ΓΔ: 912.33 0.05% Τζίρος: 280.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Ο ιδρυτής της Bridgewater Ρέι Ντάλιο

Αποχωρεί από το τιμόνι της Bridgewater ο ιδρυτής της Ρέι Ντάλιο

Ο πρώην trader εμπορευμάτων και μεσίτης είχε ιδρύσει την Bridgewater το 1975 και χάρη στις εξαιρετικές της αποδόσεις στη δεκαετία του 2000 κατάφερε να διαχειρίζεται πλέον περισσότερα από 150 δισ. δολάρια.

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Ρέι Ντάλιο παραιτείται από τον έλεγχο της εταιρείας που ίδρυσε, της Bridgewater Associates - του μεγαλύτερου hedge fund στον κόσμο με 150 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση.

Ο 73χρονος χρηματοδότης αποχώρησε από τον τίτλο του συν-επικεφαλής επενδύσεων, ρόλο τον οποίο υπηρετούσε από το 1985, και παραχώρησε όλα τα δικαιώματα ψήφου του στο διοικητικό συμβούλιο στις 30 Σεπτεμβρίου, που αποτέλεσε και τελευταίο βήμα του σχεδίου διαδοχής της εταιρείας.

«Αυτή ήταν η φυσική εξέλιξη των γεγονότων- μόλις ήμασταν έτοιμοι, προχωρήσαμε», δήλωσε ο Ντάλιο σε συνέντευξή του στο Bloomberg που σημείωσε ότι «δεν ήθελα να κρατηθώ μέχρι να πεθάνω». Ο 73χρονος Ντάλιο, θα διατηρήσει τη θέση του στο διοικητικό συμβούλιο με έναν νέο τίτλο, ως Ιδρυτής και μέντορας CIO. Από την πλευρά του, co-Chief Investment Officer Νιρ Μπαρ Ντέα ανέφερε ότι «ο Ρέι δεν έχει πλέον τον τελικό λόγο» κάνοντας λόγο πως «πρόκειται για μία μεγάλη αλλαγή».

Όπως σχολιάζει το Bloomberg, η αποχώρηση του Ντάλιο συνιστά επίσης και ένα άλλο ορόσημο. Ενώ μερικοί από τους συνομηλίκους του μετέτρεψαν τις εταιρείες που είχαν ιδρύσει σε οικογενειακά γραφεία ή τις έκλεισαν, εκείνος εμφανίστηκε αποφασισμένος να δημιουργήσει κάτι που να τον ξεπερνά.

Ήδη από το 2010 είχε εκπονήσει ένα σχέδιο μετάβασης ηγεσίας στην Bridgewater, εκτιμώντας ότι μπορεί να διαρκέσει μόλις δύο χρόνια. Ωστόσο, δυσκολεύτηκε στην αναζήτησή του για διαδόχους αλλά τώρα που οι άνθρωποι αυτοί βρέθηκαν η παράδοση του ελέγχου ήταν το τελικό και μη αναστρέψιμο βήμα.

Ο Ντάλιο ήταν πρώην trader εμπορευμάτων και μεσίτης όταν ίδρυσε την Bridgewater, στο διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων που είχε στη Νέα Υόρκη το 1975. Χάρη στην εξαιρετική της απόδοση τη δεκαετία του 2000, η εταιρεία συγκέντρωσε assets δεκάδων δισ. δολαρίων και προσέλκυσε πολλά από τα μεγαλύτερα ιδρύματα ως πελάτες.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Bridgewater με έδρα το Γουέστπορτ του Κονέκτικατ, κατέστη επίσης διαβόητη για τη μυστικότητά της η οποία προκάλεσε συγκρίσεις με σέκτα. Σημειώνει πως ο Ντάλιο ήθελε να δημιουργήσει μια «αξιοκρατία ιδεών» και πίστευε ότι ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχει ήταν μέσω «ριζοσπαστικής ειλικρίνειας και ριζοσπαστικής διαφάνειας».

Ενθάρρυνε την ανοιχτή διαφωνία, τα meetings καταγράφονταν και οι εργαζόμενοι είχαν τις λεγόμενες κάρτες του μπέιζμπολ, που ανέγραφαν βαθμολογία των επιδόσεών τους σε χαρακτηριστικά όπως η αξιοπιστία. Όταν αποφάσισε πριν να προχωρήσει τη διαδοχή του στην Bridgewater, «απλώς διοικούσα πράγματα», θυμάται ο Ντάλιο«Δεν είχαμε διοικητικό συμβούλιο ή καν και μια ιδέα για το πώς δημιουργείς καλή διακυβέρνηση».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

facebook
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα πτώση εσόδων και κερδοφορίας για το Facebook στο τρίτο τρίμηνο

Η μητρική Meta είδε τη μετοχή της να υποχωρεί κατά 20% στη χθεσινή συνεδρίαση. Ωστόσο οι ενεργοί χρήστες του Facebook αυξήθηκαν κατά 2% έναντι του περυσινού τριμήνου, ενώ περίπου ο μισός πλανήτης είναι χρήστης μιας πλατφόρμας της.
ΔΙΕΘΝΗ

Αναγκαία η αλλαγή πολιτικής στη Βρετανία για προσέλκυση επενδύσεων

Επιφανείς οικονομολόγοι και στελέχη τραπεζών τονίζουν πως πρέπει ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών να ακυρώσει το οικονομικό του σχέδιο που προκάλεσε πανικό στις αγορές, και την στερλίνα να οδηγείται σε ιστορικό χαμηλό.
european union-europi-europe-komision
ΔΙΕΘΝΗ

«Πράσινο» από Κομισιόν για κρατικές ενισχύσεις 5,2 δισ. στο υδρογόνο

Τα κράτη μέλη θα παράσχουν δημόσια χρηματοδότηση η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε ιδιωτικές επενδύσεις ύψους επιπλέον 7 δισ. ευρώ για τη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας και την ανάπτυξη της αξιακής αλυσίδας του υδρογόνου.