ΓΔ: 2688.74 -0.23% Τζίρος: 85.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:35:38
Γυναίκα και μισθολογικό χάσμα
Μικρογραφία αντρών και γυναικών μπροστά από διαφορετικά ύψη νομισμάτων, συμβολίζοντας το χάσμα αμοιβών.

Θα χρειαστούν 257 χρόνια για ισότητα φύλων στην εργασία

Στην ετήσια έκθεσή του για την ισότητα στον κόσμο το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ σημειώνει ότι η εργασία είναι ο μόνος τομέας που δεν υπήρξαν βελτιώσεις στα ζητήματα ισότητας τη χρονιά αυτή.

Βάθυναν οι ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων στην αγορά εργασίας φέτος και με τους τρέχοντες ρυθμούς θα χρειαστούν 257 χρόνια προκειμένου να υπάρξει ισότητα στον εργασιακό τομέα,με τη μισθολογική ισότητα σε παγκόσμιο επίπεδο να φτάνει μόλις το 40%, προειδοποίησε σήμερα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF). Στην ετήσια έκθεσή του για την ισότητα στον κόσμο το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ κατέγραψε βελτιώσεις σε όλους τους τομείς πλην της εργασίας.

Η έκθεση, που αφορά 153 χώρες, εξέτασε την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της εργασίας και της πολιτικής. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα χρειαστούν 99,5 χρόνια προκειμένου να επιτευχθεί ισότητα μεταξύ των δύο φύλων σε όλους τους τομείς και σε παγκόσμιο επίπεδο, έναντι 108 ετών πέρυσι.

Η βελτίωση που εμφανίζεται φέτος αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στη σημαντική αύξηση των γυναικών που συμμετέχουν στην πολιτική.

Η ισότητα φαίνεται να είναι πιο εφικτή στους τομείς της παιδείας και της υγείας, όπου αυτή τη στιγμή φτάνει το 96,1% και 95,7% αντίστοιχα.

«Το άλλο μεγάλο πεδίο μάχης», εκτός της πολιτικής, είναι η οικονομική ισότητα, τονίζει το WEF. Πρόκειται μάλιστα για τον μοναδικό δείκτη που επιδεινώθηκε φέτος. Παρόλο που οι διαφορές στον εργασιακό τομέα είναι μικρότερες σε σχέση με 15 χρόνια πριν, το χάσμα βάθυνε το 2019 και πλέον θα χρειαστούν 257 χρόνια για να επιτευχθεί η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, έναντι 202 πέρυσι, με τη μισθολογική ισότητα σε παγκόσμιο επίπεδο να φτάνει μόλις το 40%.

Η έκθεση αποδίδει τη διαφορά αυτή «στο επίμονα μικρό ποσοστό των γυναικών που αναλαμβάνουν διοικητικές ή διευθυντικές θέσεις, στη στασιμότητα των μισθών τους και τέλος στη μικρή συμμετοχή τους στον ενεργό πληθυσμό και τα έσοδα».

Η κατάσταση βέβαια διαφέρει από χώρα σε χώρα και από περιοχή σε περιοχή.

Οι βόρειες χώρες δείχνουν τον δρόμο σε ό,τι αφορά την ισότητα. Η Ισλανδία παραμένει η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών και ακολουθούν η Νορβηγία, η Φινλανδία και η Σουηδία. Στις δέκα πρώτες θέσεις βρίσκονται επίσης η Νικαράγουα, η Νέα Ζηλανδία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ρουάντα και η Γερμανία.

Σε ό,τι αφορά τις περιοχές, η δυτική Ευρώπη είναι πιο προηγμένη σε θέματα ισότητας και με τους τρέχοντες ρυθμούς θα χρειαστούν ακόμη 54 χρόνια για να επιτευχθεί πλήρης ισότητα.

Η περιοχή της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής θα χρειαστεί 59 χρόνια, ενώ η υποσαχάρια Αφρική 95 χρόνια. Η Βόρεια Αμερική, όπου το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων αυξήθηκε στον Καναδά και μειώθηκε στις ΗΠΑ, θα χρειαστεί 151 χρόνια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο ΓΣΕΕ Αθήνα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΓΣΕΕ: «Η στήριξη της εργασίας απαιτεί συλλογικές συμβάσεις και σταθερότητα»

Η ΓΣΕΕ τονίζει ότι η συζήτηση για το επίδομα ανεργίας αποπροσανατολίζει από τα βασικά εργασιακά ζητήματα, επισημαίνοντας πως το επίδομα είναι ανταποδοτικό δικαίωμα και όχι φιλοδώρημα, ενώ απορρίπτει τη στοχοποίηση των ανέργων.
Λογότυπο ΔΥΠΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότεροι από 5.000 συμμετείχαν στις «Ημέρες Καριέρας» ΔΥΠΑ Θεσσαλονίκης

Με επιτυχία και συμμετοχή 5.124 πολιτών ολοκληρώθηκαν στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου οι «Ημέρες Καριέρας» της ΔΥΠΑ στη Θεσσαλονίκη, με εκατοντάδες συναντήσεις μεταξύ υποψηφίων και εκπροσώπων άνω των 100 επιχειρήσεων.
Νίκος Ανδρουλάκης συνέδριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Επαναφορά του 13ου μισθού στους δημοσίους στη ΔΕΘ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε νέο κοινωνικό συμβόλαιο για εργασία, μισθούς και συντάξεις, με σταδιακή επαναφορά του 13ου μισθού στους δημοσίους υπαλλήλους και τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας για προστασία από τον πληθωρισμό.
Ρένα Δούρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ρένα Δούρου συναντήθηκε με τον Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Γυναικών

Η Ρένα Δούρου τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει διαρκώς τις γυναίκες επιχειρηματίες και ότι η κυβέρνηση αγνοεί τις δυνατότητές τους, ενώ υπογράμμισε πως η ανάδειξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας είναι βασικός στόχος του κόμματος.
Ρένα Δούρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Επαφές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με φορείς της πόλης

Η Ρένα Δούρου συνάντησε μέλη του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδας, τονίζοντας τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις γυναίκες επιχειρηματίες. Ο Νίκος Παππάς επισκέφθηκε το λιμάνι Θεσσαλονίκης, ζητώντας άμεση υλοποίηση έργων.
Άδειο σχολικό θρανίο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρευνα ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ: Γιατί το επάγγελμα του εκπαιδευτικού παύει να ελκύει

Η μελέτη του ΚΑΝΕΠ/ΕΕ για το εκπαιδευτικό επάγγελμα στην Ελλάδα αναδεικνύει πως οι όροι εργασίας, η επαγγελματική σταθερότητα και η παρουσία αναπληρωτών έχουν αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με την προσωρινότητα να γίνεται μόνιμη.