ΓΔ: 1357.3 -2.40% Τζίρος: 150.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
biden-usa
Φώτο: Nikos Libertas / SOOC

Ο Μπάιντεν δεν βάζει τη Ρωσία στα κράτη που στηρίζουν την τρομοκρατία

Υπέρ του ουκρανικού αιτήματος ασκούν πίεση το τελευταίο διάστημα και κάποια μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου. Για διακοπή των διμερών σχέσεων έχει απειλήσει η Ρωσία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία δεν πρέπει να ενταχθεί στον κατάλογο που καταρτίζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ με τα κράτη που λέει πως υποστηρίζουν την τρομοκρατία, όπως ζητεί η κυβέρνηση της Ουκρανίας μετά την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην επικράτειά της την 24η Φεβρουαρίου.

Το Κρεμλίνο έχει προειδοποιήσει πως αυτή η κίνηση θα οδηγούσε στη διακοπή των διμερών διπλωματικών σχέσεων. Ερωτηθείς από δημοσιογράφο στον Λευκό Οίκο αν θεωρεί πως η Ρωσία πρέπει να προστεθεί στη μαύρη λίστα των κρατών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, ο κ. Μπάιντεν απάντησε μονολεκτικά «όχι».

Υπέρ του ουκρανικού αιτήματος ασκούν πίεση το τελευταίο διάστημα κάποια μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, με Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές να αναμένεται να υποβάλλουν πρόταση ώστε να μπει η Ρωσία στον κατάλογο με τα κράτη που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, εξαιτίας των ενεργειών της σε Ουκρανία, Τσετσενία, Γεωργία και Συρία που είχαν ως αποτέλεσμα τη δολοφονία χιλιάδων αθώων αντρών, γυναικών και παιδιών. «Από την ημερομηνία έγκρισης αυτού του νόμου, η Ρωσική Ομοσπονδία πρέπει να χαρακτηριστεί ως χώρα της οποίας η κυβέρνηση έχει αναγνωριστεί ότι έχει επανειλημμένα υποστηρίξει πράξεις διεθνούς τρομοκρατίας», ανέφερε το κείμενο του εγγράφου.

Σχετικό αίτημα έχει υποβάλλει εδώ και μήνες και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τη Μόσχα να έχει τονίσει πως οι διμερείς διπλωματικές σχέσεις θα υποστούν πολύ σοβαρή ζημιά, ενδέχεται ακόμη και να διακοπούν, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ συμπεριλάβουν τη Ρωσία στον κατάλογο των «κρατών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία». Χαρακτηριστικά, τον Αύγουστο ο Αλεξάντερ Νταρτσίγεφ, επικεφαλής του τμήματος για τη Βόρεια Αμερική στο ρωσικό ΥΠΕΞ, τόνισε πως εάν η αμερικανική Γερουσία προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδίων να συμπεριληφθεί η Ρωσία σε αυτή τη μαύρη λίστα, αυτό θα σημάνει ότι η Ουάσινγκτον θα έχει ξεπεράσει το σημείο από όπου δεν υπάρχει επιστροφή.

Ο Νταρτσίγεφ είχε υπογραμμίσει πως εάν το κείμενο αυτό εγκριθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο, οι «παράπλευρες απώλειες για τις διμερείς διπλωματικές σχέσεις θα είναι πάρα πολύ σοβαρές, θα υποβαθμιστούν και μπορεί ακόμη και να διακοπούν».

Υπενθυμίζουμε πως και η Βουλή της Λετονίας, από τον Αύγουστο έχει χαρακτηρίσει τη Ρωσία ως «κράτος που υποστηρίζει την τρομοκρατία» λόγω του πολέμου στην Ουκρανία καλώντας τους δυτικούς συμμάχους να επιβάλουν πιο περιεκτικές κυρώσεις στη Μόσχα ώστε να επέλθει ένα τέλος στη σύγκρουση. Όπως ανέφερε στο ψήφισμά της η Βουλή της χώρας «η  Λετονία χαρακτηρίζει τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία στοχευμένη γενοκτονία εναντίον του ουκρανικού λαού» και οι δυτικές χώρες θα πρέπει να αυξήσουν τη στρατιωτική, οικονομική, ανθρωπιστική και διπλωματική υποστήριξη στην Ουκρανία και να υποστηρίξουν πρωτοβουλίες που καταδικάζουν τις ενέργειες της Ρωσίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

USA, State Department, Blinken
ΔΙΕΘΝΗ

Μπλίνκεν: Κρίσιμη στιγμή για την Ουκρανία χρειάζεται τη στήριξη της Δύσης

«Είναι απολύτως απαραίτητο να δώσουμε στους Ουκρανούς αυτό που συνεχίζουν να χρειάζονται για να υπερασπιστούν τη χώρα τους, ειδικά όσον αφορά πυρομαχικά και αντιαεροπορική άμυνα», δήλωσε ο Μπλίνκεν.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία τριπλασίασε την παραγωγή όπλων τον τελευταίο χρόνο

Παρά την αύξηση της παραγωγής όπλων το Κίεβο βλέπει περίπου το 50% των δυτικών παραδόσεων όπλων να μην φθάνουν εγκαίρως, με τον Ζελένσκι να καλεί για περισσότερα συστήματα άμυνας και μαχητικά αεροπλάνα.
ΔΙΕΘΝΗ

Γιατί δεν υπάρχει περίπτωση εξεύρεσης ειρηνευτικής λύσης στην Ουκρανία

Για το Κίεβο, είναι αδιανόητο να διαπραγματευθεί όσο τα ρωσικά στρατεύματα δεν έχουν αποσυρθεί από τα εδάφη που έχουν καταλάβει. Πώς επηρεάζουν οι αμερικανικές εκλογές τις κινήσεις του Πούτιν.
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Η Γερουσία θα δώσει μάχη για μια νέα βοήθεια προς την Ουκρανία

Η διοίκηση του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος βρίσκεται σε εκστρατεία για την επανεκλογή του, εκτιμά πως μια αποτυχία να αποδεσμευτεί αυτή η βοήθεια στο Κογκρέσο θα ισοδυναμούσε με το σαν να «κάναμε ένα δώρο στον Πούτιν».