ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Erdogan, Tourkia, Turkey
Φωτο: Shutterstock

Πώς υποδούλωσε πλήρως ο Τ. Ερντογάν τα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας

«Υποβολέας» ειδήσεων και ελεγκτής η αχανής Διεύθυνση Επικοινωνίας της κυβέρνησης. Διαφημιστικά κονδύλια μόνο σε όσους μεταφέρουν την κεντρική γραμμή, αυστηρές κυρώσεις σε όσους την παραβιάζουν. Αποκαλυπτική έρευνα του Reuters.

Εκτεταμένη «παρακολούθηση» των ΜΜΕ, διώξεις δημοσιογράφων, κλείσιμο εφημερίδων ή ιστοσελίδων, είναι ορισμένες από τις πρακτικές που εφαρμόζει η τουρκική κυβέρνηση, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι οι δυσάρεστες ειδήσεις, κυρίως σε επίπεδο οικονομίας, δεν θα φθάσουν στους πολίτες. 

Άλλωστε η Τουρκία έχει βουλευτικές και προεδρικές εκλογές το 2023 και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ αλλά και ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχουν, πλέον, τη στήριξη της πλειοψηφίας. 

Όπως σημειώνει σε εκτενή έρευνά – ανάλυσή του το Reuters, όταν  ο γαμπρός του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, Μπεράκ Αλμπαϊράκ, παραιτήθηκε ξαφνικά από τη θέση του υπουργού Οικονομικών στα τέλη του 2020, τέσσερις εργαζόμενοι σε κορυφαία δημοσιογραφικά γραφεία της Τουρκίας δήλωσαν ότι έλαβαν μια σαφή οδηγία από τους διευθυντές τους: μην το αναφέρετε αυτό μέχρι να το πει η κυβέρνηση.

Την παραίτηση του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, την οποία ανακοίνωσε με ανάρτηση στο Instagram το βράδυ της Κυριακής, μετέδωσαν διεθνή και ανεξάρτητα τουρκικά ειδησεογραφικά πρακτορεία. Η λίρα εκτοξεύθηκε στα ύψη με τις ελπίδες για μια νέα κατεύθυνση για την ταλαιπωρημένη οικονομία. Αλλά για περισσότερες από 24 ώρες, οι φιλοκυβερνητικοί τηλεοπτικοί σταθμοί και οι εφημερίδες που κυριαρχούν στα τουρκικά ΜΜΕ παρέμειναν ουσιαστικά σιωπηλοί σχετικά με την πιο δραματική ρήξη στον στενό κύκλο του Ερντογάν, μετά από  σχεδόν δύο δεκαετίες που βρίσκεται στην εξουσία.

Το επεισόδιο καταδεικνύει πώς τα τουρκικά κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, έχουν μετατραπεί σε έναν κλάδο που δημοσιεύει μόνο αυτά που επιθυμεί η κυβέρνηση, με τα ΜΜΕ να ακολουθούν και αυτά την πορεία άλλων τομέων, που στο παρελθόν ήταν ανεξάρτητοι, αλλά πλέον λειτουργούν «υπό την αιγίδα» του Ερντογάν, ακόμη και εάν τυπικά δεν έχει αυτή την αρμοδιότητα. 

Οι οδηγίες προς τα δημοσιογραφικά γραφεία συχνά προέρχονται από αξιωματούχους της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της κυβέρνησης, η οποία χειρίζεται τις σχέσεις με τα μέσα ενημέρωσης, δήλωσαν στο Reuters περισσότεροι από δώδεκα γνώστες του κλάδου. Η Διεύθυνση είναι δημιούργημα του Ερντογάν, απασχολεί περίπου 1.500 άτομα και έχει την έδρα της σε ένα πολυώροφο κτίριο στην Άγκυρα. Επικεφαλής της είναι ένας πρώην ακαδημαϊκός, ο Φαχρετίν Αλτούν. Τα στελέχη του Αλτούν δίνουν τις οδηγίες τους με τηλεφωνήματα ή μηνύματα Whatsapp που μερικές φορές απευθύνονται στους διευθυντές των εφημερίδων με την προσφώνηση «αδελφέ», ανέφεραν οι ίδιες πηγές στο διεθνές πρακτορείο. 

