ΓΔ: 2031.81 -0.17% Τζίρος: 220.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ιταλικό κοινοβούλιο κτήριο
Το Palazzo Montecitorio, έδρα της Βουλής της Ιταλίας στη Ρώμη, με σημαίες και χαρακτηριστική πρόσοψη.

Η ιταλική Γερουσία ενέκρινε τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020

«Πράσινο» φως έδωσε η Γερουσία στον προϋπολογισμό του 2020. Τώρα μένει μια τελευταία «έγκριση-αστραπή» από τη Βουλή μέσα στον Δεκέμβριο.

Η ιταλική Γερουσία ενέκρινε αργά το βράδυ της Δευτέρας, με 166 ψήφους υπέρ έναντι 128 κατά, το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2020. Μένει μια τελευταία «έγκριση-αστραπή» από μέρους της Βουλής πριν από το τέλος του χρόνου. Στη Γερουσία η πλειοψηφία στην οποία μπορεί να στηριχθεί η κυβέρνηση είναι ουσιαστικά οριακή.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε υπογράμμισε ότι κατάφερε να αποφύγει την αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας. Ωστόσο, στην ψηφοφορία του προϋπολογισμού δεν συμπεριελήφθησαν μέτρα που είχαν ήδη ανακοινωθεί, όπως η οριστική νομιμοποίηση προϊόντων που περιέχουν κάνναβη (THC) σε ποσοστό που δεν ξεπερνά το 0,5% και η αναβολή, για δυο χρόνια, της οριστικής απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.

Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός και νυν αρχηγός του μικρού κόμματος Ζωντανή Ιταλία, ο Ματέο Ρέντσι, τόνισε ότι υπερψηφίζει τον προϋπολογισμό, «αλλά η κυβέρνηση πρέπει να αρχίσει αμέσως να βαδίζει με πιο γοργό βήμα».

Από την πλευρά του ο Κόντε αντέτεινε ότι «δεν εννοεί σε καμία περίπτωση να ολοκληρώσει πρόωρα το κυβερνητικό του έργο».

Αργά χθες βράδυ συμμετείχε σε νέα συνάντηση με τους υπουργούς του, στην οποία επρόκειτο θα τεθούν οι νέες προτεραιότητες στην δράση της κυβερνητικής συμμαχίας.

Ο υπουργός Οικονομικών Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι εκτίμησε ότι «η έγκριση του προϋπολογισμού από τη Γερουσία είναι ένα μικρό θαύμα» και ανήγγειλε ότι “από τον Ιανουάριο θα αρχίσει η μείωση της φορολογικής πίεσης για τα μικρά και τα μεσαία εισοδήματα» και συνολικότερα θα τεθεί σε εφαρμογή «νέα πολιτική, η οποία θα βασίζεται στις επενδύσεις και τη βιώσιμη βιομηχανική ανάπτυξη».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σέρτζιο Ματαρέλα πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Έκκληση Ματαρέλα στον στόλο Global Sumud για συνεργασία με το Πατριαρχείο

Ο Ιταλός πρόεδρος Ματαρέλα κάλεσε τα μέλη της Global Sumud Flottilla να διασφαλίσουν την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα τονίζοντας τη σημασία προστασίας της ανθρώπινης ζωής και συνεργασίας με το Λατινικό Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.
σημαία της Ιταλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: 1 δισ. ευρώ πρόστιμα σε 6 πετρελαϊκές για καρτέλ

Η ιταλική Αντιμονοπωλιακή Αρχή επέβαλε πρόστιμα άνω των 936 εκατ. ευρώ σε έξι πετρελαϊκές εταιρείες για καρτέλ στις τιμές καυσίμων αυτοκινήτου την περίοδο 2020-2023, έπειτα από καταγγελία μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος.
Ιταλικό κοινοβούλιο κτήριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Το ΥΠΕΞ καλεί τους επιβαίνοντες στη Flottilla να μην συνεχίσουν

Το ιταλικό ΥΠΕΞ προειδοποιεί τους Ιταλούς στη Global Sumud Flottilla να μην συνεχίσουν, τονίζοντας ότι αναλαμβάνουν προσωπική ευθύνη αν προχωρήσουν. Διαβεβαιώνει βοήθεια σε όσους επιλέξουν να παραμείνουν στην Ελλάδα.
Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι: «Επικίνδυνη η αποστολή Global Sumud Flotilla στη Γάζα»

Η Τζόρτζια Μελόνι χαρακτήρισε «επικίνδυνη» τη δράση της «Global Sumud Flottilla» για τη Γάζα και πρότεινε να δοθεί η βοήθεια μέσω του Λατινικού Πατριαρχείου, με συνεργασία Κύπρου, Ιταλίας και Ισραήλ, αναμένοντας απάντηση.