ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:03:28
Βίκτορ Όρμπαν ομιλία
Φωτογραφία Shutterstock

Ορμπάν: Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα γυρίσουν εναντίον της ΕΕ

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός ανέφερε πως οι ευρωπαϊκές κυρώσεις έχουν γυρίσει «μπούμερανγκ» στην ΕΕ καθώς έχουν εκτοξευτεί οι τιμές ενέργειας τονίζοντας πως η Ευρώπη πυροβόλησε τα πόδια της.

Η Ουγγαρία θα πρέπει να προετοιμαστεί για έναν παρατεταμένο πόλεμο στη γειτονική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα στο κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, επικρίνοντας δριμύτατα τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία, οι οποίες, όπως είπε, «έχουν γυρίσει μπούμερανγκ» ανεβάζοντας τις τιμές ενέργειας.

Ο Όρμπαν, για χρόνια σε διαμάχη με την ΕΕ για ορισμένες από τις πολιτικές του που θεωρούνται αντιδημοκρατικές στις Βρυξέλλες, ζήτησε κατάπαυση του πυρός για να τερματιστεί ο πόλεμος και τόνισε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας επιφέρουν πλήγμα στην οικονομία της Ευρώπης.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός τόνισε στο κοινοβούλιο ότι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι κυβερνήσεις πέφτουν στην Ευρώπη, αναφερόμενος στις χθεσινές ιταλικές εκλογές όπου για πρώτη φορά μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ένα νεοφασιστικό κόμμα οδεύει να κυβερνήσει τη χώρα.

«Μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι ως αποτέλεσμα των κυρώσεων, οι Ευρωπαίοι έχουν γίνει φτωχότεροι, ενώ η Ρωσία δεν έχει γονατίσει», είπε ο Όρμπαν. «Αυτό το όπλο απέτυχε, με τις κυρώσεις η Ευρώπη έχει πυροβολήσει τα πόδια της»«Περιμένουμε μια απάντηση, ολόκληρη η Ευρώπη περιμένει μια απάντηση από τις Βρυξέλλες για το πόσο καιρό θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό», είπε, προσθέτοντας ότι ήρθε επίσης η ώρα να συζητηθούν οι κυρώσεις με τις ΗΠΑ.

Ο Όρμπαν, η κυβέρνηση του οποίου βρίσκεται σε συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να εξασφαλίσει δισεκατομμύρια ευρώ σε κονδύλια της ΕΕ που μπλοκάρονται λόγω ανησυχιών για την κατάσταση στο κράτος δικαίου, είπε ότι η κυβέρνησή του θα ξεκινήσει μια «εθνική διαβούλευση» ρωτώντας τους Ούγγρους σχετικά με τις κυρώσεις. Ο Όρμπαν έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν αυτό το εργαλείο σε εκστρατείες για να ενισχύσει την εγχώρια υποστήριξη στο κόμμα του Fidesz σε πολιτικές όπως τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων ή η μετανάστευση.

Ο ίδιος πρόσθεσε είπε ότι η κυβέρνησή του έχει αναθεωρήσει τη μακροπρόθεσμη ενεργειακή στρατηγική της και στοχεύει να αναμορφώσει το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας και να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του πυρηνικού σταθμού Πακς, με συνολικά 32 μεγάλες επενδύσεις που σχεδιάζεται να χρηματοδοτηθούν με κονδύλια της ΕΕ.

«Εάν οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών δεν μας δώσουν αυτά τα χρήματα, τα οποία δικαιούται η Ουγγαρία, τότε θα λάβουμε τα απαραίτητα κεφάλαια από άλλες οικονομικές πηγές», είπε ο Όρμπαν, προσθέτοντας ότι η Ουγγαρία έχει ξεκινήσει συνομιλίες με την ΕΕ και «άλλους διεθνείς εταίρους». Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βουδαπέστη ηλιοβασίλεμα πόλη
ΔΙΕΘΝΗ

Ουγγαρία: Παράνομη η απόφαση της ΕΕ για πάγωμα ρωσικών assets

Έντονη αντίδραση της Ουγγαρίας στην πρόθεση της ΕΕ να παγώσει επ’ αόριστον ρωσικά περιουσιακά στοιχεία. Ο Βίκτορ Ορμπάν χαρακτήρισε τη διαδικασία παράνομη και προειδοποίησε για σοβαρές συνέπειες στην Ένωση.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουγγαρία θα κινηθεί νομικά κατά της ΕΕ για το ρωσικό ενεργειακό εμπάργκο

Ο Ούγγρος ΥΠΕΞ Σιγιάρτο δήλωσε ότι η Ουγγαρία δεν μπορεί να εφαρμόσει την ευρωπαϊκή απόφαση για σταδιακή διακοπή εισαγωγών ρωσικής ενέργειας, λόγω κινδύνου για την ενεργειακή της ασφάλεια, και θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.
Βίλνιους πανοραμική θέα
ΔΙΕΘΝΗ

Λιθουανός ΥΠΕΞ: Ο Πούτιν δεν είναι δεκτός σε καμιά ευρωπαϊκή πρωτεύουσα

Ο Λιθουανός ΥΠΕΞ δήλωσε πως ο Πούτιν δεν έχει θέση σε καμία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, εκτός από τη Χάγη ενώπιον του δικαστηρίου, αναφερόμενος σε πιθανή συνάντηση Πούτιν-Τραμπ στη Βουδαπέστη.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ουγγαρία: Κριτική Βουδαπέστης στην ενεργειακή πολιτική ΕΕ κατά Ρωσίας

Ο Ούγγρος ΥΠΕΞ Πέτερ Σιγιάρτο δήλωσε από τη Μόσχα ότι η Ουγγαρία θα υποστεί ζημιά αν διακοπεί η ρωσική ενέργεια, τονίζοντας πως δεν θα δεχθεί εξωτερικές πιέσεις για την ενεργειακή της πολιτική, παρά τις διαφωνίες με ΕΕ και ΝΑΤΟ.
Βίκτορ Όρμπαν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Άρνηση Ορμπάν να στηρίξει κοινή δήλωση ΕΕ για την Ουκρανία

Ο Βίκτορ Ορμπάν αρνήθηκε να συνυπογράψει την κοινή δήλωση ΕΕ για την Ουκρανία, καλώντας «να δοθεί ευκαιρία στην ειρήνη» και προτείνοντας σύνοδο ΕΕ-Ρωσίας, λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση Τραμπ-Πούτιν.