ΓΔ: 1270.35 -0.39% Τζίρος: 95.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
washighton, usa, kapitolio
Φώτο: Shutterstock

Το Ιράν στο στόχαστρο κυρώσεων των ΗΠΑ για την προμήθεια UAVs στη Ρωσία

Οι κυρώσεις έχουν σε πρώτο πλάνο τους Φρουρούς της Επανάστασης, που ήδη είναι στόχος σειράς τιμωρητικών μέτρων συνδεόμενων με το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Οι ΗΠΑ θα επιβάλουν σειρά κυρώσεων σε βάρος των Φρουρών της Επανάστασης και ιρανικών εταιρειών διότι εμπλέκονται κατ’ αυτές στην παράδοση οπλισμένων τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο στην Ουκρανία, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Οι κυρώσεις έχουν σε πρώτο πλάνο τους Φρουρούς της Επανάστασης, που ήδη είναι στόχος σειράς τιμωρητικών μέτρων συνδεόμενων με το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας και εγγεγραμμένοι στη μαύρη λίστα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τις «τρομοκρατικές οργανώσεις».

«Οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες να εφαρμόσουν αυστηρά τις κυρώσεις σε βάρος τόσο της Ρωσίας όσο και του Ιράν και να φροντίσουν να λογοδοτήσουν όλοι όσοι, όπως το Ιράν, επιλέγουν να υποστηρίξουν τη Ρωσία στον επιθετικό πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας», ανέφερε ο Μπράιαν Νέλσον, υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη συλλογή πληροφοριών οικονομικής φύσης, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον.

Εταιρείες που εμπλέκονται στην έρευνα, την ανάπτυξη και την παραγωγή UAVs καθώς και ιρανική εταιρεία αρμόδια για την προμήθειά τους στη Ρωσία μπαίνουν επίσης στο στόχαστρο της αμερικανικής κυβέρνησης.

Οι κυρώσεις που προβλέπονται αφορούν κυρίως το πάγωμα των πόρων και των αγαθών που τυχόν κατέχουν στην αμερικανική επικράτεια και αυξάνουν τον κίνδυνο για όσες διεθνείς εταιρείες εμπορεύονται μαζί τους να γίνουν με τη σειρά τους στόχος κυρώσεων.

Η Μόσχα, τουλάχιστον σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει στον πόλεμο στην Ουκρανία και των μεγάλων απωλειών της σε στρατιωτικό υλικό, προχώρησε τις τελευταίες εβδομάδες σε μεγάλες αγορές όπλων και πυρομαχικών τόσο από το Ιράν όσο και από τη Βόρεια Κορέα.

Το Ιράν από τη δική του πλευρά ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως σχεδιάζει να αγοράσει ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35 διά στόματος του αρχηγού του ιρανικού γενικού επιτελείου αεροπορίας, του Χαμίντ Βαχεντί.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία στις ΗΠΑ για την στρατιωτική συνεργασία Ρωσίας - Ιράν

Επικαλούμενος τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ. είπε πως η Μόσχα και η Τεχεράνη σχεδιάζουν να ξεκινήσουν την από κοινού παραγωγή «φονικών» UAVs στη Ρωσία.
ΔΙΕΘΝΗ

Νέες κυρώσεις επιβάλλουν οι ΗΠΑ στο ρωσικό πετρέλαιο

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του κατηγορεί αυτούς που στοχοποιήθηκαν ότι χρησιμοποίησαν υπηρεσίες συνασπισμού ανώτατου ορίου τιμών, ενώ μετέφεραν ρωσικό αργό πετρέλαιο πάνω από το συμφωνηθέν ανώτατο όριο τιμής.