ΓΔ: 2355.67 0.65% Τζίρος: 240.70 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Τζεντιλόνι και Μπρετόν προτείνουν κοινό δανεισμό μεταξύ των 27

Σε κοινό άρθρο τους στον ευρωπαϊκό Τύπο, οι επίτροποι προτείνουν την επανάληψη του σχήματος της κοινής έκδοσης χρέους που εφαρμόσθηκε κατά την πανδημία της Covid-19 για την υποστήριξη των θέσεων εργασίας που διαφορετικά θα είχαν χαθεί.

Οι ευρωπαίοι επίτροποι Πάολο Τζεντιλόνι και Τιερί Μπρετόν δηλώνουν ότι η σημερινή κρίση απαιτεί αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προτείνουν κοινό δανεισμό μεταξύ των 27 για την αντιμετώπιση της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας που απειλεί να βυθίσει το ευρωπαϊκό μπλοκ στην ύφεση.

Σε κοινό άρθρο τους στον ευρωπαϊκό Τύπο, οι επίτροποι Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι και Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν προτείνουν την επανάληψη του σχήματος της κοινής έκδοσης χρέους που εφαρμόσθηκε κατά την πανδημία της Covid-19 για την υποστήριξη των θέσεων εργασίας που διαφορετικά θα είχαν χαθεί.

«Η ενεργειακή κρίση και η κλιμάκωση της κοινωνικής οργής σε μία συγκυρία πληθωρισμού σε επίπεδα ρεκόρ και αστρονομικών τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας μας έχουν φέρει σε ένα ακόμη σταυροδρόμι», γράφουν οι δύο ευρωπαίοι επίτροπο στον άρθρο που δημοσιεύεται σε ευρωπαϊκές εφημερίδες όπως οι Irish Times, Corriere Della Sera και Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Είναι μία ευκαιρία για την επαναδιατύπωση - μέσω αποφασιστικής δράσης - των αρχών της αλληλεγγύης και της από κοινού δράσης».

«Είναι σημαντικότερο από ποτέ να αποφύγουμε τον κατακερματισμό της εσωτερικής αγοράς με το στήσιμο μια κούρσας επιδοτήσεων και θέτοντας υπό αμφισβήτηση τις αρχές της αλληλεγγύης και της ενότητας που αποτελούν τα θεμέλια του ευρωπαϊκού μας σχεδίου», γράφουν οι δύο επίτροποι.

«Απέναντι στις κολοσσιαίες προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας, μία είναι η δυνατή απάντηση: η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Για να ξεπεράσουμε τα ρήγματα που έχουν προκαλέσει τα διαφορετικά περιθώρια κινήσεων των εθνικών προϋπολογισμών, πρέπει να σκεφτούμε για την αμοιβαιοποίηση των εργαλείων σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

«Η άντληση έμπνευσης από τον μηχανισμό SURE για την υποστήριξη των ευρωπαϊκών και βιομηχανικών οικοσυστημάτων στην παρούσα κρίση μπορεί να είναι μία βραχυπρόθεσμη λύση...Θα μπορούσε επίσης να ανοίξει τον δρόμο για ένα πρώτο βήμα προς την παροχή "ευρωπαϊκών δημοσίων αγαθών" στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας, που είναι ο μόνος τρόπος για την διαμόρφωση μίας συστημικής απάντησης στην κρίση», γράφουν οι δύο ευρωπαίοι επίτροποι.

Η πρότασή τους έρχεται την ώρα που το κολοσσιαίο πακέτο των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε η Γερμανία για την στήριξη των νοικοκυριών προκαλεί ανησυχίες στις κυβερνήσεις της ΕΕ που δεν έχουν την δυνατότητα να ανταγωνισθούν το Βερολίνο με αντίστοιχου μεγέθους μέτρα στήριξης, για τον δίκαιο ανταγωνισμό στην ενιαία αγορά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άκης Σκέρτσος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άκης Σκέρτσος: Η Ελλάδα σε τροχιά σύγκλισης και θεσμικών μεταρρυθμίσεων

Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, σε άρθρο του στην Athens Voice με αφορμή τη φετινή Έκθεση για το Κράτος Δικαίου, υπογραμμίζει τη σημαντική πρόοδο της Ελλάδας, μείωση συστάσεων και την υπεύθυνη στάση έναντι των μεταρρυθμίσεων.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Παρέμβαση της Κομισιόν για την κρίση στον Λίβανο

Η Κομισιόν καλεί το Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική του δράση στον Λίβανο και να σεβαστεί την κυριαρχία της χώρας. Τονίζει την ανάγκη συνέχισης της διπλωματίας για σταθερότητα, ενώ επισημαίνει τις δυσκολίες των Λιβανέζων.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Μανιάτης: Ικανοποιημένος από την αποδοχή πρότασης για αποθέματα λιπασμάτων

Ο Γιάννης Μανιάτης δήλωσε ότι η ανακοίνωση της Κομισιόν για το Σχέδιο Δράσης Λιπασμάτων δικαιώνει τις προτάσεις του για ευρωπαϊκό μηχανισμό κρίσεων και στρατηγικά αποθέματα, ως απάντηση στη διαταραχή αλυσίδων εφοδιασμού.
Νίκος Παπαθανάσης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατατέθηκε στην Κομισιόν η πρόταση αναθεώρησης του «Ελλάδα 2.0»

Υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» για το Ταμείο Ανάκαμψης, με στόχο την οριστικοποίηση ορόσημων και την άριστη αξιοποίηση των πόρων, χωρίς αλλαγή στο συνολικό χρηματοδοτικό πλαίσιο.
ΗΠΑ και ΕΕ σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Οι Βρυξέλλες αποφεύγουν κλιμάκωση στον εμπορικό πόλεμο με ΗΠΑ

Συνάντηση στο Παρίσι θα έχουν αυτή την εβδομάδα ο Επίτροπος Εμπορίου Μάρος Σέφκοβιτς και ο Αμερικανός ομόλογός του, εν μέσω απειλών Τραμπ για νέους δασμούς σε ευρωπαϊκά οχήματα λόγω μη τήρησης εμπορικής συμφωνίας από την ΕΕ.