Όταν το Reuters επικοινώνησε με τη Διεύθυνση για σχόλια, ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος που γνωρίζει την προσέγγιση του Αλτούν δήλωσε ότι «αυτά δεν ισχύουν» και ότι «ο Αλτούν ενημερώνει περιστασιακά συντάκτες και δημοσιογράφους ως μέρος της δουλειάς του. Ωστόσο, τα καθήκοντα αυτά δεν έχουν ποτέ εκτελεστεί με τρόπο που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι παραβιάζει τη συντακτική ανεξαρτησία των ειδησεογραφικών οργανισμών ή ότι παραβιάζει την ελευθερία του Τύπου».

Η Διεύθυνση, με ετήσιο προϋπολογισμό περίπου 680 εκατ. λιρών (38 εκατ. δολάρια), είχε ως αποστολή τον συντονισμό της κυβερνητικής επικοινωνίας. Προέκυψε από την παλιά Διεύθυνση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Τύπου και Πληροφόρησης, της οποίας ο κύριος ρόλος ήταν η έκδοση δελτίων τύπου σε δημοσιογράφους. Αλλά οι αρμοδιότητές της φτάνουν πολύ πιο μακριά, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης «συστημικών εκστρατειών παραπληροφόρησης» κατά της Τουρκίας μέσω μιας μονάδας που η Διεύθυνση ίδρυσε φέτος. Ο οργανισμός απασχολεί παρατηρητές μέσων ενημέρωσης, μεταφραστές και προσωπικό νομικών και δημοσίων σχέσεων εντός και εκτός Τουρκίας. Διαθέτει 48 ξένα γραφεία σε 43 χώρες παγκοσμίως.

Απόλυτος έλεγχος των ΜΜΕ

Οι υποστηρικτές του Ερντογάν έχουν και άλλα εργαλεία για να διαμορφώνουν την ειδησεογραφική κάλυψη. Τα μεγαλύτερα ΜΜΕ ελέγχονται από εταιρείες και άτομα που βρίσκονται κοντά στον Ερντογάν και το AKP, μετά από μια σειρά εξαγορών που άρχισαν το 2008. Τα κρατικά διαφημιστικά έσοδα διοχετεύονται σε μεγάλο βαθμό σε φιλοκυβερνητικές εκδόσεις, διαπίστωσε εξέταση των στοιχείων από το Reuters. 

Αντίθετα, οι διορισμένες από την κυβέρνηση ρυθμιστικές αρχές κατευθύνουν τις κυρώσεις για παραβίαση του κώδικα μέσων ενημέρωσης της Τουρκίας σχεδόν αποκλειστικά σε ανεξάρτητους ή αντιπολιτευόμενους παρόχους ειδήσεων. Η κριτική στον πρόεδρο και οι ισχυρισμοί περί επίσημης διαφθοράς μπορεί να πέσουν στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών.

«Τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία εξυπηρετούν τη λειτουργία της απόκρυψης της αλήθειας περισσότερο από την κάλυψη των ειδήσεων», δήλωσε ο Φαρούκ Μπιντλιρίτσι, δημοσιογράφος που εργάστηκε για 27 χρόνια, μέχρι το 2019, στη μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρας, τη Hurriyet. Μετά την αλλαγή ιδιοκτησίας το 2018, η Hurriyet έγινε και αυτή φιλοκυβερνητική. «Οι δημοσιογραφικές ανησυχίες έχουν αντικατασταθεί από τις προσπάθειες να τα πάει καλά με το κυβερνών κόμμα και να πραγματοποιήσει τις επιθυμίες του», σημειώνει ο ίδιος και προσθέτει: «το κόμμα δίνει οδηγίες για να καθορίσει την ατζέντα... και οι αρχισυντάκτες, οι ανταποκριτές στην Άγκυρα ή οι διευθυντές τηλεοπτικών προγραμμάτων είναι οι κύριες επαφές με το κόμμα και τη Διεύθυνση Επικοινωνίας».

