ΓΔ: 825.02 0.95% Τζίρος: 57.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Turkey
Shutterstock

Στο 13,8% μειώθηκε η ανεργία στην Τουρκία

Η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 0,9% στο τρίτο τρίμηνο, μετά από τρία συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης που προκάλεσε η περυσινή κρίση του νομίσματος.

Το ποσοστό ανεργίας της Τουρκίας μειώθηκε οριακά στο 13,8% την περίοδο Αυγούστου - Οκτωβρίου από 14% ένα μήνα πριν, σύμφωνα με σημερινά επίσημα στοιχεία που δείχνουν ότι οι θέσεις απασχόλησης παραμένουν δυσεύρετες παρά την έξοδο της οικονομίας της χώρας από την ύφεση.

Η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 0,9% στο τρίτο τρίμηνο, μετά από τρία συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης που προκάλεσε η περυσινή κρίση του νομίσματος. Η ανεργία παρουσίασε διακυμάνσεις αλλά κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα, έχοντας φθάσει στο υψηλό επίπεδο του 14,7% στις αρχές του έτους. Πρόσφατα στοιχεία υποδήλωναν μία αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, με τη βιομηχανική παραγωγή να αυξάνεται για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο, αν και ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της 3,8% ήταν χαμηλότερος του αναμενόμενου.

Το ποσοστό ανεργίας την περίοδο Αυγούστου - Οκτωβρίου ήταν υψηλότερο από το 11,4% που ανήλθε στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα, σύμφωνα με το τουρκικό στατιστικό ινστιτούτο. Το ποσοστό ανεργίας των νέων, το οποίο ανήλθε στο υψηλό επίπεδο - ρεκόρ του 27,4% τον προηγούμενο μήνα, υποχώρησε στο 26,1% στο τρίμηνο. Το ποσοστό ανεργίας του μη αγροτικού τομέα μειώθηκε στο 16,4% το τρίμηνο Αυγούστου - Οκτωβρίου από 16,7% ένα μην πριν, ενώ το εποχιακά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 13,9% από 14,2%, αντίστοιχα.

Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφώθηκε στις 5,8455 λίρες ανά δολάριο, χαμηλότερα από τις 5,8120 λίρες στο κλείσιμο της Παρασκευής.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Υπόσχεση Ερντογάν για ισχυρότερες ελευθερίες και δικαιώματα

«Η βελτίωση της ελευθερίας της έκφρασης, του δικαιώματος των πολιτών να οργανώνονται και της ελευθερίας της θρησκείας είναι οι στόχοι που προσπαθήσαμε περισσότερο να επιτύχουμε», δήλωσε ο Ερντογάν.
halkbank
ΔΙΕΘΝΗ

Η κρίσιμη δίκη στις ΗΠΑ για τη Halkbank απειλεί την τουρκική οικονομία

Αν η κρατική τουρκική τράπεζα καταδικαστεί για παραβίαση των κυρώσεων στο Ιράν, αντιμετωπίζει πρόστιμο έως 20 δισ. δολ. που θα ήταν «ταφόπλακα» στην οικονομία της Τουρκίας, σύμφωνα με το Spiegel.