ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
JoeBiden
Πηγή: Shutterstock

Μπάιντεν προς Πούτιν: Μην τολμήσεις να χρησιμοποιήσεις πυρηνικά όπλα

Οι νίκες των Ουκρανών στο πεδίο των μαχών, και η ανακατάληψη μεγάλης έκτασης εδαφών στα βορειοανατολικά, κάνουν κάποιους αναλυτές να φοβούνται ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας θα αποφασίσει ακόμα και πυρηνικό χτύπημα.

Με διεθνείς συνέπειες προειδοποίησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τη Ρωσία σε περίπτωση που χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο στον πόλεμο της Ουκρανίας,σε συνέντευξή του στο CBS που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή. Ο Αμερικανός ηγέτης ρωτήθηκε για το τι θα έλεγε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «αν σκέφτεται να χρησιμοποιήσει χημικά ή τακτικά πυρηνικά όπλα». «Μην το κάνεις. Θα αλλάξεις το πρόσωπο του πολέμου και δεν θα μοιάζει με τίποτα που έχουμε δει από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», απάντησε ο Μπάιντεν. Όταν ρωτήθηκε για την αντίδραση των ΗΠΑ στο ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ διεμήνυσε ότι θα υπάρξει ανάλογη απάντηση. «Νομίζετε ότι θα σας έλεγα αν ήξερα ακριβώς ποια θα ήταν; Φυσικά, δεν θα σας το πω. Θα έχει συνέπειες. Θα γίνουν (οι Ρώσοι) πιο παρίας στον κόσμο από ποτέ. Και ανάλογα με την έκταση του τι κάνουν θα καθοριστεί και η ανάλογη απάντηση που θα υπάρξει».

Οι πρόσφατες και απροσδόκητες νίκες των Ουκρανών στο πεδίο των μαχών, και η ανακατάληψη μεγάλης έκτασης εδαφών στα βορειοανατολικά, κάνουν κάποιους αναλυτές να φοβούνται ότι ο Πούτιν θα στραφεί ακόμα και στα πυρηνικά όπλα. Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμίχαλ ευχαρίστησε σήμερα τις ΗΠΑ για την στήριξή τους αφότου η χώρα του έλαβε επιπλέον 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια σε διεθνή οικονομική βοήθεια. «Ο κρατικός προϋπολογισμός της Ουκρανίας δέχτηκε μια δωρεά ύψους 1,5 δισ δολαρίων. Αυτή είναι η τελευταία δόση από τα 4,5 δισ δολάρια βοήθειας από τις ΗΠΑ από το Καταπιστευματικό Ταμείο Παγκόσμιας Τράπεζας», έγραψε ο πρωθυπουργός στο Twitter. 'Oπως είπε, το ποσό θα χρησιμοποιηθεί για την αποζημίωση των δαπανών του προϋπολογισμού για καταβολή συντάξεων και για προγραμμάτα κοινωνικής στήριξης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Ζαχάροβα συνέντευξη τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα απαιτεί εξηγήσεις για τα όπλα στην Ουκρανία από ΗΠΑ και Τουρκία

Η Ρωσία ζήτησε εξηγήσεις από ΗΠΑ και Τουρκία για πιθανά σχέδια μεταφοράς αμερικανικών όπλων από την Τουρκία στην Ουκρανία, προειδοποιώντας για σοβαρές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, σύμφωνα με τη Μαρία Ζαχάροβα.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ουκρανία χρειάζεται το 5% των Patriot πυραύλων των ΗΠΑ

Ο Ζελένσκι ζήτησε από τις ΗΠΑ να πουλήσουν στην Ουκρανία τουλάχιστον το 5% των πυραύλων Patriot, για να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ρωσικές επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους, που πλήττουν συχνά το Κίεβο με βαριές απώλειες.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ευχαριστίες στη Γερουσία ΗΠΑ για κυρώσεις κατά Ρωσίας

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε τη Γερουσία των ΗΠΑ για το νομοσχέδιο με αυστηρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τονίζοντας πως ενισχύει την πίεση για να τελειώσει ο ρωσικός πόλεμος ενάντια στην Ουκρανία.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Συνομιλία Ζελένσκι-Βανς για τις παγκόσμιες επιπτώσεις του πολέμου

Ο Ζελένσκι συνομίλησε με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς για τις ρωσικές επιθέσεις και επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της αντιαεροπορικής άμυνας, τονίζοντας τη σημασία των συστημάτων Patriot για την προστασία της Ουκρανίας.
Λευκός Οίκος ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Επανένωση πέντε ουκρανό-ρωσικών παιδιών με τις οικογένειές τους

Πέντε ακόμη παιδιά ουκρανικής και ρωσικής καταγωγής επανενώθηκαν με τις οικογένειές τους, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας της Μελάνια Τραμπ για επιστροφή παιδιών εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία.