ΓΔ: 1202.57 -1.39% Τζίρος: 45.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:42:32 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Turkey
Shutterstock

Στο 13,8% μειώθηκε η ανεργία στην Τουρκία

Η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 0,9% στο τρίτο τρίμηνο, μετά από τρία συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης που προκάλεσε η περυσινή κρίση του νομίσματος.

Το ποσοστό ανεργίας της Τουρκίας μειώθηκε οριακά στο 13,8% την περίοδο Αυγούστου - Οκτωβρίου από 14% ένα μήνα πριν, σύμφωνα με σημερινά επίσημα στοιχεία που δείχνουν ότι οι θέσεις απασχόλησης παραμένουν δυσεύρετες παρά την έξοδο της οικονομίας της χώρας από την ύφεση.

Η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 0,9% στο τρίτο τρίμηνο, μετά από τρία συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης που προκάλεσε η περυσινή κρίση του νομίσματος. Η ανεργία παρουσίασε διακυμάνσεις αλλά κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα, έχοντας φθάσει στο υψηλό επίπεδο του 14,7% στις αρχές του έτους. Πρόσφατα στοιχεία υποδήλωναν μία αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, με τη βιομηχανική παραγωγή να αυξάνεται για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο, αν και ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της 3,8% ήταν χαμηλότερος του αναμενόμενου.

Το ποσοστό ανεργίας την περίοδο Αυγούστου - Οκτωβρίου ήταν υψηλότερο από το 11,4% που ανήλθε στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα, σύμφωνα με το τουρκικό στατιστικό ινστιτούτο. Το ποσοστό ανεργίας των νέων, το οποίο ανήλθε στο υψηλό επίπεδο - ρεκόρ του 27,4% τον προηγούμενο μήνα, υποχώρησε στο 26,1% στο τρίμηνο. Το ποσοστό ανεργίας του μη αγροτικού τομέα μειώθηκε στο 16,4% το τρίμηνο Αυγούστου - Οκτωβρίου από 16,7% ένα μην πριν, ενώ το εποχιακά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 13,9% από 14,2%, αντίστοιχα.

Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφώθηκε στις 5,8455 λίρες ανά δολάριο, χαμηλότερα από τις 5,8120 λίρες στο κλείσιμο της Παρασκευής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Erdogan, Tourkia, Turkey
ΔΙΕΘΝΗ

Πλεονέκτημα για τον Ερντογάν το γεγονός ότι ο Μενέντεζ είναι «εκτός κάδρου»

Η Τουρκία πρέπει να μετατρέψει τα νομικά θέματα που αντιμετωπίζει ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ σε ευκαιρία για την προμήθεια των αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ, τόνισε ο Τ. Ερντογάν.