώρας αναβλήθηκε έπειτα από προειδοποίηση της υπηρεσίας πληροφοριών GCHQ για το ενδεχόμενο κυβερνοεπίθεσης από χάκερ, που θα μπορούσε να προκαλέσει αλλαγές στα ψηφοδέλτια, όπως ανέφερε την Τρίτη, σε δημοσίευμά της η εφημερίδα “The Telegraph.”

Δεν εντοπίστηκε κάποια συγκεκριμένη απειλή από κάποιο εχθρικό κράτος και η προειδοποίηση είχε γενικότερο χαρακτήρα, σχετικά με τη διαδικασία της ψηφοφορίας και τα ευαίσθητα σημεία της, σύμφωνα με το δημοσίευμα..

Ως συνέπεια των ανησυχιών, το Συντηρητικό Κόμμα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα σχέδια του να επιτρέψει στα μέλη του να αλλάξουν την ψήφο τους για τον επόμενο ηγέτη αργότερα στη διάρκεια της διαδικασίας, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα.

Οι επιστολικές ψήφοι δεν έχουν ακόμη διανεμηθεί στα περίπου 160.000 μέλη του κόμματος, που έχουν ειδοποιηθεί τώρα ότι είναι πιθανό να τις λάβουν ακόμη και στις 11 Αυγούστου, προστίθεται στο ίδιο δημοσίευμα. Η αποστολή των επιστολικών ψήφων επρόκειτο να αρχίσει από τη Δευτέρα, ανέφερε η Telegraph.

Ο πρώην υπουργός των Οικονομικών Ρίσι Σούνακ και η υπουργός των Εξωτερικών Λιζ Τρας διεκδικούν την ηγεσία των Συντηρητικών και τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία της Βρετανίας. Η Τρας προηγείται στις δημοσκοπήσεις μεταξύ των μελών του Συντηρητικού Κόμματος, που θα αποφασίσουν ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας στις 5 Σεπτεμβρίου, μετά από εβδομάδες ψηφοφορίας.

Η GCHQ συλλέγει πληροφορίες από ολόκληρο τον κόσμο, προκειμένου να εντοπίσει, αλλά και να αποτρέψει απειλές κατά της Βρετανίας. Ένας εκπρόσωπος του Εθνικού Κέντρου Κυβερνοασφάλειας (NCSC), το οποίο υπάγεται στην GCHQ, δήλωσε ότι δόθηκαν συμβουλές στο Συντηρητικό Κόμμα.

«Η υπεράσπιση των δημοκρατικών και εκλογικών διαδικασιών στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία προτεραιότητα για το NCSC και θα συνεργαστούμε στενά με όλα τα κοινοβουλευτικά πολιτικά κόμματα, τις τοπικές αρχές και τα μέλη του κοινοβουλίου, παρέχοντας οδηγίες για την κυβερνοασφάλεια, αλλά και σχετική υποστήριξη», δήλωσε στο Reuters ένας εκπρόσωπος του ίδιου κέντρου.

«Όπως θα αναμένατε από την αρμόδια εθνική αρχή για την κυβερνοασφάλεια, δώσαμε συμβουλές στο Συντηρητικό Κόμμα, σχετικά με ζητήματα ασφάλειας για την διαδικτυακή ψηφοφορία εκλογής της ηγεσίας», πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sunak, Great Britain, Britain, England, Bretania, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις σε τέσσερα στελέχη των Χούθι επέβαλε η Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ είπε την Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων για να πλήξει εκείνους που χρηματοδοτούν τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βρετανία εξετάζει χιλιομετρικό φόρο για ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή φόρου στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ώστε να συμβάλλουν όλοι στη χρηματοδότηση των οδικών έργων. Σύμφωνα με τη Daily Telegraph, η χρέωση ίσως φτάσει τις 3 πένες ανά μίλι από το 2028.
Μπιγκ Μπεν Λονδίνο
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία στη Βρετανία για κρατούμενους που απελευθερώνονται κατά λάθος

Αποκαλύψεις για δεκάδες λανθασμένες αποφυλακίσεις κρατουμένων κάθε χρόνο προκαλούν αντιδράσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, εντείνοντας την πίεση στην κυβέρνηση για το χάος στις φυλακές.
Τράπεζα της Αγγλίας πρόσοψη
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Αμετάβλητο το επιτόκιο διατηρεί η Τράπεζα της Αγγλίας

Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε το βασικό επιτόκιο στο 4%, παρά τον πληθωρισμό στο 3,8%, πάνω από τον στόχο του 2%. Πέντε από τα εννέα μέλη της επιτροπής ψήφισαν υπέρ της διατήρησης, τέσσερα υπέρ της μείωσης.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Ο πατέρας του δράστη αποκαλύπτει απειλές για τη ζωή του

Ο πατέρας του Άξελ Ρουντακουμπάνα, που καταδικάστηκε σε 52 χρόνια για τη δολοφονία τριών κοριτσιών το 2024 στο Σάουθπορτ, αποκάλυψε ότι ο γιος του είχε βίαιες τάσεις και απείλησε να τον σκοτώσει μετά την αποβολή του από το σχολείο.