Σε μια πρώτη δήλωση προς το Reuters, το Ινστιτούτο Διαφήμισης Τύπου (BIK), θυγατρική της Διεύθυνσης που εποπτεύει τα έντυπα μέσα ενημέρωσης και τους ιστότοπούς τους, απέρριψε τις επικρίσεις ότι έχει μετατραπεί σε εργαλείο λογοκρισίας που τιμωρεί αρνητικές ιστορίες για την κυβέρνηση. Δήλωσε ότι «δεν ασχολείται» με τις «απόψεις ή την ιδεολογία» των δημοσιεύσεων. 

Στη συνέχεια, στις 10 Αυγούστου, η BIK ανακοίνωσε ότι ανέστειλε την έκδοση κυρώσεων για παραβιάσεις της δεοντολογίας, αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας έκανε δεκτές αρκετές καταγγελίες ανεξάρτητων εφημερίδων κατά της BIK. Το Δικαστήριο έκρινε ότι η BIK «παραβίασε την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του Τύπου» και κάλεσε το κοινοβούλιο να τροποποιήσει τους σχετικούς νόμους. 

Η ρυθμιστική αρχή για τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, το Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (RTUK), απέρριψε τις υποδείξεις ότι ενεργεί ως λογοκριτής ή ότι λαμβάνει οδηγίες από τον Ερντογάν.

Η βουτιά στις δημοσκοπήσεις 

Καθώς η Τουρκία πλησιάζει προς τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, ο Ερντογάν βρίσκεται πίσω σε πολλές δημοσκοπήσεις. Η ανορθόδοξη πολιτική του για τη μείωση των επιτοκίων πυροδότησε μια νομισματική κρίση και ένα πληθωριστικό σπιράλ, ακόμη και πριν ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλέσει αύξηση των παγκόσμιων τιμών της ενέργειας και των τροφίμων. Η λίρα έχει χάσει περισσότερο από το ένα τέταρτο της αξίας της φέτος και ο ετήσιος πληθωρισμός ανέρχεται στο 80%, βαθαίνοντας τη φτώχεια μεταξύ των κύριων υποστηρικτών του Ερντογάν από την εργατική τάξη και την κατώτερη μεσαία τάξη.

Πολιτικοί αναλυτές λένε ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα χρειαστεί όσο το δυνατόν περισσότερη βοήθεια από τα μέσα ενημέρωσης, αν πρόκειται να παρατείνει τη θητεία του για τρίτη δεκαετία στην ηγεσία της Τουρκίας, ενός μέλους του ΝΑΤΟ και μιας περιφερειακής στρατιωτικής δύναμης που βρίσκεται στο σταυροδρόμι της παγκόσμιας μετανάστευσης, του εμπορίου και της ιστορίας.

Τον Μάιο, η κυβέρνηση του Ερντογάν πρότεινε έναν νόμο που λέει ότι θα καταπολεμήσει την «παραπληροφόρηση» των μέσων ενημέρωσης χωρίς να ορίζει τι είναι αυτό, ένα βήμα που ορισμένοι υποστηρικτές της ελευθερίας του λόγου είπαν ότι θα διπλασιάσει την πολυετή καταστολή της κριτικής πληροφόρησης. Ένα άρθρο του προτεινόμενου νομοσχεδίου αναφέρει ότι όποιος διαδίδει ψευδείς πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια ή τη δημόσια τάξη μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών. Το Κοινοβούλιο θα συζητήσει το νομοσχέδιο όταν επιστρέψει από τις διακοπές του τον Οκτώβριο.

Πωλήσεις ΜΜΕ σε «φίλους» του ΑΚΡ

Μια σειρά εξαγορών σε διάστημα μεγαλύτερο από μια δεκαετία έφερε τους κυριότερους ομίλους μέσων ενημέρωσης στα χέρια εταιρειών και ανθρώπων που βρίσκονται κοντά στον Ερντογάν και το AKP.

