ΓΔ: 912.33 0.05% Τζίρος: 280.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
pagkosmia trapeza-world bank-oikonomia
Φώτο: Shutterstock

Παγκόσμια Τράπεζα: Επενδύσεις 14,8 δισ. σε ορυκτά καύσιμα από το 2008

Σύμφωνα με έρευνα της The Big Shift Global η Παγκόσμια Τράπεζα μετά την Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και παρά τις δεσμεύσεις της έχει χρηματοδοτήσει με δεκάδες δισ. δολάρια επενδύσεις σε έργα λιγνίτη και εξόρυξης πετρελαίου.

Η Παγκόσμια Τράπεζα έκανε τοποθετήσεις 14,8 δισ. δολαρίων σε έργα που συνδέονται με τα ορυκτά καύσιμα αφότου υιοθετήθηκε η Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, αναφέρει έκθεση συμμαχίας οικολογικών μη κυβερνητικών οργανώσεων που δημοσιοποιήθηκε χθες Πέμπτη.

Ο διεθνής χρηματοπιστωτικός θεσμός της Ουάσινγκτον υποσχέθηκε το 2018 να πάψει να χρηματοδοτεί την εξόρυξη πετρελαίου και αερίου, θυμίζει η ανάλυση της συμμαχίας The Big Shift Global. Όμως, αν και οι απευθείας χρηματοδοτήσεις μειώθηκαν, δεν συνέβη το ίδιο με τις έμμεσες τοποθετήσεις, μέσω ενδιαμέσων, για παράδειγμα ιδιωτικών τραπεζών, εξηγείται.

Το μεγαλύτερο έργο στο οποίο αναφέρεται η έκθεση είναι ο αγωγός Trans-Anatolian, στο Αζερμπαϊτζάν, στον οποίο χορηγήθηκε το 2018 χρηματοδότηση που έφθασε το 1,1 δισ. δολάρια. «Σκοπός του έργου είναι να μεταφέρεται αέριο στην Ευρώπη», αναφέρεται.

Η αποτίμηση του έργου από την ίδια την Παγκόσμια Τράπεζα επισήμαινε τις «μεγάλες δυνητικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις, ιδίως στην ποιότητα του αέρα, στο νερό (...), στη βιοποικιλότητα και στην υγεία του πληθυσμού».

Άλλο έργο που επισημαίνεται στο κείμενο είναι η κατασκευή δύο ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων που καίνε άνθρακα στην Ινδονησία, των Java 9 και 10, με έμμεση χρηματοδότηση 65 εκατομμυρίων δολαρίων από την Παγκόσμια Τράπεζα. Η έκθεση στηλιτεύει ακόμη το γεγονός ότι η Παγκόσμια Τράπεζα χαρακτηρίζει το φυσικό αέριο «καθαρό» καύσιμο και «γέφυρα» ανάμεσα στα ορυκτά καύσιμα, όπως είναι ο άνθρακας, και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η έκθεση είδε το φως της δημοσιότητας εν μέσω του σάλου που προκάλεσαν δηλώσεις του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Ντέιβιντ Μαλπάς. Επιλεγμένος από τον Αμερικανό πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Μαλπάς κατηγορείται πως απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση σε ερωτήσεις για τον ρόλο των ορυκτών καυσίμων στις κλιματικές αλλαγές και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Κάθε φορά που η Παγκόσμια Τράπεζα επενδύει σ’ ένα ακόμη έργο ορυκτών καυσίμων, συμβάλει στην κλιματική καταστροφή», όπως το έθεσε η Σόφι Ρίτσμοντ της συμμαχίας Big Shift. «Τίποτα δεν δικαιολογεί τη χρησιμοποίηση των χρημάτων των φορολογουμένων για να επιδεινώνεται η κλιματική κρίση».

Βασικός σκοπός της συμφωνίας που υπογράφτηκε στο Παρίσι ήταν να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους 2° Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή, ει δυνατόν στον 1,5° Κελσίου.

Σε γραπτή τοποθέτησή της που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο, η Παγκόσμια Τράπεζα ανέφερε πως «αμφισβητεί τα συμπεράσματα της έκθεσης», που κάνει κατ’ αυτή «ανακριβείς υποθέσεις για τα δάνεια» του θεσμού. «Κατά το οικονομικό έτος 2022, η Παγκόσμια Τράπεζα διέθεσε ποσό ρεκόρ 31,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για επενδύσεις συνδεόμενες με το κλίμα» και προκειμένου να «βοηθήσει κοινότητες σε όλο τον κόσμο να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση», διαβεβαίωσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

logariasmos_revma
ΔΙΕΘΝΗ

Η πτώση των τιμών ρεύματος το τελευταίο τρίμηνο δημιουργεί αισιοδοξία

Τους τελευταίους μήνες καταγράφεται αποκλιμάκωση της τάξης του 47% στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό χρηματιστήριο (από 436 ευρώ η μεγαβατώρα τον Αύγουστο σε 232,6 τον Οκτώβριο).
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΔΙΕΘΝΗ

Αύξηση 15% των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ στο α΄εξάμηνο

Παρά τη σημαντική μείωση της φορολογίας στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, στην Ελλάδα η μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά ήταν στα 23,1 ευρώ ανά 100 kWh και του φυσικού αερίου διαμορφώθηκε στα 8,8 ευρώ ανά 100 kWh.
ΔΙΕΘΝΗ

Ουγγαρία: Eπεκτείνεται το πλαφόν στις τιμές αερίου και βασικών τροφίμων

Ο εθνικιστής πρωθυπουργός της χώρας, έχει επικρίνει έντονα την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι απέτυχε να εξασθενίσει ουσιαστικά τη Μόσχα.
ΔΙΕΘΝΗ

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση

Το ρήγμα στην τροφοδοσία της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο ήρθε με τόση ταχύτητα που λίγοι θα το θεωρούσαν δυνατό ακόμη και τον προηγούμενο χρόνο, αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του Διεθνή Οργανισμού Ενέργειας.
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαϊκή συμφωνία για πλαφόν στις τιμές και από κοινού αγορές αερίου

Οι αρχηγοί των κρατών μελών μεταξύ άλλων συμφώνησαν να υπάρξει νέο σημείο αναφοράς έως τις αρχές του 2023 που θα αντικατροπτίζει την αγορά φυσικού αερίου και να υπάρξουν αυξημένες προσπάθειες για εξοικονόμηση ενέργειας.