ΓΔ: 2598.72 0.16% Τζίρος: 271.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:15
germany-recession
Φωτο: Shutterstock

Σημαντική αύξηση της εξάρτησης της γερμανικής οικονομίας από Κίνα

Στα 10 δισ. ευρώ έχουν φτάσει οι γερμανικές επενδύσεις στην Κίνα στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Κατά 41 δισ. ευρώ έχει αυξηθεί τα τελευταία 22 χρόνια το εμπορικό ισοζύγιο της Γερμανίας ως προς την Κίνα.

Η γερμανική οικονομία αύξησε την εξάρτησή της από την Κίνα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, με τις άμεσες επενδύσεις και το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου να φθάνει σε νέα ύψη, παρά την πολιτική πίεση που υφίσταται το Βερολίνο να απομακρυνθεί από το Πεκίνο, σύμφωνα με μελέτη που ήρθε σε γνώση του Reuters.

Την ίδια στιγμή, η αύξηση των γερμανικών εξαγωγών προς την Κίνα περιορίσθηκε σημαντικά, αναφέρεται στην μελέτη του German Economic Institute (IW), μείωση που οι οικονομολόγοι αποδίδουν στην στροφή προς την τοπική παραγωγή στην κινεζική αγορά.

«Η γερμανική οικονομία είναι πολύ περισσότερο εξαρτημένη από την Κίνα από ό,τι το αντίστροφο», δηλώνει ο Juergen Matthes, επικεφαλής της μελέτης, προειδοποιώντας ότι η εξάρτηση αυτή θέτει ένα πολιτικό πρόβλημα, καθώς η στάση του Πεκίνου απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία και στην Ταϊβάν δημιουργεί ζήτημα για τις επιχειρηματικές σχέσεις της Γερμανίας με την δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο.

«Ακόμη, παρά τους κινδύνους και τα προβλήματα, οι οικονομικές αλληλεξαρτήσεις με την Κίνα κινήθηκαν προς την λάθος κατεύθυνση με τρομερούς ρυθμούς κατά το πρώτο ήμισυ του 2022», σημειώνει ο οικονομολόγος.

Η έρευνα δείχνει ότι οι γερμανικές επενδύσεις στην Κίνα έφθασαν στα 10 δισ. ευρώ στο διάστημα ανάμεσα στον Ιανουάριο και τον Ιούνιο, ξεπερνώντας κατά πολύ το προηγούμενο ρεκόρ των 6,2 δισ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2000. «Η κινεζική αγορά προϊόντων και υπηρεσιών και η βραχυπρόθεσμη κερδοφορία που προκύπτει είναι εξαιρετικά ελκυστική», εξηγεί ο Juergen Matthes.

Οι κινεζικές εισαγωγές γερμανικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 12,4% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, έναντι 3,4% το 2000, ενώ οι γερμανικές εισαγωγές κινεζικών προϊόντων εκτοξεύθηκαν κατά 45,7% σε σχέση με το 2000 κατά την ίδια περίοδο του έτους, διαπιστώνει η μελέτη.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της Γερμανίας ως προς την Κίνα αυξήθηκε στα σχεδόν 41 δισ. ευρώ κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με το German Economic Institute, και το χάσμα αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Το Ινστιτούτο ζητεί ριζική αλλαγή πολιτικής, με την μείωση των κινήτρων στις επιχειρηματικές δραστηριότητες με την Κίνα και στροφή προς εμπορικές συναλλαγές με άλλες αναδυόμενες οικονομίες, κυρίως στην Ασία.

Ο Juergen Matthes καλεί επίσης τις γερμανικές επιχειρήσεις να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα, προειδοποιώντας ότι τυχόν κυρώσεις της Δύσης κατά του Πεκίνου, σε περίπτωση, για παράδειγμα, εισβολής στην Ταϊβάν, θα απειλήσουν με πτώχευση τις επιχειρήσεις που έχουν μεγάλη έκθεση στην Κίνα. «Διαφορετικά κινδυνεύουμε να αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση "too big to fail" (υπερβολικά σημαντικές για να καταρρεύσουν), σαν αυτήν που είδαμε με τις τράπεζες» κατά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, λέει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτόνομο αυτοκίνητο εσωτερικό
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανοί επικεφαλής καλούν σε στενότερη συνεργασία με την Κίνα στη WNEVC

Στελέχη της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας τόνισαν την ανάγκη στενότερης συνεργασίας με την Κίνα στα οχήματα νέας τεχνολογίας, μπαταρίες και τεχνητή νοημοσύνη, για ενίσχυση της καινοτομίας και των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων.
Λογότυπο Volkswagen
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ο Όμιλος VW μείωσε αισθητά την πρόβλεψη κερδών - Υποχώρηση μετοχής

Ο όμιλος Volkswagen περιόρισε την πρόβλεψη λειτουργικών κερδών για το 2024 σε μόλις 1%, λόγω προβλημάτων της Porsche, αυξημένου ανταγωνισμού στην Κίνα και κόστους αναδιάρθρωσης, με τη μετοχή να υποχωρεί σημαντικά.
Σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Διάσκεψη για το Διάστημα: Η Ευρώπη ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα

Η Ευρώπη επιδιώκει να ενισχύσει τη θέση της στο διάστημα στην πρώτη διεθνή διάσκεψη στο Παρίσι, όπου απουσιάζουν οι ΗΠΑ και η Κίνα. Βιομηχανίες ελπίζουν σε νέα συμβόλαια, με 120 χώρες παρούσες και σημαντικές απουσίες.
Κτίριο Ράιχσταγκ Βερολίνου
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Κλινγκμπάιλ ζητά πιο αυστηρή πολιτική της Γερμανίας προς την Κίνα

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Λαρς Κλινγκμπάιλ, δήλωσε ότι η χώρα ίσως υιοθετήσει σκληρότερη στάση απέναντι στην Κίνα λόγω αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, εξετάζοντας υψηλότερους δασμούς και αυστηρότερους όρους συνεργασίας.
πάρκινγκ αυτοκινήτων Volkswagen
ΔΙΕΘΝΗ

Volkswagen Anhui: 100.000 ηλεκτρικά οχήματα κατασκευάστηκαν στην Κίνα

Η Volkswagen συμπλήρωσε 100.000 ηλεκτροκίνητα οχήματα στο εργοστάσιό της στην Ανχουέι, Κίνα, στις 18 Αυγούστου, σημειώνοντας ορόσημο στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης και της καινοτομίας νέας τεχνολογίας στην κινεζική αγορά.