Η διαδικασία ξεκίνησε το 2008, όταν ο όμιλος Turkuvaz Media Group, ο οποίος υποστηρίζει την κυβέρνηση, αγόρασε την εφημερίδα Sabah και τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ATV. Τα εν λόγω έντυπα συγκαταλέγονται τώρα μεταξύ των πιο ένθερμων υπερασπιστών της κυβέρνησης. 

Η κρατική επιρροή στα μέσα ενημέρωσης έγινε πιο σκληρή μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, για την οποία ο Ερντογάν κατηγόρησε τους υποστηρικτές του εξόριστου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν. Χρησιμοποιώντας την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η κυβέρνηση της Τουρκίας έκλεισε περίπου 150 μέσα ενημέρωσης, πολλά από τα οποία φέρονται να είχαν δεσμούς με τον Γκιουλέν. 

Η τελευταία μεγάλη εξαγορά μέσων ενημέρωσης έγινε το 2018, όταν ο μεγιστάνας των ειδήσεων Αϊντίν Ντογκάν, ο οποίος ήταν αντίπαλος του Ερντογάν, πούλησε τη Hurriyet και άλλα ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης στον φιλοκυβερνητικό όμιλο Demiroren Group, οι επιχειρήσεις του οποίου εκτείνονται στην ενέργεια, τα λαχεία και τα ακίνητα. Ο Ντογκάν είχε προηγουμένως αντιμετωπίσει επί χρόνια κυβερνητικές πιέσεις στην επιχείρησή του, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων που, σύμφωνα με τους επικριτές, εξαναγκάστηκαν από την κυβέρνηση και μιας διαδήλωσης υποστηρικτών του Ερντογάν στα γραφεία της εφημερίδας του Hurriyet.

Αυτή η εξαγορά ολοκλήρωσε τη μετατόπιση των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης πίσω από τον Ερντογάν. Τα οικονομικά έγγραφα, που εξέτασε το Reuters, δείχνουν ότι η εξαγορά επιβάρυνε την Demiroren, τον μεγαλύτερο ιδιοκτήτη μέσων ενημέρωσης της χώρας. Η επιχείρηση μέσων ενημέρωσης του ομίλου κατέγραψε καθαρή ζημία 1,75 δισεκ. λιρών μετά τη συμφωνία το 2018 (97 εκατ. δολάρια με σημερινές συναλλαγματικές ισοτιμίες και 330 εκατ. δολάρια εκείνη την εποχή), σύμφωνα με τα έγγραφα. 

Αυτοί που «αντέχουν»

Οι εφημερίδες και οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί που επιβίωσαν και εξακολουθούν να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση αντιμετωπίζουν το «ρόπαλο» της ρυθμιστικής αρχής των μέσων ενημέρωσης, όπως σημείωσε  ο Οσμάν Βεδούντ Εσιντίρ, καθηγητής δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο Φιράτ στο Ελαζίγκ. Ο Εσιντίρ εργαζόταν στο παρελθόν για τη ρυθμιστική αρχή BIK, αποχωρώντας το 2018 μετά από διαμάχη για το πού θα έπρεπε να βρίσκεται η θέση εργασίας του.

Όταν η BIK αποφαίνεται ότι ένα άρθρο έχει παραβιάσει τον κώδικα δεοντολογίας της, τιμωρεί την εν λόγω εφημερίδα αναστέλλοντας την κρατική διαφήμιση - τη διαφήμιση από την κυβέρνηση και τους συνδεδεμένους φορείς, όπως οι κρατικές τράπεζες. 

Οι αναστολές διαφημίσεων που σχετίζονται με τη δεοντολογία και επιβλήθηκαν στις μεγαλύτερες εθνικές εφημερίδες, με έδρα την Κωνσταντινούπολη, υπερδιπλασιάστηκαν το 2020. Σχεδόν όλες οι αναστολές επιβλήθηκαν στις πέντε πιο γνωστές ανεξάρτητες εφημερίδες. Μαζί οι πέντε αποκλείστηκαν από χρηματοδότηση ύψους 4 εκατ. λιρών μέσω κρατικών διαφημίσεων το 2020. 

