ΓΔ: 905.04 -0.05% Τζίρος: 54.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο:Shutterstock

Τουρκία: Η ΕΕ δεν έχει καμία εξουσία να καθορίσει θαλάσσιες δικαιοδοσίες

Έντονη αντίδραση της Τουρκίας για την στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο κατά της συμφωνίας με τη Λιβύη. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τονίζει πως η στάση των δυο μέτρων και δυο σταθμών δεν θα τους να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους στην ανατολική Μεσόγειο.

Βολές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης έριξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, αντιδρώντας έντονα στη στήριξη που εκφράστηκε στην Ελλάδα και την Κύπρο, κατά τη Σύνοδο Κορυφής.

Η Τουρκία κατηγόρησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι προωθεί τις «μαξιμαλιστικές θέσεις» της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ εγκάλεσε την ΕΕ αναφέροντας ότι δεν έχει καμία εξουσία να καθορίσει θαλάσσιες δικαιοδοσίες.

Και επανέλαβε ότι αυτή η στάση των δυο μέτρων και δυο σταθμών δεν θα αποτρέψει την Τουρκία να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στην ανατολική Μεσόγειο. Όλα αυτά, μετά τη θέση που καταγράφηκε στη Σύνοδο Κορυφής κατά της Αγκυρας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, τόνισε ότι η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη. Επιπλέον, εξέφρασαν την πλήρη αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο, απέναντι σε αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας.

Τουρκία κατά ΕΕ: Δεν είστε διεθνές δικαστήριο

Η απάντηση της Τουρκίας ήρθε διά στόματος Χαμί Ακσόι, του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας. «Με το πρόσχημα της αλληλεγγύης στα μέλη του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ΕΕ για μία ακόμη φορά επέδειξε ότι προωθεί τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων, ενάντια στο διεθνές δίκαιο και την ισότητα», δήλωσε αναφορικά με τη θέση που εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

«Όπως έχουμε ξαναπεί, η ΕΕ δεν έχει καμία εξουσία να καθορίσει θαλάσσιες δικαιοδοσίες. Με τον ίδιο τρόπο, η ΕΕ δεν είναι ένα διεθνές δικαστήριο. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ δεν μπορεί να αποφανθεί για το μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης που υπογράφηκε νόμιμα», τόνισε ο Τούρκος αξιωματούχος και συνέχισε την επίθεση εναντίον ΕΕ, Ελλάδας και Κύπρου.

«Όταν η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση, χωρίς δικαίωμα να είναι κανονικό κράτος και να εκπροσωπεί όλο το νησί, υπέγραφε συμφωνίες όπως το 2003, το 2007 και το 2010 με χώρες στην περιοχή, ενάντια στα συμφέροντα των Τουρκοκύπριων, η ΕΕ παρέμεινε σιωπηλή και όταν η Ελλάδα καταπατούσε τα δικαιώματα της Λιβύης στην υφαλοκρηπίδα, έκλεινε τα μάτια. Αυτή η συμπεριφορά της ΕΕ απέναντί μας τώρα είναι ένα νέο παράδειγμα της πολιτικής δυο μέτρων και δυο σταθμών που ακολουθεί», δήλωσε ο Χαμί Ακσόι.

«Αυτή η συμπεριφορά δεν θα μας αποτρέψει από την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο», κατέληξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκικά drones θα συνοδεύουν τα πλωτά γεωτρύπανα

Τα drones θα απογειώνονται από το αεροδρόμιο του Λευκόνοικου στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο ως βάση. Τα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα θα ξεκινήσουν να απογειώνονται από τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου.
ΔΙΕΘΝΗ

Halkbank: Απορρίφθηκε η έφεσή της για τραπεζική απάτη υπέρ του Ιράν

Οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές υποστηρίζουν ότι βοήθησε το Ιράν να μεταφέρει κρυφά 20 δισ. δολάρια και τουλάχιστον το 1 δισ. από αυτά τα χρήματα ξεπλύθηκε μέσω του αμερικανικού χρηματοοικονομικού συστήματος.