Σημειώνεται ότι η BIK διοικείται από τον Cavit Erkilinc, ο οποίος διορίστηκε από τον Ερντογάν τον Απρίλιο. Παράλληλα ο Ebubekir Sahin, ο οποίος ηγείται της RTUK, της ρυθμιστικής αρχής ραδιοφώνου και τηλεόρασης, είναι ένα από τα έξι σημερινά μέλη του συμβουλίου που διορίστηκαν από το ΑΚΡ και τους συμμάχους του.

Το RTUK επέβαλε 22 πρόστιμα αξίας 5 εκατ. λιρών (275.000 δολάρια σήμερα) σε ανεξάρτητα κανάλια τους πρώτους έξι μήνες του περασμένου έτους, όπως δήλωσε το μέλος του συμβουλίου του RTUK Ιλχάν Τασί, ένα από τα τρία μέλη που επιλέχθηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κανένα φιλοκυβερνητικό κανάλι δεν τιμωρήθηκε με πρόστιμο εκείνη την περίοδο, δήλωσε ο Tasci στο Reuters. 

Όλες αυτές οι πιέσεις έχουν ως αποτέλεσμα η αυτολογοκρισία να είναι πλέον ως επί το πλείστον αυτόματη στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με αρκετές πηγές του κλάδου. 

Ένας συντάκτης της TRT δήλωσε ότι όταν ο Ορχάν Παμούκ κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2006 - ο πρώτος Τούρκος που το πέτυχε - ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας δεν ανέφερε την είδηση μέχρι που ο τότε πρωθυπουργός Ερντογάν έδωσε τα επίσημα συγχαρητήριά του. «Ήταν μια τέτοια ανακούφιση που θυμάμαι μέχρι σήμερα, διότι δεν θα το καλύπταμε ποτέ αν δεν υπήρχαν συγχαρητήρια», δήλωσε ο συντάκτης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τουρκία, Κωνσταντινούπολη, Instabul
ΔΙΕΘΝΗ

Το μυστήριο της τουρκικής οικονομίας: Πώς διατηρεί την ισχυρή ανάπτυξη

Παρά τις ανορθόδοξες πολιτικές Ερντογάν, που «γκρέμισαν» τη λίρα και εκτόξευσαν τον πληθωρισμό, η τουρκική οικονομία διατηρεί αναπτυξιακή δυναμική. Το κλειδί βρίσκεται στον δυναμισμό των επιχειρήσεων και την αντοχή των καταναλωτών.
turkey-stock-market
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Συνθήκες ασφυξίας για τις εταιρείες, «βουλιάζουν» τα ομόλογα

Ακόμη και κορυφαίες εταιρείες, όπως η Turk Telekom, βλέπουν τις αποδόσεις των ομολόγων τους σε δολάρια να εκτοξεύονται 10% πάνω από τις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών τίτλων. Εταιρικά ομόλογα αξίας 16 δισ. λήγουν ως το τέλος του 2024.
ΔΙΕΘΝΗ

Απειλή νέων κυρώσεων ΗΠΑ στην Τουρκία με νομοσχέδιο στη Γερουσία

Ακόμη και βέτο σε δάνειο από το ΔΝΤ προβλέπει νομοσχέδιο που κατέθεσαν τρεις γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος, αντιδρώντας στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον Ερντογάν.
erdogan-erntogan-turkey
ΔΙΕΘΝΗ

Τούρκικο Λόττο: Ένα παιχνίδι για όλους με νικητή τον Τ. Ερντογάν

Στο δημοφιλέστερο τυχερό παιχνίδι της Τουρκίας έγιναν αλλαγές που ουσιαστικά εκμηδενίζουν τις πιθανότητες νίκης και τα περισσότερα έσοδα καταλήγουν στο κρατικό Ταμείο που ελέγχεται από τον πρόεδρο Ερντογάν.